Last news in Fakti

20 Февруари, 2019 07:30 4 660 8

20 февруари 1987 г. Мехмед Али Агджа е осъден на доживотен затвор

  • мехмед али агджа-
  • агджа-
  • папа-
  • затвор

Терористът лежи и в Турция за убийството на журналист

20 февруари 1987 г. Мехмед Али Агджа е осъден на доживотен затвор - 1
Снимка: БГНЕС

На 20 февруари 1987 г. турският терорист Мехмед Али Агджа е осъден от италианския съд на доживотен затвор за атентата срещу Йоан Павел II.

Атентатът е извършен на 13 май 1981 г. на площад „Свети Петър” във Ватикана. Докато излиза на площада, папа Йоан-Павел ІІ е прострелян от Агджа. Папата е пронизан от четири куршума и загубва голямо количество кръв, но е спасен, благодарение на бързата намеса на хирурзите. Агджа е задържан незабавно.

По-късно за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени още трима турци и четирима българи. Това са дипломатите Иван Дончев, Желю Василев, Тодор Айвазов и Сергей Антонов. Безспорно най-известно от изброените е името на Антонов.

По молба на папа Йоан – Павел II, който посещава затворника през 1983 г., той е помилван от президента на Италия Карло Чампи през юни 2000 г. След 19-те години в италиански затвор Агджа лежи и в турски за убийството на журналист, извършено през 1979 г. Освободен е предсрочно на 12 януари 2006 г. Министерството на правосъдието обжалва освобождаването и Касационният съд го отменя. Агджа отново е задържан. Освободен е окончателно на 18 януари 2010 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Публикувано във факти.бг:

    29 2 Отговор
    И тоя ходещ екскремент е от "религията на мира"

    Коментиран от #3

  • 2 СссереМ

    7 14 Отговор
    Това е разработка на КГБ в съучастие с ДС,това и малките деца го знаят,а самият Антонов сподели доста интересни факти.
  • 3 Недоволен

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Публикувано във факти.бг:":

    Аааа нидеи така еи сега рязаните карабини ши почнат да те оплюват че говориш така за тяхната "перфектна" религия дето няма насилие, ама видиш ли само мюслита терористи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 без значение

    4 1 Отговор
    Човеколюбивия папа, се застъпил за него, ами му и опростил
    греха, задето решил да го убие. А кой беше невинния---за него няма покаяние, признание---какво ли значи един затрит човешки живот за ,,представителите божи,,, ама нейсе, ще кажат ние нямаме вина. Напротив--ватиканската сган е представител на Земята на злото, под удобното прикритие. Не са миропомазани от
    Бога за негови наместници, а са се наместили. Колко войни предотвратиха, колко злодей озаптиха. Педофилията не е ли техен
    патент??? Какво ли е възмездието за подобно деяние. Папчето, като дойде на посещението май месец, да отиде на гроба на
    Антонов, поклон до земи да стори и изчисти греха на
    предходния а ако не го направи, ще си отнесе проклятие, за
    вечни времена---което е резултат според заслуги от деяния.
    В основата на КГБ са същите, които са създали и ватикана.
    Същите са създали и всички възможни подобия на КГБ в глобален мащаб--ако искате МОСАД, МИ 5, ЦРУ и всичко каквото има от този ранг. Ако нямат този авангард---не могат да съществуват. ВСИЧКИ РЕЛИГИИ СА ПРОДУКТ НА зЛОТО, ЧИИТО ПРЕДСТАВИТЕЛ Е ВАТИКАНА. И това ще се разбере---влезе времето на СПРАВЕДЛИВОСТТА................
  • 6 112

    3 3 Отговор
    Агджа ако е виновен с него има и четирима българи,с тях кво праим?Подкупна българска работа,от край време се продавате за жълти стотинки.
  • 7 Дядо Йоцо гледа

    4 0 Отговор
    Безспорно атентата извършен от "сивия вълк" Мехмед Али Агджа крайно ляво терористично крило създадено от шпионска та централа на бившия СССР КГБ, и идентичните "Червените бригади" убили няколко години по рано италианския премиер Алдо Моро, беше подготвен от КГБ и ДС, като за целта беше натопен невинния и нищо не знаеш Сергей Антонов, а резидентите които са му оказали логистична подкрепа естествено своеврененно се върнаха в България и не бяха осъдени, естествено съсипа ха живота на Сергей Антонов и всяка прошка от страна Ватикана е безвъзвратно закъсняла, папа Франциск може да изкупи поне малко греха на Ватикана като се поклони на гроба на този страдалец когото уби същата тази инквизиция от средновековен тип.
  • 8 Бай Благой

    0 2 Отговор
    Ганджалите успяха да съсипят реномето на България и съдбата на един достоен Българин.
    Ето това представляват резаците - долни, мръсни смръдливи свине.
Новини по държави: