Last news in Fakti

23 Февруари, 2019 17:37 2 313 5

Ивица Дачич: Путин се е съгласил на разграничаване с Косово още преди 5 години

  • косово-
  • дачич-
  • русия-
  • путин

Началото на преговорите за окончателното решаване на косовския въпрос е далеч

Ивица Дачич: Путин се е съгласил на разграничаване с Косово още преди 5 години - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сръбският министър на технологичното развитие и иновациите Ненад Попович често пътува до Москва, но в същото време той "няма представа", че Москва е обмисляла идеята за промяна на границите с Косово, съобщи ръководителят на сръбската дипломация Ивица Дачич, цитиран от руската агенция EA Daily и "Фокус".

Агенцията припомня, че наскоро Попович критикува неотдавнашното изявление на Дачич, че разграничаването на региона между етническите територии на сърбите и албанците е официалното предложение на Белград в преговорите с Прищина. Попович нарече това твърдение неконституционно.
„Той няма представа, че преди пет години президентът Путин се съгласи с това предложение. Президентът Вучич и аз лично говорихме за това с Путин ”, заяви Дачич по телевизионния канал „Пинк“, цитиран от агенцията.

Според министъра на външните работи на Сърбия, началото на преговорите за окончателното решаване на косовския въпрос все още е далеч, но сръбската политика трябва да се основава на диалог и компромис, а за това е необходимо единство в правителството.

"Затова се дразня от изказвания и мнения, които нарушават единството на държавното ръководство", каза Дачич, коментирайки думите на Попович, който се противопоставя на идеята за "делимитация".
По-рано министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че "необходимостта от разграничаване с Косово" е официалната позиция на Белград по време на преговорите с Прищина. Той също така каза, че възможната линия на демаркация все още не е определена и че тя ще мине там, "където сме съгласни, където е приемливо и за двете страни.".

По-късно Дачич поясни, че идеята за разграничаване на Косово между етническите територии на сърбите и албанците не е официално предложение, а „идеята на официалните лица“.

Изявлението на Ивица Дачич беше остро критикувано от министъра на технологичното развитие и иновациите Ненад Попович, който смята, че "разграничаването" не може да бъде официалната позиция на Белград, тъй като тази идея противоречи на нормите на конституцията на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европа трябва да ГОРИ !

    2 2 Отговор
    За да сгрее шефа !
  • 2 Какво да купуваме ?

    1 1 Отговор
    Какво да продаваме ? В каква валута да влагаме ? Смърт и ЛЕШ идват братя ! Обичам умни политици ! И те ще горят , всичко ще гори . И Доган Сарай и Свети Влас, и Варна , София, Пловдив и Бургас. Обича дермокрацията и умните политици !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И винаги се почва от САРАЕВО и Полска !

    1 1 Отговор
    Жиче жиче а ЧОВЕКА все си е добиче !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.