Last news in Fakti

23 Юни, 2019 18:37 6 880 9

Убиха началника на генералния щаб на Етиопия

  • етиопия-
  • убит-
  • опит за преврат
Убиха началника на генералния щаб на Етиопия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Най-малко двама висши функционери от Етиопия са били убити по време на опит на генерал от армията да завземе властта в северния щат Амхара в Етиопия, предаде държавната телевизия, цитирана от Reuters. Говорейки по държавната телевизия късно в събота, министър-председателят Аби Ахмед съобщи, че е направен опит за преврат в столицата на Амхара Бахир Дар по-рано същия ден и че началникът на щаба на Етиопия генерал Сеаре Меконнен е сред жертвите. "Той е бил застрелян от хора, които са близо до него", каза Ахмед, цитиран от аг. „Фокус”. Според него представители на регионалните власти са били на среща, когато е извършен опит за преврат. Все още не е ясно дали Сеаре е ранен или убит. Както ръководителят на регионалното правителство на Амхара, Амбачев Меконнен, така и съветникът му, бяха убити, съобщиха държавните медии в неделя. Опитът за преврат е бил организиран от генерал Асманев Циге, началник на силите за сигурност в региона, съобщиха държавните медии.

Ахмед каза, че Сеаре е бил застрелян, докато се е опитвал да отблъсне нападателите. Прессекретарят на премиера Билейн Сеюм каза по-късно за Reuters, че не е ясно дали генерал Сеаре е бил убит или ранен, но регионален телевизионен оператор съобщава, че той е бил убит заедно с друг висш военен служител, Гизе Абера. Американското посолство в етиопската столица съобщи в събота, че е запознато със съобщения за стрелба в Адис Абеба, а някои жители са казали на агенцията, че са чули шест изстрела в предградие близо до международното летище Боле, около 21:30 часа. местно време в събота. Хората в много части на Етиопия съобщиха, че не са имали достъп до интернет от събота късно вечерта, въпреки че правителството не е заявило дали е прекъснало достъпа до мрежата. Властите са прекъсвали интернет няколко пъти в миналото поради опасност за сигурността и по други причини.

В неделя бригаден генерал Тефера Мамо, ръководител на специалните части в Амхара, заяви пред държавната телевизия, че "повечето от хората, които са опитали да извършат преврата, са били арестувани, въпреки че някои все още са на свобода". Жителите на столицата на Амхара Бахир Дар са съобщили късно в събота, че в някои квартали са чути изстрели, а някои улици са затворени.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайл

    15 1 Отговор
    В етиопия знаят ли че в Розино има цигани,на които полицаите им попречиха да се избият-да попитам само
  • 2 Гледач

    8 1 Отговор
    Е тия има още хляб да хапнат сравнение с нашите тия са в 1 ви клас.

    Коментиран от #3

  • 3 Hhhhhhh

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гледач":

    Цигани така е при манговците.
  • 4 123

    8 1 Отговор
    Етиопия е най - голямата православна държава в Африка. Само те задържат ислямистите да не превземат континента.

    Коментиран от #6

  • 5 Чичо Сам като не успя в БИ

    3 0 Отговор
    Сега ще внася демокрация в Африка...
  • 6 Укю

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Православа или християнска? Оти оно има разлика. Оне и католиците и евангелистите и протестантите.... сите сме християни, ама православието е как да го напиша.... клон на християнството.

    Коментиран от #8

  • 7 Ben

    0 0 Отговор
    Помислих че лъвове са го изяли...
  • 8 Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Укю":

    И християнска, и православна. И двете. Покръстени са около 3век и християнството идва директно от Светите земи през Египет. Православни са. Като нас
  • 9 123

    0 1 Отговор
    Православен означава християнин.