Last news in Fakti

29 Юни, 2019 22:43 2 735 15

Ранното ставане за училище вреди на децата

  • деца-
  • ранно ставане-
  • училище-
  • ученици-
  • вреди-
  • сащ-
  • проучване

Част от учениците прибягват до вредни енергийни напитки

Ранното ставане за училище вреди на децата - 1
Снимка: Shutterstock

Ранното ставане за училище е вредно за децата. Това установи ново американско проучване, направено сред 15 000 ученици. Според експертите отвъд океана, учебните часове не трябва да започват преди 9 часа сутринта.

В повечето училища у нас първият звънец бие между 7:30 и 8 часа сутринта. Причината е, че учениците са разделени на две смени и ако първата не започва толкова рано, то втората ще приключва прекалено късно. Според американски невролози ранното ставане при децата и тийнейджърите влияе негативно както върху здравето им, така и върху успеха им в училище.

За да е бодра по време на часовете ученичка признава, че често пие кафе. Някои от съучениците ѝ прибягвали и до енергийни напитки. Такива не се продават в училището, но учениците успяват да си ги набавят. Резултатът - спешно посещение на медицинския кабинет. „Идват с повишено кръвно налягане и с ускорен пулс. Ние даваме валидол, изчакваме ги да се успокоят, мерим кръвното и ги пращаме в час”, коментира медицинска сестра.

От Американската академия по медицина на съня стигат до извода, че здравето на децата, които не спят достатъчно, може сериозно да се разклати. Последствия има най-вече върху имунната система, концентрацията и паметта. Потвърждават го и учителите. „В по-късните часове - 5-ти, 6-ти час вече се забелязва в някои ученици, че са малко по-разсеяни”, посочи учителката Йорданка Алексиева, помолена за коментар от Нова телевизия.

Агресията между подрастващите често се дължи именно на недостиг на сън, категорични са психолозите. „Много често децата стават раздразнителни, нисък толеранс на търпимост към всякакви шумове и дразнители. Много често сме свидетели на крясъци, викове, обиди в отношенията между децата”, каза психологът Александра Петрова.

Засега обаче изместване на началото на учебния ден за 9 часа не е възможно, категорични са от просветното министерство. За да се случи това, училищата трябва да преминат в едносменен режим. Срокът за въвеждането е различен за отделните общини и може да отнеме до 10 години. В момента в две смени все още учат учениците от 335 училища в страната.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко професора

    16 5 Отговор
    Училището също вреди на децата, да четат и пишат също ! Нека си играят по цял ден на таблетите и да пускат статуси във фейса "здр кпр", нужен е свеж и правилен електорат за ГЕРБ и подобните мутренски структури иначе тая държава няма да я бъде ! "Вие сте прости и аз съм прост затова се разбираме !"
  • 2 РОДИТЕЛ

    10 4 Отговор
    То ,ако може и към обед да отидат, па да си разгледат публикацийките в мрежата идр.под.,дето ги правят тийнеджарите(моят също),па да поучат малко,ама бързо се изморяват горкичките!




































    (
  • 3 Не е вярно!

    9 0 Отговор
    Децата са добре до първото междучасие, след това си купуват "кола" ,енергийни напитки, опаковани буклуци, съдържащи каква ли не ХИМИЯ и стават НЕУЗНАВАЕМИ! "Умните " американци не го признават...!
  • 4 Решение

    2 4 Отговор
    И аз съм за по-късно започване на учебния процес
  • 5 Бб666

    3 1 Отговор
    Предлагам :::ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА УЧИЛИЩЕТО И ВСЯКАКЪВ ВИД ОБУЧЕНИЕ....Трябва да пазим децата.То като гледам и сега как учат и как ги учат та е страшно....р
  • 6 Астромоческо време

    2 1 Отговор
    Това е вярно и за работещите. Затова лятното време е вредно за здравето. Хората не го усещат, но то се натрупва. А лятното време принуждава милиони да стават по-рано отколкото трябва
  • 7 верно е

    2 2 Отговор
    В някои държави започват в 9 ч първи учебен час. Факт е , че преди този час 9 си напълно неадекватен и функционираш на автопилот. Също толкова вредно и изпържващо мозъка е дългия учебен ден от 7 до 9 учебни часа . Твърде много информация във всеки предмет и накрая дървен философ по всичкознание. В САЩ и други развити страни всеки си избира няколко предмета и се фокусира в една област която му се отдава и нещата се получават. Подиграват се с американците , че били глупави защото не знаят къде е Бг да кажем. Много от вас не знаят , че столицата на Израел е Ерусалим , но това не ви прави глупави нали? Предпочитам да съм най-добрия в едно нещо,отколкото да знам по малко от всичко и да не ми е достатъчно за да успея в която и да е обшаст.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Яверт

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "верно е":

    Не ранното ставане а късното лягане вреди. Изпържва им се мозъка не от 8ч.учене а от денонощно то цъкане на телефоните. Иначе програмата наистина им е брутално сгъстена в училище. Светът се развива. Ще ги правим киборги явно. Наблюдавам процеса отблизо. Синът ми е 2 клас.

    Коментиран от #9

  • 9 Яверт

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Яверт":

    В зората на демокрацията ни бяха налазили знайни и незнайни съветници. Имаше един германец който каза че всичко ни е за реформа само образованието да не пипаме. Ние първо него съсипахме. Нейсе една порочна власт се страхува от армия и от умни хора които не мислят само за пари.
  • 10 Сбирщейн

    1 0 Отговор
    Натъпкани псевдофакти в една статия. Американски учени, учене на две смени, валидол, учители, на които не им се става рано, учители, които не могат да се справят с вниманието на децата.....
  • 11 Румяна Костова

    1 1 Отговор
    Ранното ставане на децата било причина за агресията при децата? Но не и късното лягане и дългото вечерно седене пред компютъра с електронни игри.Либералите в Европа прокарват проекти на децата да не се дават домашни,също за да не се стресират. А при всеки сърдит поглед от страна на родителите по повод на мързелуването им и нежеланието да учат, децата да се обръщат към не правителствени организации, за да отмъстят на родителите.Да, на власт имащите ще са най-удобни бъдещи поколения, които криво ляво са се научили само да четат и смятат.Да имат собствено мнение и правилна ориентация в политическите процеси не е желателно и трябва да се пресича още в зародиш чрез опростяване на образованието в училище.
  • 12 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "верно е":

    Не зная в какви среди се движите, но аз в моята не познавам човек, който да не знае коя е столицата на Израел Това, че Вие сте от така наречените сови, които преди 9 сутринта не са активни, не значи че всички хора са като Вас.Дали е киборг ученик, който има основни познания по математика, физика и химия, това вече е друг въпрос.

    Коментиран от #14

  • 13 А,де ...

    1 0 Отговор
    Никакво ставане преди 11ч. На организмът му трябват 8ч сън. Тъй че, училището може да бъде от 13 до 14ч. Ако имат да ''обсъдят'' нещо офлайн. :-)
  • 14 Яверт

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    Сложих ти плюс. Нещата обаче не са еднозначни. Както отбеляза децата нямат равен старт. Ниво на учители, родители, финансови възможност са различни. Повечето деца в момента са продукт на съсипаните поколения за които идеала бяха бор четата и чалгата. Повечето млади учители са същият продукт. Умни родители без финансов потенциал не могат да си избират среда. Тук трябва и държавна политика. При соца от дете на умствено ограничени родители училището можеше да създаде средно качествен индивид. Сега е много трудно това да стане. Сега се налако да помагаме ние обществото получило повече от образователната система. Хващайте се за работа. Това е бавен процес за поколения. Не само нашите деца имат нужда от помощ
  • 15 Bubbles

    1 0 Отговор
    Че къ бре? Вредно е, вредно и да се учи история, география, математика, граматика, изобщо образованието е вредно. Къде по полезно е цял ден да се пишат глупости у ФБ и да се пушат цигарки, да се пие биричка и твърд алкохолец, да се взема бело. кафево и пр...
    Както казаха и по-горе - Важно е да има празноглав електорат дето гласува за който му кажат...