5 Май, 2019 13:01 1 821 3

Нов опит на Пекин да засегне Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • противопоставяне-
  • изложение-
  • "един китай"

Министерство на външните работи на Република Китай протестира след като Китай се опита да изолира тайванските студенти от участие на изложението на храни в университет в Унгария.

Университетът в Деберцен, Унгария организира ежегодния си международен ден на храните на 3 май тази година, като покани всички свои студенти от общо 113 страни да създадат свои щандове и да продават гастрономически изкушения, характерни за родните им места.

Разбира се, Китай не остана безучастен и мигновено възрази срещу участието на Тайван в програмата, което доведе до недопускането на екипа от островната нация на събитието.

Студентите сигнализираха тайванското представителство в столицата Будапеща, което на свой ред поиска про-тайвански настроени официални лица от унгарските управляващи да се свържат с университета.

В резултат на това на студентите от Република Китай все пак им бе позволено да участват в събитието, създавайки собствен щанд с името „тайванска храна“.

От Министерство на външните работи на страната заявиха, че подобни действията от страна на Пекин показват колко далеч е готово да стигне китайското правителство в стремежа си да низвергне Тайван, налагайки позицията си, че островната държава може да съществува само като неразделна част от Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    3 6 Отговор
    Тайван пък могат да отвърнат с лозунга - "Ние пък ядем повече от веднъж на ден".
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 падналия ангел

    3 0 Отговор
    Тайван/Република Китай не е призната от Унгария, следователно няма проблем.