Last news in Fakti

14 Март, 2019 07:27 1 803 19

14 март 1883 г. Умира Карл Маркс

  • великобритания-
  • карл маркс

Маркс критикува радикалните схващания

14 март 1883 г. Умира Карл Маркс - 1
Снимка: Shutterstock.com

На 14 март 1883 г. умира Карл Маркс - германски философ - материалист. Създател е на т. нар. диалектически и исторически материализъм. През 1835 г. завършва гимназия и учи последователно в Бонския и Берлинския университети.

В началото е последовател на младохегелианците, но постепенно преминава на радикални позиции. През лятото на 1844 г. в Париж Маркс се запознава с Фридрих Енгелс. В съвместния си труд “Немска идеология” (1845-1846 г.) те критикуват младохегелианците, материализма на Фойербах и формулират основните принципи на новата философска система, която Маркс нарича “диалектически материализъм”.

В “Светото семейство” (1845 г.) създават теорията и тактиката на борбата на пролетариата, като официално обявяват средствата на тази борба - въоръжено насилие, терор и унищожаване на всички класови врагове на пролетариата. В “Нищета на философията” (1847 г. ) Маркс критикува радикалните схващания на Прудон за общественото преустройство и формулира принципите на историческия материализъм и пролетарската политическа икономия. През 1845 г. по настояване на пруското правителство Маркс е изгонен в Белгия, през 1848 г. белгийското правителство също го изгонва. Известно време живее в Кьолн, където издава “Нов Рейнски вестник”, след това в Париж, а от 1849 г. до смъртта си - в Лондон. Философската система на Маркс представлява еклектика от диалектиката на Хегел, материализма на Л. Фойербах и социализма на някои социалисти-утописти, живеещи по това време във Франция и Англия. Основното му икономическо произведение е “Капиталът” (I т. – 1867 г., II и III т. – 1884 г., под редакция на Фридрих Енгелс).

Марксовите съчинения за научната основа на икономическата действителност са осветени от скрит морализъм. Това е най-очевидно в Марксовото развитие на Хегеловото понятие за отчуждението. И за двамата да се отчуждаваш означава да овъншностяваш или да обективираш нещо, което в действителност е част от самия тебе, в нещо, което стои отвън от и встрани от тебе самия. Понеже то е наистина част от личността, отчуждената личност е раздвоена или разделена от самата себе си и нейният живот губи тази органична цялост, за която още Платон говори като за един човешки идеал. Марксово прилага това понятие в своя анализ на отчуждението на личността на работниците от деветнадесети век по време на техния труд.

Отчужденият труд е социален антипод на труда като самодейност. Съществуват четири взаимно свързани аспекта на отчуждението: от продукта на труда, от самия труд, от човешката родова същност и самоотчуждението. Същевременно отчуждението е и отчуждение на човека от човека. Частната собственост е необходим резултат от отчуждения труд, който е социално отношение, изразяващо неравенството между хората. Отчуждението предизвиква редица отрицателни последици върху обществения живот: в областта на икономиката - господство на вещните отношения над субекта на труда; в социалната сфера - трудовата дейност и отношения стават външни, противоестествени за човека; в морала - трудът не е свободна изява и самореализация на човека; в политиката - човекът се включва в труда посредством външна принуда, трудовите отношения се реализират посредством политическите институции. Отчужденият труд е исторически първата форма на цялостното социално отчуждение и е в основата на останалите негови форми - идеологическо, психическо и пр.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груьо

    14 14 Отговор
    Проклет да е навеки сатанистът, античовешката му доктрина успя за едно столетие да затрие толкова животи, колкото никой друг строй или диктатура не са успели за цялата история на човечеството.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 среднощен

    12 5 Отговор
    Най-характерната черта на "материята" е преходността..!? Материализмът е пореден опит на човека да постави себе си като център на "всичко"..!? По-кратко изречено, "материализмът" е философската изява на "егоизма"..!? За резултатите няма да коментирам - две световни войни и безумието на Октомврийската революция сами по себе си казват всичко..!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Справедлив

    16 4 Отговор
    Като чета предишните коментари,става ясно,че дори и в днешно време,обществото като цяло не разбира идеите на Маркс-да не говорим ,че немогат да ги превьрнат тези идеи в реалност. Видимо ще трябва още едно столетие на човечеството за да осьзнае сьщността на марксизма.И за да не предизвиквам излишен гняв в "прогресивните " евро-атлантици тук,веднага ще им кажа,че не сьм комунист-а трудовете на Марс и до днес се изучават в най престижните западни университети.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бау

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Справедлив":

    Самия факт, че философ се опитва да коментира икономически процеси е показателно колко правилни ще са изводите му. А колкото до това, до колко го изучават и разбират - учат го за да разберат грешките и слабостите в теорията му. Друг е въпроса, че почти нито един негов фен не е чел Капиталът. Реално още Eugen von Beum Bawerk го разнищва до такава степен, че трудовете му са забранени в СССР защото не могат да го опровергаят.
  • 8 Чичо Пешо

    11 1 Отговор
    осъзнал е човека и е пресъздал писмено факта, че сме роби на капитала. Около това му се върти цялата философия.
  • 9 Танас

    5 7 Отговор
    Е това е ,измислиш някаква глупост а тия след тебе страдат.
  • 10 Townboy

    4 6 Отговор
    Емил Зола, който е съвременник на Карл Маркс се подиграва в творбата си "Пари" на извратения чифут заради безумните му теории без да е знае, че ще доведат до смъртта на милиони християни в източна Европа.
  • 11 Диоген

    3 5 Отговор
    Маркс звучи логично, когато обяснява стойността и принадената стойност. Обаче логиката бяга, когато проповядва, че работниците трябва да управляват...Най-доброто срещу утопията на Маркс-Енгелс- Ленин са книгите на Айн Ранд. За най-мързеливите читатели-" За новия интелектуалец". Това е сборник есета, най- доброто от нейните книги!
  • 12 123

    7 1 Отговор
    Битието определя съзнанието, но при българите питието определя съзнанието. ;)
  • 13 Каръл Маркс

    5 1 Отговор
    Това горе написаното е един чълбур от преписано не до преписано. Най лесно щеше да е че идеите на Карл Маркс са за безкласово общество което да не е водено от желанията за материални придобивки кавато е идеята на капитала!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гъдю Гъдев

    1 0 Отговор
    Ниско платеният труд е непроизводителен.
  • 16 антихрист

    1 2 Отговор
    Брадат джендър с поклнници
  • 17 Госあ

    3 1 Отговор
    Без да съм чел конкретни трудове на Маркс и Енгелс, смятам че тяхната философия за строеж на обществото е сходна по скоро на фините природни механизми, отколкото на животинските инстинкти на които се базира капитализма. Всъщност,той дори не е базиран на т.нар. естествен отбор,а по скоро на взаимоотношението паразит-гостоприемник. Под фини механизми,имам предвид клетъчните и междуклетъчните процеси. Най добрият пример е компактен азиатка на процесите,и това ,че АТФ ( както някои казват енергийната валута на клетката) се произвежда основно на определено място, но се доставя и използва навсякъде в клетката, независимо колко поглъща и отделя всеки процес или реакция. Та така. Енгелс е бил биолог, между другото.

    Коментиран от #18

  • 18 п.п.

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    * компартментализация 😠
  • 19 бомбата

    0 0 Отговор
    Ей сега стана ясно от де идем на къде отива света- от диалектическия материализъм към дигитализацията ! Да живей простотията !
Новини по държави: