27 Юни, 2019 19:30 52 628 86

Какво трябва да знаете за шофирането с българска книжка в Германия

  • германия-
  • шофьорска книжка-
  • шофиране

Във ФРГ теоретичният изпит за книжка може да се провежда на 12 чужди езика, но не и на български

Какво трябва да знаете за шофирането с българска книжка в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Германия теоретичният изпит за книжка може да се провежда на 12 чужди езика, но не и на български. Ако искате това да се промени, подпишете петицията на адвокат Антон Йозов. Тя би помогнала на много българи в Германия.

Теоретичният изпит за шофьорска книжка в Германия трябва да може да се провежда и на български език. Господин Йозов, Вие настоявате за това и сте стартирали петиция за въвеждането му. За кого е полезна Вашата инициатива?

Антон Йозов: Инициативата е от полза за българите, които живеят по-дълго от 6 месеца в Германия, имат постоянно местожителство във Федералната република и все още нямат шофьорска книжка. Въз основа на европейските регламенти те нямат право да изкарват шофьорска книжка в България. Ако все пак изкарат там шофьорския курс и си получат българската книжка, трябва да знаят, че тя не е валидна в Германия. При първата полицейска проверка започва следствие срещу тях за шофиране без шофьорски права. По този начин изрядни граждани изведнъж се превръщат в криминално проявени лица - поради незнание и непознаване на регламента.

Какви са последствията?

Антон Йозов: В такива случаи се налагат забрани за шофиране в Германия - за най-малко 11 месеца. Освен това следват солени глоби - между 40 и 90 дневни ставки. А в Германия в повечето случаи една дневна ставка варира между 10 и 30 евро. Освен това в много от случаите провинилите се са длъжни да се явят на опреснителен шофьорски изпит в Германия, включващ и т.нар. MPU-преглед (Medizinisch-Psychologische Untersuchung, на бълг: медицинско-психологически преглед) и за който трябва да преминат шофьорски курс в Германия. Опреснителният изпит излиза доста солено - около 1900 евро.

А важат ли някакви ограничения за българите, които са изкарали шофьорски курс в България още преди да се преместят да живеят постоянно в Германия?

Антон Йозов: Не. Техните книжки са валидни до момента, в който изтече срокът им. След това се отива в съответната служба (Straßenverkehrsamt), където се попълва формуляр, предава се тест за зрение, проведен в оптика срещу цена от 15 евро, плаща се такса от 80 евро и малко по-късно те си получават германската шофьорска книжка. Процедурата е доста бърза.

А могат ли българските граждани да подновят българската си шофьорска книжка при следващото си пътуване до България?

Антон Йозов: Не, ако постоянното местожителство на шофьора е Германия, това също би представлявало нарушение. Защото за да подновиш книжката си в България, трябва да декларираш, че постоянното ти местожителство е именно в България. И ако дадеш неправилна информация по този въпрос, това също е криминално деяние. Тези подновени в България книжки също се оказват невалидни в Германия. Защото, според европейските правила, след 6 месеца престой в дадена страна от ЕС за теб важат правилата на тази държава. Тя се води вече постоянното ти местожителство.

Доскоро обаче българските шофьорски книжки не представляваха особен проблем в Германия. Какво се промени?

Антон Йозов: До началото на 2018 не съществуваше единна европейска информационна система. На 1 януари 2018 беше въведена единна полицейска система (на немски език съкращението ѝ гласи PAPI), с помощта на която полицейските служители за секунди могат да установят кога даден шофьор е изкарал книжка, къде е издадена, откога е регистриран автомобилът му и т.н. Проверките зачестяват по нареждане на местните вътрешни министерства. А с това зачестяват и случаите на заведени следствия за невалидни шофьорски книжки.

В момента позволено ли е теоретичният изпит в Германия да се държи на друг език освен на немски?

Антон Йозов: Да, от няколко години насам кандидат-шофьорите могат да държат теоретичния изпит на 12 чужди езика. Сред тях са хърватски, румънски, чешки, арабски, руски. Когато навремето са въвеждали тези промени, германските власти са се допитали до съответните общности, живеещи на територията на страната. Но от българска страна не е имало реакция.

Какво трябва да се случи, за да може в бъдеще теоретичният шофьорския изпит в Германия да се провежда и на български език?

Антон Йозов: Първата крачка е подписването на петицията, която стартирах. Засега под нея са се подписали едва 2000 души. Това е твърде малко. Според мен би трябвало да я подпишат поне 50 000, за да привлечем вниманието на германските власти. В крайна сметка подобна промяна би била от полза за много българи, които искат да работят в Германия и да изкарат шофьорския курс, но познанията им по немски не са достатъчни, за да издържат теоретичния изпит. Аз се опитвам с помощта на българското посолство в Берлин да популяризирам идеята и се надявам заедно да привлечем вниманието на германските власти към инициативата. Следващата крачка би била да се издаде проект за указ, който да замени сегашния. И така българският език също да бъде включен като изпитен език при полагането на теоретичния изпит за шофьорска книжка в Германия.

Антон Йозов е адвокат в Хамбург, специалист по трудово и семейно право. Дипломирал се е в Хамбургския университет.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koki4a

    32 4 Отговор
    Маъката...
  • 2 Циганин

    92 15 Отговор
    А бе бате, на турски можем ли да държим! Щото български не знаем!
  • 3 еишщк

    62 37 Отговор
    ФРГ няма от 30 години

    Коментиран от #4, #8, #53, #60, #76, #85

  • 4 Пипъна

    42 6 Отговор

    До коментар #3 от "еишщк":

    Нема друг път! Аман от разбирачи

    Коментиран от #34

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Джентълменът русофил

    140 4 Отговор
    В крайна сметка всеки с българска книжка може да си я подмени при пристигането си в Германия. Иначе казано, ощетени са само онези които пребивават в Германия и все още нямат никаква книжка. Тоест всеки неграмотен бг циганин, който не знае немски, няма да има шанс да си издържи тестовете в Германия. Лично аз приветствам решението на немците.

    Коментиран от #78

  • 7 AYLYAN

    8 24 Отговор
    Verno bwh sprqn predi edin mesec i me sidiha bez knijka predi tova me bqha spreli 3 pati nisto nqma nwkoi ne znayat ama nqkoi si go znayat

    Коментиран от #9

  • 8 rr123

    48 6 Отговор

    До коментар #3 от "еишщк":

    Нема ГДР цървул!

    Коментиран от #33

  • 9 Джентълменът русофил

    40 4 Отговор

    До коментар #7 от "AYLYAN":

    Ти с колата ли беше или с коня? Да не си влизал в града без зелен стикер на каруцата?
  • 10 Libre comme air

    35 20 Отговор
    Напълно. Идиотско. Статия... Бг. Книжките. Се. Признават. В. ЕС.. А. Който. Иска. Да. Кара. Курс. В. Германия. Да. Си. Кара.. На. Немски. Език.. няма. Как. Изпитът. Да. Е. На. Български. Език. Все. Едно. Някой. Израелец. Да. Кара. Курс. Тук. И. Изпитът. Му. Да. Е. На. Иврит..

    Коментиран от #13, #68, #77

  • 11 Бачо Киро

    19 12 Отговор
    Тоя малко си ги дрънка наизуст. Когато пребиваваш в страна от ЕС постоянно, след 6 месеца вече си длъжен да си приравниш книжката. Демек да я преведеш и да получиш немска на базата на твоята, в която пише, че е издадена на базата на българско свидетелство за управление. Затова не можеш да подновяваш българската, защото трябва да си я предал в този случай - не можеш да задържиш и двете. Немската пък важи до 65 мисля като гръцките, без да има нужда да обновяваш, освен професионалните категории. Друго е, ако си изкарал книжка в България и Германия отделно, по времето когато не приемаха нашите. Тогава си имаш и двете, защото са изкарвани самостоятелно и си обновяваш всяка според процедурата. Това с изкарването непременно на немска книжка и криминализирането на изкарване на българска от човек с постоянно пребиваване в Германия въобще не ми звучи правилно или логично. Никъде няма закон, че трябва да изкараш книжка в страната в която пребиваваш постоянно. Ако немците са въвели такъв, той определено граничи с монопол - парите ще ги давате на нас. След 6 месеца по-късно пак ще трябва да я преведете и да извадите немска, но да ти забранят да си вадиш книжка в чужбина, при това страната от която идваш, въобще не ми звучи правилно и за пръв път го чувам. Отделно както казах се явява протекция на шофьорските училища в Германия, а това хич не е в крачка със законите на ЕС, то си е монополизъм. Подписката е хубаво нещо и би трябвало да е свършено отдавна, но накарай бълг

