Last news in Fakti

16 Април, 2012 17:46 963 0

Процесът срещу норвежкия касапин: Ден първи

  • брайвик-
  • осло-
  • норвегия-
  • андерш-
  • касапин

Съдът в Осло обяви края на първия ден на процеса срещу норвежкия сериен убиец Андерш Беринг Брайвик, който днес се изправи в съдебната зала по обвинение за убийство на 77 души на 22 юли 2011 г., съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

След като Брайвик се обяви за невинен, а съдът изслуша прокуратурата и адвокатите на жертвите, съдията обяви, че делото се прекратява до утре, когато Брайвик ще даде показания.

Брайвик призна в началото на заседанието, че е извършил 77 убийства, но заяви, че е невинен. "Признавам за деянията, но не се признавам за виновен" от гледна точка на наказателното право, заяви Брайвик. Той оспори легитимността на съда, отказа да потвърди самоличността и рождената си дата.

По-нататък, когато съдийката прочете в личните му данни, че той е безработен, Брайвик възрази и заяви, че е писател, уточнявайки, че пише творба в затвора. След това прокурорката Инга Бейер Енгф, чете в продължение на един час обвинителния акт за тероризъм и изреди имената на 77-те загинали и на ранените при атентата и стрелбата на остров Ютьоя.

Дадена беше 20-минутна почивка, съдиите напуснаха залата, а Брайвик остана седнал, с което отново подчерта, че не признава легитимността на съда. Преди следващата част на съдебното заседание охраната отново сложи белезниците на подсъдимия. След почивката беше прожектиран 12-минутен филм, който той разпространи онлайн в деня на убийствата. Брайвик се просълзи, когато във филма, направен от снимки и рисунки, се появиха мюсюлмански фундаменталисти. Очаква се процесът да продължи 10 седмици.

Миналата седмица бе огласена повторна психиатрична експертиза на убиеца, с която бе обявено, че той е психически здрав и може да бъде съден. Максималната присъда, която той може да получи по силата на норвежките закони е 21 години затвор, която обаче може да бъде удължена, ако бъде решено, че осъденият е много опасен за обществото. Съгласно първата експертиза Брайвик беше диагностициран като душевно болен и можеше да прекара остатъка от живота си в психиатрично заведение.

Брайвик ще даде показания утре. Неговият адвокат Геир Липестад обаче предупреди, че "ще бъде крайно трудно да се изслушат неговите обяснения, още повече че той ще изрази съжаление, че не е продължил" кръвопролитието си, което окачествява като "жестоко, но необходимо".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА