Last news in Fakti

19 Юни, 2019 16:43 1 862 6

Милиардер дари 150 милиона на Оксфорд

  • оксфорд-
  • дарение-
  • университет-
  • милиардер-
  • милиони-
  • стивън шварцман

Парите ще послужат за отварянето на нов институт

Милиардер дари 150 милиона на Оксфорд - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Университетът в Оксфорд прие дарение от 150 млн. британски лири от американския милиардер Стивън Шварцман, съобщава Би Би Си. Това е най-голямата доброволно дадена сума на британски университет.

Парите ще послужат за отварянето на нов институт, който ще проучва етиката на изкуствения интелект, както и нов факултет по хуманитарни науки. Британското правителство определи инвестицията като „глобално значима”.

Дарението идва в преломен момент, в който университетите срещат несигурност при финансирането на различни проучвания, основно заради Брекзит. Шварцман е основател на фирмата Blackstone и е добре познат в американските бизнес среди. Въпреки честите критики заради охолния си живот, бизнесменът се превърна в основен донор в образователната система.

По думите му парите са важни за университета, тъй като изкуственият интелект повдига някои от сериозните проблеми на нашето време. „В момента много правителства не са подготвени да се справят с изкуствен интелект, а и защо да са? Това е изцяло различен тип технология”, обясни той.

Някои икономисти предупреждават за опасностите, които стоят зад изкуствения интелект. Според тях много хора ще изгубят работата си заради автоматизирането на повечето сектори. Понякога този процес се нарича „Четвъртата индустриална революция”. Учените също говорят за евентуална злоупотреба с изкуствен интелект в кибервойните и в подриването на демокрацията.

Преди да дари пари на Оксфорд, Шварцман инвестира в Масачузетския технологичен институт (MIT) 350 млн. щатски долара. Месеци по-рано милиардерът Дейвид Хардинг пък даде 100 млн. лири на Кеймбридж, припомня Би Ти Ви.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    2 7 Отговор
    Глобално значима! Ама направо! Че те всички африканци и азиатци ходят в Оксфордскиот факултет.
  • 2 Реалист

    22 0 Отговор
    А нашите Ветковци, бенчовци и герговци само крадат без да връщат

    Коментиран от #3

  • 3 Borislav Popov

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Нашите чифути са същите стипци, като руските, ако им вкараш в дупиту топлийка, 1 метър тел за бушони ще изкараш. В Русия, при толкова богатства и при толкова богати хора, по всички федерални тв канали, пари за тежко болните деца, със СМС-ки от народа събират, а олигарсите си развяват байряците по западните курорти.

    Коментиран от #4

  • 4 То и тука е така😂😂

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    По живково искаха от децата по училищата да връщат кашони и весници и да предоставят бележки че са връщали хартия и железо на вторичните а сега пък капачки да събирали😂😂😂сбъркана държава стигнала до там децата кашони и капачки да сбират че да крета иконимиката😂😂😂😂
  • 5 само истината

    3 0 Отговор
    Въпреки ,че е милиардер и то със законно спечелене пари ,често е критикуван за охолния си начин на живот. Но за дарението браво ! За даренията му !
    Преди 15 тина години Бил Гейтс -по това време беше най богатия човек в света ,карал съвсем не толкова представителния Форд Таурус комби. На всичкото от горе ,изпивал по една кутийка йогурт до като шофирал към работното си място и небрежно хвърлял кутийката от зад в колата . Но кутийките станали много и колата му започнала да мирише на мандра .
    Но и Бил Гейтс също е крупен дарител за наука и да благородни каузи . Такива хора са за почит ,а не Бенчо Ролса и подобни .
  • 6 БРАВО

    1 0 Отговор
    НА ЧОВЕКА.ТОЗИ Е ГОЛЕМ ПИЧ. ПРИЗНАВАМ ГО,СПОР НЕМА.
Новини по държави: