Last news in Fakti

18 Април, 2012 18:23 960 2

Брайвик имал британски и сръбски ментори

  • андерш брайвик-
  • норвегия-
  • осло
Брайвик имал британски и сръбски ментори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежкият касапин Андерш Брайвик разкри, че е имал „английски ментор“, с който се срещнал през 2002 година в Лондон. Новината дойде на третия ден от процеса срещу терориста, изправен пред съда за масовото убийство на 77 души.

Желанието му е да бъде осъден на смърт или напълно оневинен, тъй като счита доживотният престой зад решетките или в лудница като „жалка присъда“. В Норвегия обаче смъртното наказание не съществува. 

Прокуратурата го подложи на разпит, за да разбере дали се е срещал с други хладнокръвни екстремисти, предаде „Скай нюз“. Брайвик разказа за срещата си с четирима националисти в Лондон, които описа като „някои от най-добрите политически и военни тактици в Европа“. Сред тях бил лидерът на групата – мъж на име Ричард.

На срещата присъствал и сръбски военнопрестъпник. Брайвик го срещнал в Либерия през 2001 година, където бил под прикритието, че работи за УНИЦЕФ или е търговец на диамант. Там той се добрал до  сръбския екстремист от войните в Югославия. Определи го като „герой от войната срещу мюсюлманите“, но не назова име.

Именно на срещата в Лондон Брайвик измислил името на отряда си - „Рицари тамплиери“, който според прокуратурата се състои само от него самия. Брайвик обаче твърди, че тайната му групировка се състояла от 15 до 20 члена. Менторът му Ричард бил перфектният „рицар“.

Брайвик бе много противоречив в думите си. Защити се, че не било в негов интерес да хвърля светлина върху нещо, което може да доведе до други арести. Освен това, убиецът вече бил казал предостатъчно на полицията. Твърди, че е вменяем, признава извършеното, но не чувства вина.

Андерш Брайвик заяви, че е като ултра – националист "бунтовнически християнин". Обясни и защо взриви бомба в Осло и разстреля 77 души на остров, пълен с деца - искал да провокира „културна война“ срещу „разрушаването“ на норвежката култура от „марксисткия и мултикултурния елит“. Касапинът останал учуден, че е оцелял при двете си нападения.  

Страхувал се да комуникира с други екстремисти от Норвегия, за да не попадне в полезрението на службите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    0 0 Отговор
    Болен мозък! Какво да го правиш такъв!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.