Last news in Fakti

2 Март, 2019 07:27 4 348 38

2 март 1855 г. Александър II става цар на Русия

  • александър ii-
  • цар-
  • русия

Александър II е убит на 13 март 1881 г. при атентат, организиран от Народна воля

2 март 1855 г.  Александър II става цар на Русия - 1

Срещу Народното събрание в София има паметник на Александър II. Той е издигнат като знак на признание за неговото решение да обяви война на Турция след кървавото потушаване на Априлското въстание. Надписът на монумента гласи: „На царя – освободител”. Със същото обръщение Александър II е известен в Русия. Прозвището му Цар Освободител не е заради това, че е освободил България от турско робство, а заради това, че по време на своето 26-годишно управление той освобождава руските селяни от крепостничеството и ги оземлява.

2 март 1855 г.  Александър II става цар на Русия
Снимка: Shutterstock.com

В същото време той с имперска жестокост потушава бунтовете в Полша и Прибалтика. Въпреки провежданите реформи, Александър II продължава политиката на потискане на полското национално движение. Януарското въстание от 1863-1864 г. е потушено след осеммесечни боеве, като хиляди поляци са екзекутирани, а други десетки хиляди са депортирани в Сибир. Въведеното в Литва военно положение се запазва близо половин век. Забранени са публикациите на местните езици – литовски, украински, беларуски, а полският е разрешен само в частни разговори. В същото време във Финландия е възстановен парламентът, въведена е местна валута (финландска марка), финският език получава равен статут с шведския.

Александър II Николаевич е император на Русия и велик княз на Финландия от 1855 г. до 1881 г. от династията Романов-Холщайн-Готорп. Известен е с либералните реформи, които извършва в Русия.

Александър Николаевич Романов е роден на 2 март 1818 г.в Москва. Той е син на бъдещия император Николай I и Александра Фьодоровна, дъщеря на пруския крал Фридрих Вилхелм III. При управлението на баща му атмосферата в страната се основава на консервативни принципи, като свободата на мисълта се потиска и цензурата е изключително строга.

Александър наследява трона след смъртта на баща си през 1855 г. През първата година от управлението си той продължава Кримската война, а след падането на Севастопол, сключва мир. През следващите години Александър II провежда редица реформи, които имат за цел да модернизират страната и да възвърнат нейното положение на важен фактор в европейската политика. Реформите на Александър II целят либерализация на стопанския живот, която довежда до създаването на много нови предприятия. Най-важното преобразование е отмяната със закон през 1861 г. на крепостничеството, което от десетилетия спира икономическото развитие на страната. При управлението на Александър II са проведени и други важни реформи. Цензурата е отслабена, премахнати са ограниченията за пътуване в чужбина и е намалена държавната намеса в управлението на университетите. Съдебната система е преобразувана по френски модел, опростени са съдебните процедури и е въведен нов наказателен кодекс, премахнато е смъртното наказание, създадена е система на местно самоуправление. През 1874 г. сериозно е реформирана армията, като е въведена всеобща военна повинност.

През 1867 г. Александър II продава за 100 години на Съединените американски щати руските права върху Аляска, която от 1799 г. е експлоатирана съвместно от двете страни. Русия завладява значителни територии в Средна Азия – Бухара , Хива , Коканд В областта на външната политика император Арлександър II обръща особено внимание на т. нар. Източен въпрос и отмяната на условията на Парижкия мирен договор от 1856 г. За да засили руското влияние на Балканите, той започва война с Османската империя (1877 – 1878 г.), известна в България като Руско-турска Освободителна война. Александър ІІ подписва Манифеста за започването на войната, макар и да се е съмнявал силно в успеха на тази мисия. По онова време Европа не е била настроена приятелски към Русия, защото се е опасявала, че тя ще пожелае да укрепи позициите си на Балканите. Александър Втори лично е присъствал на театъра на военните действия, брат му – великият княз Николай, е бил главнокомандващ руските войски, а трима от синовете на императора са командвали отряди. По такъв начин цялото семейство на Александър Втори е участвало в освобождаването на България. Войната завършва с успешния за Русия Санстефански договор (1878 г.), с който България става автономна държава. Берлинският конгрес (1878 г.) затвърждава политическото положение на Русия в Европа като Велика сила.

След 1866 г. се извършват 8 опита за атентат срещу Александър II, като последните няколко са организирани от радикалната организация Народна воля. През 1879 г. Народна воля взривява влак на императора по железопътната линия от Ливадия до Москва, но Александър II не се намира в него. На 5 февруари 1880 г. те успяват да взривят трапезарията на Зимния дворец в навечерието на тържествена вечеря в чест на българския княз Александър Батенберг. Двамата не са наранени, тъй като закъсняват за вечерята, но 67 души са убити или ранени.

Александър II е убит на 13 март 1881 г. при атентат, организиран от Народна воля. При преминаване на каретата му по централен площад в Санкт Петербург, е взривена бомба. След като той слиза от колата, един от атентаторите взривява себе си и императора с ръчна граната. 63-годишният император е погребан в катедралата „Св. Петър и Павел”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мустачките

    11 4 Отговор
    Красавец!

    Коментиран от #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Borislav Popov

    20 20 Отговор
    Руските историци са измислили термина крепостничество, който не звучи така жестоко като робство ! Всъщност до освобождението им от Александър II, руските селяни са били роби в собствената си страна, които с работили за обогатяването на господарите си и за да изкарат собствената си прехрана. В днешно време, също има робство и роби, всички сиромаси по света, които са принудени да работят за, колкото да изкарат прехраната на семействата си и да имат още някоя друга пара за дрешки, всъщност са съвременни роби. Още нещо искам да вметна, в Америка също е имало робство, но забележете, за тази цел американците са си докарали негри от Африка, докато руските дворяни са угнетявали и са живеели на гърба на собствения си народ.
    Те на това аз му викам благородство и не напразно и днес все още, сред нашата русофилня се издигат гласове в защита на негърското население в Америка.

    Коментиран от #6

  • 4 тест

    7 5 Отговор
    Болшевиките го ненавиждат.
  • 5 Тръмп

    13 15 Отговор
    Руските комунисти успяха да убият императора и вече 100години са на власт простите и Антихристите!!!:):):)Русия пак е царство-комунистическо,а руснаците отново са крепостници на Путин!!!:):):)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Историк

    11 12 Отговор
    През 1867 г. царя продава на САЩ Аляска за 7,2 милиона щатски долара. Общата площ на Руска Америка по това време възлиза на 1 518 800 km². Същата Аляска, да която някои дебилстващи русоиди квичат, че руснаците щели да си връщат.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 681 БГ

    22 4 Отговор
    Велик Цар е Александър 2 !!!! България благодарна на Цар Освободител !!!!
  • 11 681 БГ

    8 3 Отговор
    А комунистии и капиталисти от Русия мамата ни еб.ха !
  • 12 Вечна

    16 6 Отговор
    Вечна слава на Александър II. От запада са наблюдавали народите на Балканите, как са в плен и не са направили нищо, само Велика Русия е помогнала на Балканите.
  • 13 Хрониките на Евразия

    10 10 Отговор
    Всъщност ги е освободил на книга ..
    Робският манталитет е останал .
    До 19 век фамилии са нямали и свещениците им ги давали от църковните книги , затова и окончанията им са български .
    А колхозниците до 1974 година , въобще и паспорти са нямали , за да отидат до града е трябвало председателя на колхоза пътен лист да им изпише ..

    Коментиран от #36

  • 14 булгаристан

    12 17 Отговор
    булгаристанците със своите умопомрачителни погледи и бедни мозъци незнайно защо, но са абсолютно убедени, че Русия е била длъжна да дойде да ги освободи и да им създаде държава на готово? Булгаристанеца със своята празна кратуна смята за нещо напълно нормално, че лудите руснаци трябва да си оставят своите жени, деца, семейства и да дойдат от хиляди километри да умрат тук за убавите булгаристанци цървулани. Разбира се булгаристанеца е с дребна и мръсна душица и сега за благодарност плюе срещу Русия в услуга на новият си господар от Америка. Не само плюе, ами и лае срещу тези благодарение на които сега съществува и даже дава на драго сърце държавата си, която му бе подарена за агресия срещу своята освободителка.Разбира се булгаристанеца, е нагло животно и не се задоволява само с това. Булгаристанеца освен държава на готово, смята напълно сериозно, че Русия му е длъжна да го издържа, да го храни , да го пази, да му строи заводи и промишленост на готово, да му дава евтин бензин, газ и всичко останало, да му изкупува всичките боклуци на завишени цени и тн. Булгаристанци????

    Коментиран от #15, #16, #23

  • 15 ГосТ

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "булгаристан":

    Съгласен,с уточнението че освен булгасистанци има и българи. Смели и умни хора. Освен това, всичко си има граници. Благодарност и признателност е едно, суверенитет друго. Франция също спасява американците от Англия. иначе,ми е чудно как още не е оплют Александър.
  • 16 Пуйка

    9 11 Отговор

    До коментар #14 от "булгаристан":

    Много комунистическа пропаганда ти е опържила мозъка България и нейните водачи Възрожденци са били против миризливия руски ботуш да стъпва в земите ни и затова доказателство са безбройните Кървави Освободителни Въстания срещу Османската Империя
  • 17 горд Българин

    10 12 Отговор
    България с ключов принос за спечелването на войната от Руската Империя Ние сами сме се освободили с поголовното участие в бойните действия срещу Османците Ако не бяхме ние царство Русия щеше да загуби войната

    Коментиран от #18, #19

  • 18 ГосТ

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "горд Българин":

    Само питам,горд на к'во отгоре. И със себе си ли си горд,или с онези които са дали живота си за България ?

    Коментиран от #24

  • 19 ГосТ

    6 9 Отговор

    До коментар #17 от "горд Българин":

    Между другото, повечето българи са се крили като мишки през цялото време,а чорбаджиите са помагали на фесовете.

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 горд Българин

    9 6 Отговор
    Руснаците и Русофилията винаги са мразели България Мизерници
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    6 7 Отговор

    До коментар #14 от "булгаристан":

    Русофил=безродник =национален предател =българофоб
  • 24 Бесен Язовец

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "ГосТ":

    Чети бе, човек, чиляка ти го е написал с черно на бяло с какво е горд -
    Горд съм, че България е с ключов принос за спечелването на войната от Руската Империя. Ние сами сме се освободили с поголовното участие в бойните действия срещу османците ! Тоест, пояснявам за тези дет по не разбират, човекът е горд, че българите не са стояли със скръстени ръце, а са взели дейно участие в руско-турската освободителна война.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 горд Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Бесен Язовец":

    малко уточнение за своята свобода и освобождение
  • 27 Психиатър

    11 9 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.
  • 28 Груьо

    10 3 Отговор
    Само да добавя че Народна воля е лява терористична организация в Русия. Отново левите комунистически елементи са извършваши терористични атаки и са убили Царя освободител, когото България почита.

    Коментиран от #29

  • 29 чичо Томовата колиба

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Груьо":

    Руснаците го наричат Освободител защото отменя крепосничеството робство в Русия и робите стават свободни граждани с право на притежаване на собственна земя и имоти и свободно движение
  • 30 1944

    5 7 Отговор
    да премахнем всички паметници на окупаторите на българия!
  • 31 Самата истина

    2 6 Отговор
    Искам да знаете за забранените ръкописи на българският поет,писател и драматург Иван Минчов Вазов .Българите преди освобождението си живееха златен век и най- голямата печалба на нас българите след освобождението беше че изведнъж почнаха да се раждат деца със сини очи и руси коси .
  • 32 56789

    6 4 Отговор
    Горкият човек! Характерното за всички болшевики, от всякаква народност, дали от Европа или от джунглите на Азия, е безумната, с нищо неоправдана жестокост, зверското безмилостно избиване на културни хора, унищожение на културни ценности. Напаст Божия!
  • 33 стоян георгиев

    3 4 Отговор
    само другари не бъркаите александър втори с путин.царя освободител имаше една визия за нас българите другарите от кгб друга.всъщност царя освободител е утрепан от брата на ленин ,а внука му барабар с цялата му рода от учителите на другаря путин.днес убииците искат да се изкарат едва ли не наследници на убитите.та няма проблем за никои българин да харесва александър втори и руснаците и да не харесва путин и комунягите които превърнаха русия в това което е днес.

    Коментиран от #34

  • 34 соросоид безделник

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Кашата в главата ти е пълна. Имаш акъл, колкото една кокошка.

    Коментиран от #35

  • 35 стоян георгиев

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "соросоид безделник":

    кое не е вярно от писаното от мен?дали александър втори не е убит от брата на ленин или семеиството на внука му николаи втори не е избито от новосвормираната черезвичаиная комисия или чк,която е базата на кгб в което другаря путин се е развил?демек другаря путин е от организация убила тия ,чиито памет днес прославя.тва не е ли гротеско?отговори ми бе красавец!!!!или сегa ще смениш ника и ще почнеш със спама както обикновенно правите другарите тук и по света?
  • 36 любопитен

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хрониките на Евразия":

    Ти къде си видял в църковните книги имена на светци "завършващи" на -ов,-ев?

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания