Last news in Fakti

9 Май, 2019 18:34 7 565 31

Родители направиха детето си веган. То порасна без зъби

  • дете-
  • веган-
  • диета-
  • зъби-
  • родители-
  • австралия

Детето дори не е можело да говори

Родители направиха детето си веган. То порасна без зъби - 1
Снимка: Shutterstock

19-месечно момиченце тежало под 5 килограма, не можело да седи, да се изправя и да говори, защото е отглеждано при строга веганска диета. Родителите на детето от Австралия бяха изправени пред съда в Сидни, за да отговарят за престъпна небрежност при отглеждането на дъщеричката им.

32-годишната майка и 35-годишният баща, чиито имена не са обявени заради процеса, държали детето си на строга веганска диета. Така на 19-месечна възраст момиченцето изглеждало като 3-месечно бебе, не можело да седи и да се изправя.

През март 2018 г. детето било откарано в болница, след като припаднало. Лекарите установили, че е развило рахит и дегенеративна костна болест. Освен това се оказало, че то не е преглеждано никога и че не е ваксинирано изобщо. Родителите признали, че от раждането бебето е отглеждано предимно с овес и оризово мляко. Дневната му дажба включвала и половин банан сутрин, парче препечен хляб със сладко или с фъстъчено масло за обяд, а за вечеря - тофу, ориз или картофи.

Персоналът на болницата първоначално е уважил желанието на родителите бебето да бъде на веганска диета, но след като майката забранила и соята, защото е пълна с "хормони", подали сигнал в полицията и социалните служби. В болницата родителите отричали, че забавеният растеж на дъщеря им да се дължи на недохранване. Според тях детето било дребно, защото е момиче, пише "Новини Лондон".

Бебето е било отнето от родителите и настанено в приемно семейство. Пред съда приемната майка заяви, че момиченцето било толкова зле, че е нямало зъби, не можело да си държи само шишето с мляко и не е можело да говори, въпреки че е било вече на 2 години. Сега под грижите на приемните родители момиченцето е усвоило пълзенето, вече може да стои, да върви и да казва около 20 думи. Започва да развива здравословен апетит и теглото му е наднормено. Очаква се решението на съда. Родителите са заплашени от затвор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    21 78 Отговор
    Крайностите са вредни! Правилното хранене е вегетариантството!

    Коментиран от #4, #7, #9

  • 2 Ето

    83 9 Отговор
    Ярък пример, до къде води това. Човека е хищник и му е нужно месо. Поне риба трябва да се яде, иначе ето до какво води.
  • 3 Meganoob BG

    62 3 Отговор
    Вегетарианството е да предпочиташ да ядеш зеленчуци. А веганството е секта от хора които ги е домързяло да прочетат учебник по биология, за да знаят че каквото и да ядем все е живо.
  • 4 Виж сега

    34 7 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Вегетарианството също е крайност, защото човешкото същество е всеядно по природа. Пълното и продължително лишаване от месо (от животински протеини) е доказано вредно за човешкия организъм. Това много бързо става видно при деца и възрастни хора.
    Но е вредно както пълното лишаване, така и прекомерната всекидневна консумация на месо. Под "месо" имам предвид прясно готвено месо, а не печено на скара, не пържено и не колбаси.
  • 5 Браво

    38 9 Отговор
    Нищо му няма на детето! Като му сменят пола и ще се оправи.

    Коментиран от #16

  • 6 Мангал

    44 2 Отговор
    Прочетохте ли статията вегани?
  • 7 Реалист

    41 7 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Ако вегетарианството беше правилното щеше да си се родил с няколко стомаха и да преживяш като кравите. Яжте каквото искате, само не идвайте да ми натрапвате вашите простотии че ме избива на КАНИБАЛИЗЪМ. Ще ям черен дроб на скара!
  • 8 Bubbles

    33 2 Отговор
    Преди време имаше един дето разправяше как изнасилвали пчеличките за да дават мед...
    ...Таа веганите са съвсем нормални хорица.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Йозеф

    34 3 Отговор
    Веганщината е психично заболяване и всички изперкали вегани трябва да бъдет отделени от обществото в специализирани здравни заведения.
  • 11 дявола

    28 0 Отговор
    Това са болни мозъци(ако изобщо имат)как може така да постъпят със детето ужас
  • 12 хищника

    10 20 Отговор
    Извода: от месото растат зъби!
    Прекрасна....глупост!
  • 13 JPower

    20 3 Отговор
    Веганите, като го лапат, брои ли се ,че е месо??!!

    Коментиран от #15

  • 14 Нонстрадамус

    19 21 Отговор
    Истината е, че това е поредният случай на прости "интернет вегани". Не съм консумирал никакви животински продукти от 2003 до момента. На 43 години съм в топ форма. Отгледал съм две дъщери и един син на предимно сурова растителна храна, с достатъчно количество готвена храна. Децата са в перфектно здраве и умствен капацитет. Голямата ми дъщеря е на 15 години с перфектен английски и немски език. Синът на 11 пълен отличник с перфектен английски за възрастта си. Най - малката дъщеря е на две и половина години и относно теглото си умствените способности и речеви възможности е над средното ниво.
    В заключение - изискват се сериозни познания в областта на храненето, чрез растителна храна (над 70-80%) и подходяща готвена.
    Опитът показа това. Децата не боледуваха, изобщо....

    Коментиран от #17, #18, #23, #28, #29, #30

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 веганите са идиоти

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    Мухаха топ коментар, ако можех 10+ щях да ти сложа !
  • 17 Враца Баце

    17 4 Отговор

    До коментар #14 от "Нонстрадамус":

    Да бе, да!?! Остава и да ти повярвам.

    Коментиран от #27

  • 18 Психо,

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "Нонстрадамус":

    Сигурно и левитираш ???
  • 19 нднд

    19 1 Отговор
    Това са идиоти джендъри! Месото е храна за хората от време оно...
    Първо човек е ловувал, а след това е започнал да се занимава със земеделие. В месото са едни от най-лесно разградимите протеини, както и мазнини, които са жизнено важни за развитието и мускулната сила. Не може да лишиш човек от месо и да му няма нищо.
    Месото се приема, като месо, а не да си представяш животното, докато го ядеш. Изродиха се хората - факт!
    Дано детето се оправи бързо при нормални хора с нормално хранене!
  • 20 Антон 1

    10 1 Отговор
    Абе , не знам ! Предпоследното изречение ,че сега било наднормено , малко ме обърква !
    Що да е над , а не нормално ? Това сега да е наднормено ,хубаво ли е ?
    Тия драскачи , пак нещо объркаха май !:)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 нервен

    12 2 Отговор
    Хаха аз за утре съм приготвил едно зайче за фурната с картофки ,оризче и сосче ...с хляб от пекарната и домашна лютеница от дъртите ..с биричка ....нека ми е зле ...вие си яжте овес и слънчеви лъчи или ако щете не яжте въобще хич не ми дреме хахахаха 😂

    Коментиран от #24

  • 23 Хайл

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Нонстрадамус":

    Ти знаеш ли че от това да си отличник и от това да имаш акъл има балкан разлика,знаеш ли колко отличници които бяха за пример в училище и знаят езици ровят по кофите,а двойкаджиите ядем КЮФТЕТА а не само марули-марулята е допълнение към кюфтетата,така че не ми обяснявай колко е добре на треволяци

    Коментиран от #26

  • 24 Хайл

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "нервен":

    Вилица да си нося ли😉

    Коментиран от #25

  • 25 нервен

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хайл":

    Не не прибори има .... само като идваш да не дойде къса бирата ...метни една каса в багажника да не станем за резил 😁
  • 26 Нонстрадамус

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хайл":

    Направил съм своят избор. Ти си направил твоя. Нищо лично. Не те убеждавам в нищо. Колкото до акъла, много далече съм от това да ровя по кофите. Децата ми също. Както има правилно прилагане на хранене с животински продукти, така има и правилно комбиниране на храните при суровата растителна кухня. Това, че някакви прости хора, са измъчили децата си с неправилните си действия, нисък интелект и поголовна глупост (безхаберие и нехайство), не означава, че метода е грешен.
  • 27 Нонстрадамус

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Враца Баце":

    Казвам истината. Но, проблема идва от там, че яко са ни промили мозъците с паралела "белтъчини - месо - риба - яйца"...това е. И подобни статии ...да си на сурова растителна храна без животински продукти се изискват много задълбочени знания и сериозен опит Това е стил на живот, мислене и хранене, което е индивидуално решение. При правилно приложение, ефектът е повече от положителен!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Bravo

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Нонстрадамус":

    Евала човече! 👏🏻
    Аз съм на 19 и съм вегетарианка и смятам да отгледам децата си по същия начин като Вас. От известно време си го мисля и сега когато прочетох коментара Ви се убеждавам още повече ,че макар че човекът е хищник може да се храни спокойно без животински продукти ,но хората така са свикнали за захранват децата си от малки с тях ,че сега веганското хранене на малки деца бива описвано като трудно,но аз вярвам ,че ще успея!
    Отказах се да налагам мнението си за вегетарянството ,защото получавам уникално просташки и ужасяващи отговори в лицето ,но да всеки си решава дали да си съсипе здравето или да го запази ,а това че месото е задължително за нашия човешки организъм са врели некипели,просто трябва да знаем чрез кои хранителни продукти трябва да добием тези вещества ,които добиваме от месото. С две думи животинските продукти се ядат от лакомия, а хората си мислят ,че са необходимост.
  • 30 Bravo

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Нонстрадамус":

    Евала човече! 👏🏻
    Аз съм на 19 и съм вегетарианка и смятам да отгледам децата си по същия начин като Вас. От известно време си го мисля и сега когато прочетох коментара Ви се убеждавам още повече ,че макар че човекът е хищник може да се храни спокойно без животински продукти ,но хората така са свикнали за захранват децата си от малки с тях ,че сега веганското хранене на малки деца бива описвано като трудно,но аз вярвам ,че ще успея!
    Отказах се да налагам мнението си за вегетарянството ,защото получавам уникално просташки и ужасяващи отговори в лицето ,но да всеки си решава дали да си съсипе здравето или да го запази ,а това че месото е задължително за нашия човешки организъм са врели некипели,просто трябва да знаем чрез кои хранителни продукти трябва да добием тези вещества ,които добиваме от месото. С две думи животинските продукти се ядат от лакомия, а хората си мислят ,че са необходимост.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: