Last news in Fakti

17 Април, 2012 13:24 1 469 1

Норвежкият касапин би убил отново (Обновена)

  • брайвик-
  • норвегия
Норвежкият касапин би убил отново (Обновена) - 1
Снимки: БГНЕС

Андерш Беринг Брайвик заяви пред съдиите, че би извършил отново масовото убийство от 22 юли м. г., когато уби 77 души.

"Да, ще го направя отново", заяви той във втория ден от делото срещу него, допълвайки, че убитите младежи на остров Ютьоя не били "невинни деца" и че за него да завърши живота си в затвора или да умре за своя народ е "най-голямата чест", предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

След това съдът поиска от него да съкрати четенето на декларацията си, на която по думите му бил смекчил реториката. "Младежите на Партията на труда са наивни и поучавани, те не бяха невинни деца, а политически активисти", заяви Брайвик, който уби 69 души, повечето от които младежи, на остров Ютьоя по време на младежки летен лагер на Партията на труда.

"Убийството на 70 души може да предотврати гражданска война. Хората, които ме наричат дявол, бъркат какво е да си дявол и да си жесток", защити се обвиняемият. Разликата се съдържа в намеренията, някои видове насилие могат да предотвратят още по-голямо насилие, заяви Брайвик.

"Когато мирната революция е невъзможна, единствената възможност е насилствената революция", продължи норвежкият касапин, използвайки множествено число, когато говореше за каузата си, с което създаде впечатление, че представлява по-голямо движение.

"Атаките от 22 юли бяха превантивни атаки за защитата на коренните норвежци", заяви Брайвик в края на четенето на декларацията си, продължило повече от час. "Действах в извънредна ситуация в името на моя народ, моята култура, моята страна...И поради това искам да бъда оправдан", заяви още норвежкият касапин преди съдия Венке Елизабет Арнтзен да прекъсне съдебното заседание за обедна почивка.

Подсъдимият говори 75 минути вместо 30-те минути, които му беше предоставил съдът, за да не му даде възможност да прави пропаганда. Брайвик призна, че стрелбата на о. Ютьоя, където бяха убити 69 души, главно младежи, е била алтернативен вариант за неговите действия, а главната му цел била да направи същото по време на журналистическа конференция. Той смятал журналистите за пропаганден инструмент в ръцете на властта, която поддържа идеите на чуждия за него мултикултурализъм. В отговор на въпрос на прокурора убиецът подчерта, че е поддържал връзки с националисти по целия свят, които го подкрепяли.

Десният екстремист заяви още, че освен него съществуват "две други клетки", всяка от които се състои само от един човек: "Аз съм самоуправляваща се и независима клетка и съм свързан с другите две". Брайвик посочи също, че е член на организацията на Рицарите тамплиери, която според прокуратурата не съществува.

Той каза, че всичко, което е казал за групата, е вярно, макар може би да е поукрасил малко разказа си за нея, но подчерта, че групата се състои от няколко души в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марков

    3 0 Отговор
    Талибаните ,ако знаеха законите в Норвегия одавна да се бяха приселели там.Да убиеш 77 души и да те разнасят по телевизиите и нета е просто най голямата тъпня от страна на норвежкия съд.Канибал в килията му сложете със скара и дървени въглища, за това заслужава.