Last news in Fakti

11 Май, 2012 14:16 1 157 1

Обувка по Брайвик

  • андерш брайвик-
  • норвегия-
  • осло-
  • касапин
Обувка по Брайвик - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежкият касапин Андерш Брайвик бе замерен с обувка в съдебната зала в Осло. Спонтанният пристъп на гняв споходи брата на една от жертвите на Брайвик. Мъжът, вероятно от иракски произход запрати, обувката си по него и изкрещя: „Уби брат ми! Върви в Ада“. Мишената не бе покосена, а вкусът на подметката усети адвокатът на Брайвик, предаде Би Би Си.

33-годишният десен екстремист призна, че е разстрелял 69 души (предимно деца) на остров Ютьоя и е убил други 8 в бомбена атака в Осло през юли миналата година.  Той твърди, че е вменяем, но не чувства вина за кръвопролитието.

Андерш Брайвик заяви, че е ултра – националист "бунтовнически християнин". Обясни и защо взриви бомба в Осло и разстреля 77 души на остров, пълен с деца - искал да провокира „културна война“ срещу „разрушаването“ на норвежката култура от „марксисткия и мултикултурния елит“. Касапинът останал учуден, че е оцелял при двете си нападения.

„Обстрелването“ на Брайвик бе шумно приветствано в съдебната зала. „Ако някой иска да хвърля нещо по мен – нека го направи, докато влизам или докато излизам“, заяви след това капасинът.

На днешното заседание бяха прочетени аутопсии на загиналите в най-голямата трагедия, споходила Норвегия след Втората световна война.

До момента Брайвик се държи изключително сдържано пред съда, но показанията му са противоречиви. Желанието му е да бъде осъден на смърт или напълно оневинен, тъй като счита доживотният престой зад решетките или в лудница като „жалка присъда“. В Норвегия обаче смъртното наказание не съществува. 
Наскоро втора психиатрична експертиза установи, че той е бил напълно вменяем и е разбирал много добре какво върши.

Брайвик категорично отрече да е убиец на деца. Той се борил срещу всички, които поддържат т.нар. мултикултурализъм в Европа. Този стремеж за съвместно съжителство между религии и етноси на Стария континент се провалил, което твърдяли и водещи политически лидери като Никола Саркози, Ангела Меркел и Дейвид Камерън, обясни още касапинът пред съда.

Първата експертиза, изготвени през ноември 2011, установи, че екстремистът е напълно луд и страда от параноидна шизофрения. Самият масов убиец я определи като „лъжа“ и изчисли, че 80% от съдържанието й не отговаря на истината. По-щателната проверка показа, че  Брайвик е бил напълно вменяем към датата на кървавото си нападение – 22 юли 2011 година


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.