15 Май, 2012 16:20 1 116 1

Мъж се запали по време на делото срещу Брайвик

  • осло-
  • андерш брайвик-
  • норвегия
Мъж се запали по време на делото срещу Брайвик - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неизвестен мъж се самозапали пред съда в Осло, където се гледа делото срещу масовия убиец Андерш Брайвик. Полицията в норвежката столица съобщи, че мъжът е спасен, но е с тежки изгаряния и рани по гърдите и стомаха. Намиращите се в близост униформени успели бързо да потушат пламъците и да спасят живота на мъжа, чийто мотиви и самоличност все още не са ясни, предаде АП.

Преди четири дни норвежкият касапин Андерш Брайвик бе замерен с обувка в съдебната зала в Осло. Спонтанният пристъп на гняв споходи брата на една от жертвите на Брайвик, - иранец, който изкрещя: „Уби брат ми! Върви в Ада“. Мишената не бе покосена, а вкусът на подметката усети адвокатът на Брайвик.

Говорителят на полицията Киел Ян Кверме заподозря, че най-вероятно самозапалилият се е норвежки гражданин. Все още не е ясно дали опитът за самоубийство е свързан с Брайвик.

33-годишният десен екстремист призна, че е разстрелял 69 души (предимно деца) на остров Ютьоя и е убил други 8 в бомбена атака в Осло през юли миналата година. "Да, ще го направя отново", заяви той във втория ден от делото, допълвайки, че убитите младежи на остров Ютьоя не били "невинни деца" и че за него да завърши живота си в затвора или да умре за своя народ е "най-голямата чест".

Той твърди, че  вменяем, но не чувства вина за кръвопролитието, което било, за да се спре мюсюлманската инвазия на Стария континент.

Андерш Брайвик заяви, че е ултра – националист "бунтовнически християнин". Той не се признава за луд и иска или освобождаване или смъртна присъда, каквато обаче не съществува в скандинавската страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой

    0 0 Отговор
    Обществото ни е болно,все още предрасъдаци са водещи и някой се възползват от това.