Last news in Fakti

6 Април, 2019 07:29 7 151 49

6 април 1941 г. Операция на Вермахта на Балканите

  • вермахт-
  • балкани-
  • третия райх

Българската армия е посрещната като освободител в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Западните покрайнини

6 април 1941 г. Операция на Вермахта на Балканите - 1

На 6 април 1941г. от територията на България Третият Райх започва операции Ауфмарш 25 и Марита. Това е едновременното нападение на Югославия и Гърция.

За броени дни двете балкански страни капитулират, Ньойските окови са разкъсани с помощта на немското оръжие. На 20 април, Великден, българската армия е посрещната като освободител в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Западните покрайнини, а Пирот, Враня, Скопие, Велес, Охрид, Битоля, Кукуш, Сяр, Дедеагач - отново свободни и български.

И до днес се носят легенди как през 1941 г. в някои от освободените села и градове не е имало реколта от плодове – цветът на дърветата бил постлан по пътищата, по които минавала българската войска.

Немската инвазия в Гърция, известна с кодовото име Операция Марита (на немски: Unternehmen Marita), е част от Втората световна война, която се провежда в континенталната част на Гърция и южната част на Албания. Немските военни действия започват на 6 април 1941 г. с навлизането на немските войски в Гърция през България. Комбинираните сили на Гърция и на Британската общност водят ожесточени битки, но най-накрая гръцките и британските войски са победени. Атина падна на 27 април. Въпреки това, британците успяват да евакуират около 50 000 войници. Гръцките кампания завършва с бърза немска победа с падането на Каламата в Пелопонес.

На 13 април 1941 г. Хитлер издава Директива № 27 си, в която илюстрира бъдещето на политиката в Гърция. Той приключва юрисдикцията на Балканите с Директивата си № 31, издадена на 9 юни. Континенталната част на Гърция е разделена между Германия, Италия и България. Немските сили окупират стратегически по-важни области, а именно Атина, Солун с Централна Македония, както и няколко острови в Егейско море, включително и остров Крит. Те също така окупират Лерин, към който България и Италия имат претенции.

В края на април и началото на май съгласно ангажиментите си по договореностите с Германия, българската армия навлиза, без да срещне съпротива в Западна Тракия и заема областта между река Струма и разграничителната линия минаваща през Дедеагач и Свиленград на запад от река Марица. Останалата част на Гърция остава в Италия. Италианските войски започват да заемат Йонийско море и островите в Егейско море на 28 април. На 2 юни те заемат Пелопонес, Тесалия, на 8 юни, и на 12 юни заемат по-голямата част от Атина.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жеката

    90 15 Отговор
    То всичко хубаво,ама болните амбиции на поредният самоуверен пьлководец-Хитлер да покори Русия изтриват всички временни ползи за Бьлгария.Ако имаше поне малко усет и виждане-Хитлер нямаше да воюва с СССР ,а трябваше да мачка Великобритания...Ама пуста лакомия и амбиции-които мужлу другото са от векове кьм руската степ,са "оакали" всички благини за нас.

    Коментиран от #3, #5, #22

  • 2 Анализатор

    43 22 Отговор
    Който е направил гешефт с германец впоследствие винаги е бил от немъжката страна на френската любов. Никой никога не е спечелил от такава връзка защото за германеца всички други са тор. Това важи и днес.

    Коментиран от #11

  • 3 Руснак

    43 44 Отговор

    До коментар #1 от "жеката":

    Русия има огромен къдмет, че битката на тяхна територя се провежда в сурови климатични условия. Иначе днес щяха да се поздравяват с гутен таг...Но кой знае, може би щеше да е по-добре за тях и особено за нас, понеже нямаше да преживеем най-тъмните си години в историята, наречени комунизъм...ех...

    Коментиран от #9, #17, #24

  • 4 Трифонов

    51 35 Отговор
    Ако Хитлер не бе нападнал Сталин и бе продължил с опитите си срещу Великобритания, Сталин щеше да го нападне в гръб. И понеже съществената част от немската армия щеше да е разположена за военни действия срещу Великобритания, Червената армия щеше да смаже без затруднения цяла Европа и да наложи комунизма навсякъде. Червената армия нямаше да е понесла такива сериозни загуби, каквито понася заради нападението на Хитлер и няколкото години свирепа война на територията на СССР, ресурсът на страната и народа щеше да е почти напълно съхранен така, че американците не биха могли да разчитат да изтласкат Червената армия от Европа и затова нямаше и да опитат. Европа щеше да е загубена напълно и изцяло. Няма значение как звучи, но истината е, че нападението на Хитлер над СССР спасява половината континент от Сталин и режима, установен в Източна Европа и СССР до 1989г. Има версия на Втората световна война, от която прозират плановете на Сталин да нападне Хитлер в гръб и представяйки се за освободител на Европа, да подчини на комунизма целия континент. Тази история е засекретена и все още човечеството няма свободен достъп до нея. Но има няколко автори, които, ползвайки различни източници, относително добре аргументирано, доказват тази теза. И ако я приемем за вярна, доста необяснени неща в действията на Хитлер, изведнъж придобиват сериозен смисъл.

    Коментиран от #6, #7, #41

  • 5 Жидомасов Гроб

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "жеката":

    Накрая додаха янките и го набутаха на двамата, като за капак, тръшнаха 2 атомни бомби ))) После се съмнявай в поговорката: "Двама се карат, а третия го сайдисва"
  • 6 подозрителен

    16 12 Отговор

    До коментар #4 от "Трифонов":

    Тея автори да не са гадатели и звездобройци с редовни печалби от лотарията?
  • 7 Д'мин

    18 13 Отговор

    До коментар #4 от "Трифонов":

    Започваш с ако, а то мирише! В най-добрия случай клониш към алтернативна история с привкус на холивудски сценарий!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 123

    27 15 Отговор

    До коментар #3 от "Руснак":

    Климатичните условия в Русия са си нормални просто дубе швайните нямат акъл как да воюват с генерал Студ
  • 10 111

    24 22 Отговор
    Губят срещу СССР защото Вермахта пътува с месеци до Москва много по-дълго от очакваното, няма пътища в степта, танковете затъват в тресавища, запасите намаляват, войниците се изморяват. Ако беше въздушна операция със самолети и Фау-2, кьорав жив руснак нямаше да е останал сега.

    Коментиран от #13, #14, #19

  • 11 Илюзия

    32 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анализатор":

    Що пък да са само за германците ?! Да не би за USA другите нации да не са тор или пък за Китай , да речем ?! Ами побърканите мюслита по света ...?! Такава е човешката природа ! Виж някой охранен пуяк в парламента , който до вчера не е могъл да си напише името без да сгреши , какво самочувствие излъчва ! А всъщност всичко е много просто !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коня на Оня

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "111":

    Ако баба имаше дръжка щеше да бъде мъжка !
  • 14 Роко

    15 11 Отговор

    До коментар #10 от "111":

    Аз пък си мислех, че губят защото червената армия ги превъзхожда 10 към 1 и й помага целият свят, но какво ли не научава човек в днешно време.
  • 15 Помнещ

    26 5 Отговор
    ,,Наполеон направи грешка , ние я повторихме" - фелмаршал Кайтел пред съда в Нюрмберг!
  • 16 НКВД

    20 19 Отговор
    Посрешнали фашистите като освободители и герои??!!! Пълно отсъствие на разум! Точно заради тези фашисти бг. загуби западните покрайнини! А заради русофобите преди това Беломорска Тракия и Северна Добруджа 1912 г.! Най големите нещадтия България претърпява под управлението на Русофобдките Правителева.

    Коментиран от #18

  • 17 учуден

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Руснак":

    Абе какво се правиш на мъж и пишеш за неща които са били много преди да се родиш след като си роден през 2003 година ?
  • 18 Аркадаш

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "НКВД":

    Ти си много умен!
  • 19 Гошо

    14 7 Отговор

    До коментар #10 от "111":

    Да така е това е било пълна изненада за немския генерален щаб и студа и разстоянията и липсата на пътища Има данни че Сталин е разтегнал територията и махнал пътищата ,а московския патриарх служител на КГБ е говорил лично с Господ да прати студ и мраз при това само от немската страна на фронта

    Коментиран от #49

  • 20 Помнещ

    6 6 Отговор
    Тека е когато армията се ръководи от ЕФРЕЙТОР ( Адолф Алоис Хитлер)
  • 21 Краси

    9 4 Отговор
    Прочетете книгите на Виктор Суворов ище разберете истината за 2 световна война.
  • 22 Сарматиан

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "жеката":

    Как да не воюва със СССР след като те щяха да го нападнат него до две седмици? Прочетете за план буря и изслушаите речите на фюрера, там той ясно обяснява, че никога не е искал тази война, но е нямал избор.
  • 23 Хасан

    6 23 Отговор
    Българската армия да бъде посрещана заедно с нацистката като «освободител » е пресилено казано !!!.',това си е било чисто нацистка окупация и довело само разруха и насилие ..

    Коментиран от #25, #28

  • 24 Ломски

    17 6 Отговор

    До коментар #3 от "Руснак":

    Комунизма ли е най-тъмния период от историята ни? А турците ни бяха на гости едва 500 години. Я си припомни малко или прочети книга по тоя въпрос и ми кажи колко добре сме били тогава. Цели села изклани и запалени, мъчения, гаври, изнасилвания... Ти тва не го отчиташ?

    Коментиран от #27

  • 25 BGG

    30 4 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Хасанчо, Българската армия е посрещната като освободителка, от българското население в изконно български територии отнети ни от престъпния Ньойския договор. Това е истината.

    Коментиран от #26

  • 26 Хасан

    4 21 Отговор

    До коментар #25 от "BGG":

    Гледал съм много македонски филми за насилието на фашистката българска армия срещу мирните хора..разрушаване на паметници на македонски ..побългаряване ..и т.н.

    Коментиран от #33

  • 27 Хасан

    2 11 Отговор

    До коментар #24 от "Ломски":

    Учиш историята не от факти и събития а от разкази,роману,стихове и поеми
  • 28 JPower

    19 4 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Асенчооо, Да освободиш български земи не е окупация...така са живяли от векове само българи-траки... Турчина все още е окупатор на български и гръцки зами... скоро, и туркия ке падне!!!

    Коментиран от #29, #37

  • 29 Хасан

    3 21 Отговор

    До коментар #28 от "JPower":

    Кога пък Александрополи или Одрин са били български бе ,путьо????..кога Кавала е бил български?

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иван

    9 4 Отговор
    В допълнение на коментара на Трифонов наистина е така ,че Сталин е искал да нападне Хитлер ,като за доказателство на това твърдение е че когато немската армия нахлува в Русия те заварват там нещо неочаквано в непосредствена близост до границата им в укрития намират техника ,оръжия и ТАНКОВЕ С ГУМИ ,които можели да развиват 80 км /ч . Сталин се е готвел да нанесе бърз удар на Хитлер като атакува светкавично ,тези танкове с гуми не са били за самоотбрана а за бърза атака в сърцето на Германия.

    Коментиран от #32

  • 32 JPower

    8 4 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Сталин е искал Полша и нищо повече, но заради амбициите на Хитлер, получава половината Европа!!!! Хитлер не трябваше да напада Русия!!

    Коментиран от #40

  • 33 BGG

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    Там ти е проблема, че гледаш измислени филми на една измислена " нация" наречена македонци. Айде да бъдем по сериозни в разсъжденията си.
  • 34 Хасан

    4 11 Отговор

    До коментар #30 от "JPower":

    Можеш само да ми седнеш на рязания..не може да се възхвалява фашизма бил то немски или български

    Коментиран от #35, #46

  • 35 Диамантената ръка

    16 1 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    Евала, Хасане глуповат си, но поне си се научил да пишеш, интернет имаш, а твоите събратя от катуните в Анадола са още в средновековието и там ще си останат.

    Коментиран от #36

  • 36 Хасан

    3 12 Отговор

    До коментар #35 от "Диамантената ръка":

    Който няма аргументи обижда ...кажи нещо смислено,направи един анализ...

    Коментиран от #38

  • 37 турчин

    3 11 Отговор

    До коментар #28 от "JPower":

    Нема робство има покревителство,както са правили българите при хан Аспарух,същото е направил и Османската империя.

    Коментиран от #42

  • 38 Диамантената ръка

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Хасан":

    Хваля те, ти се обиждаш...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Желанията пораждат страданията

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "JPower":

    Дори не Полша , а само тези територии които губят (Ленин ги харизва на спонсора си Германия) след ВОСР , и сменения курс на управление. След което Германия губи ПСВ , съответно губи и тези територии и те остават на територията на Полша . При немското нападение над Полша , след 12-13 дни , руските войници , след предварителна договорка с германците , възвръщат тези свой бивши територии, и двете армии спират на река Буг. И там трябваше да спрат германците, а ние българите сега щяхме да ходим на секс-туризъм във Франция и Англия.
  • 41 Ако Ботев беше с каска

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Трифонов":

    Те са били с гръб, и когато са воювали срещу Франция , и когато са воювали срещу Великобритания , но Сталин не ги е нападнал . И Сталин е имал повече доверие и симпатии към Хитлер , отколкото към Великобритания . В историята е забранено използването на условното наклонение "АКО"
  • 42 JPower

    13 1 Отговор

    До коментар #37 от "турчин":

    Няма как на всеки болен туркофилски мозък да му се обяснява история на България... Бягайте в Анадола, докато още можете!!!
  • 43 Приказка на дядо

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Операции Ауфмарш 25 и Марита". Изкупили магаретата, закачили им фенери на вратовете, пуснали ги като при нощна атака. Атакуваните започнали яко да стрелят, но си издали позициите. Изтребили ги като кокошки, е и няколко десетки магарета се преселили в магарешкият рай.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Не е истина

    1 0 Отговор
    Защо лъжете продажници Борис два пъти отклания искания на Хитлер
    Италианците едът пердах от гърците Хитлер идва на помощ бомби сърбите и нахлува въпреки че са руски протекторат но бърза
    И казва на Борис или ела ти или ние
  • 48 Не е истина

    0 0 Отговор
    Е затова забавя нахлуването във русия
  • 49 Усмивката

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гошо":

    Тоя сатрап Сталин изоставя една 500 000 хилядна армия ,немците я прихващат в чувал и това забавя немската армия.Така че ...такава е цената.За Сталин хиляди ,стотици ,не значат нищо.