    Коментиран от #12, #24, #30, #46, #47

  • 12 Бачо Киро

    31 6 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Българи да свършат работа заедно... 5 ще тичат, 995 ще чакат наготово...
  • 13 Бачо Киро

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "Libre comme air":

    Стига говори глупости, изпитът в Германия може да бъде държан на 12 езика. Според колкото народи са заявили и подкрепили желанието си теорията да бъде преведена на техния език.
  • 14 Димитрова

    29 15 Отговор
    Каква е тази глупост?! Като си в Германия ще държиш изпит на немски и толкова. Това, че всеки втори неграмотен манго в България си купува книжка, тук не минава. А, и колко му е да си я смениш с немска?
  • 15 Накъде бе?

    26 11 Отговор
    В чужбина без един чужд език да знаеш - накъде си тръгнал?
  • 16 РУ към ГЩ

    28 23 Отговор
    Дреме ми на задника за тъпите булгаристански роби в Германия. Нито ще им работим там, нито ще им "пребивавам" повече от 2 седмици. По Европата, само на екскурзия и на зей-пазар, да бачкат маймуните.
    Аре :-))

    Коментиран от #70

  • 17 Кольо

    35 3 Отговор
    Щом си решил да живееш в друга държава трябва да и знаеш езика и законите, в противен случай си абсолютен инвалид !
  • 18 no name no face no number

    14 4 Отговор
    Човека казва истината такава каквато е за съжаление, аз лично съм си намерил вариант :) сменям държаеата.
  • 19 Патето яки

    19 5 Отговор
    Протекционизъм по макаронски в Германия. Така ни третират от новите колонии.
  • 20 тъпото българ4е

    26 7 Отговор
    наще гастербайтери си отиват там научени! тук българите ги учат на: да шофират, на немски и др. езици, на програмиране, на инженерство, на карате, на медицина, да плуват, да бачкат обща работа, да строителстват и т.н. ... то така е лесно научени да ти дойдат и капиталистите си ги напазаруват готови изучени, без да са вложили нито цент!
  • 21 бай Ив°

    33 1 Отговор
    С българска шофьорска книжка можеш да си караш, но нямаш наказателни точки и това дразни немците. Със смяната на пластиката, ти не сменяш книжката, плащаш 24евро и получаваш нова, но и ти дават наказателни точки. Това е истината

    Коментиран от #28, #64

  • 22 Хитлер

    6 3 Отговор
    Бал съм ги 😁😁😫😫
  • 23 БГ "роб"

    26 7 Отговор
    Затова никога няма да се оправим. Един се мъчи да направи добро сто "знаещи" го дърпат назад.
  • 24 Истината съм аз

    30 8 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Адвокат Йозов наистина е един много свестен и читав БЪЛГАРИН...нещо което повечето не сте пишете глупости без да сте наясно с материята...занимавайте се вашите глупости за който ви плащат драскайте за америка и русия...
    Тая петиция трябва и бе подписана над 1000 човека ...досега друг защо него направи
    И благодарете на вашите продажни партии за това че изкарваш книжка и тя не се признава...на поляците и чехите се признава
    Ла@на сте не цапайте човека нищо че е в DW антибългарската медия

    Коментиран от #29, #73

  • 25 Бай Хой

    15 3 Отговор
    Петиция до айфоня за меню на български 😁😁😫😫
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Джо

    10 8 Отговор
    Мойта книжка е швейцарска и е безсрочна. Важи навсякъде. На който не му харесва , да го Д.

    Коментиран от #80

  • 28 Джентълменът русофил

    2 11 Отговор

    До коментар #21 от "бай Ив°":

    Ами прави са немците да се дразнят. Щом ще карат в Германия да си сменят книжките. Добрият и съвестен шофьор от наказателни точки не се бои. И този адвокат, какво дири не ми става ясно, май само популярност. На марсиански, ако иска да преведат тестовете.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 А сега де

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Бате,нищи не разбрах:( Дай по накратко,че ми е интересна темата.
  • 31 Знайко

    15 7 Отговор
    Ко ме брига за онези безродници, хейтващи всичко свързано с БГ с изключение когато имат нужда от лекар или зъболекар или нещо друго което не могат да си позволят в Германия...
  • 32 Ани

    14 1 Отговор
    Това една прекрасна идея която ще помогне на много българи ,но не ,и на такива който са без никаква култура ....има поговорка..( ако можеш помогни ако не можеш не пречи) това се отнася до всички направили тук своя неполезен и безмислен коментар...Аз съ ЗА...
  • 33 Република Грмания!

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "rr123":

    Айде ПОМИСЛИ преди да се напъвш да пишеш!

    Коментиран от #35

  • 34 Република Германия!

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пипъна":

    Айде ПОМИСЛИ преди да се напъваш да пишеш!
  • 35 Република Германия!

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Република Грмания!":

    Извинявам се за грешките. Клавиатурата и пръстите не винаги са единни...

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Blackthorn

    4 12 Отговор
    Смърт за Германия!

    Коментиран от #72

  • 38 Азз

    6 1 Отговор
    Като живях в Чехия си направих чешка книжка. И така си я оставих. И да ви кажа, нямам проблеми с немци, с румънци, с нашите също.
    Като я видят, и им се отщява да я вземат, не знам защо, сериозно.
    Особено румънски и български катаджия като я видят, и почват да искат рушвет. Нямам обяснебие
  • 39 123

    7 2 Отговор

    До коментар #35 от "Република Германия!":

    Е, нищо, важно е акъла да е в кондиция! Що се пениш?
    Човека е прав! Вече няма ГДР! Обаче ФРГ си съществува и до днес! Не знам защо хората си мислят че страната се казва 'просто' Германия?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бончо педала

    1 15 Отговор
    Циганският и Българският език нямат никаква разлика така ,че да не споменавам
  • 42 Ощетен

    5 10 Отговор
    Здравейте, поради семейни причини емигрирах в чужбина и изостанах доста назад с образованието. Сега Българите които са образовани, но не и на хартия, нямат право да вземат поне шофьорска книжка без 10ти клас. Смятам, че този закон който приеха с тапия за 10ти клас, е напълно БЕЗМИСЛЕН...За това и не сама аз, но както и много други Българи, който са без образование смятам че ако вкарат Българския като 13-ти чужд език ще е хубаво.Щом не можем в собвствената ни Държава да си изкараме книжката. Дори в Македония, Румъния, Гърция и изобщо страни които са членки на ЕС, не присъства такъв закон за 10-ти клас и тем подобни глупости. Ще е хубаво да се подпишете. Благодаря Ви предварително!
  • 43 Andrew Anglin

    14 4 Отговор
    Те тия °българи° дето ходят в Германия, като че ли знаят български.
  • 44 Адолф

    3 3 Отговор
    Да се изгонят всички обратно в България, че ще "оправят" и Германия за нула време
  • 45 Шофьорчето немското

    16 2 Отговор
    Прочетох доста глупости околошофьорските книжки в Германия,нека обясня малко по подробно за къкво е цялата работа.Германия прие закон за fuhrerschen tourismus демек закон за туризма на книжки за да не притичват вече регистрираните българчета в Германия да си вадят книжки за 300 лева в България от това немеца губи.По интересното е с професионалните категории,за категория D в Германия се заплаща 12 000 евро да правилно 12 000 евро а в Бг 700 лева е тука е заровено кучето категория С в Германия струва около 8000 евро ако вече имате професионални категории но живеете в Германия и трябва да смените книжката с немска то тогава се явявате на изпит на немски за професионална компетентност българската която е на картонче не важи трябва немска която е както следва 5 изпита и струва 700 евро тогава немците ви чукват тази компетентност в шофьорската книжка тук всичко е заедно в книжката. Компетентността важи 5 години и после категориите не са валидни трябва нов изпит книжката ви продължава да важи само за управление на лек автомобил. МОЛЯ УМНИЦИТЕ ЧУЛИ НЕДОЧУЛИ ДА НЕ СЕ ИЗКАЗВАТ ,ако имате въпрос ШОФЬОРЧЕТО НЕМСКОТО ще ви отговори за да сте наясно
  • 46 Шофьорчето немското

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Има имааа закон Кире просто не си го чел
  • 47 Шофьорчето немското

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Ето чети Киреее. Jeder Führerscheintourist, der sich dem geltenden Recht widersetzt, erfüllt nach § 21 Straßenverkehrsgesetz (StVG) den Tatbestand des Fahrens ohne Fahrerlaubnis. Dabei handelt es sich um eine Straftat, welche schnell zu einer Freiheitsstrafe von bis zu einem Jahr führen kann. Auch eine hohe Geldstrafe ist in einem solchen Fall möglich. Wer eine MPU auferlegt bekommt, sollte sich das Geld für einen schnellen, aber ungültigen Auslandsführerschein also lieber sparen. Ohne gültigen Wohnsitz im EU-Ausland findet dieser keine Anerkennung.

    Коментиран от #48, #75

  • 48 Шофьорчето немското

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Шофьорчето немското":

    Тука се разчети и потърси
  • 49 gost

    6 6 Отговор
    kak edin ne podcrepi tozi advokat dokazachte che v balgaria vsichki ste zlobni i govoritedori i sreschtu sebe si prosti ot nai prostite te balgarite vgermania ste dadat 3000evro za knijka znajat i ezika dobre a vie v bg se samounistojavaite.

    Коментиран от #51

  • 50 Фюри

    14 1 Отговор
    Браво на европейците! Щом живееш 6 месеца, започваш да играеш по техните правила,. Трябва да се забрани на всички, които са над 6 месеца навън да гласуват в България.

    Коментиран от #69

  • 51 КОРУПЦИЯ

    14 1 Отговор

    До коментар #49 от "gost":

    ТИ ВЗЕМИ СЕ НАУЧИ ДА ПИШЕШ НА КИРИЛИЦА ЧЕ ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ БЪЛГАРСКИЯ ИЗЧЕЗВА И Е НЕ ЗАЧИТАН
  • 52 Вуте

    2 2 Отговор
    Във ФРГ така а в ГДР как???Ставам сутрин рано и първата простотия за деня - тук!!!

    Коментиран от #56

  • 53 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "еишщк":

    Айде да отвориш уикипедия и да почетеш малко,не е сеамно и не боли.
  • 54 Милен

    6 4 Отговор
    А през 1945г на Руснаците дали им е бил нужен изпит когато са влизали с танковете? Тези бързо забравиха историята си!
  • 55 Петър

    3 2 Отговор
    ФРГ си е една съществуваща и реална държава,четете бе хора.
  • 56 Като домакин

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Вуте":

    ГДР няма от почти 30 години!
  • 57 Един

    2 1 Отговор
    Йозов си търси работа ...

    Коментиран от #81

  • 58 Нафърфорий

    7 1 Отговор
    Ама то на запад си е традиция да спират коли от Източна Европа и да им правят мръсно. Видял го съм с очите и на запад карат барутници няма какво да ни лъжат, ама полицаите нали са "безпристрастни".....
  • 59 Радо

    5 1 Отговор
    За разбирачите само да кажа не става въпрос за В категория но има хора който искат да изкарат С ,С+Е или Д .Със този закон Германия ни дискриминира след като не ни дава възможност да има теория на български език не може да има на 12 други но на български не .Друг е въпросът, че Българското правителство не желае да направи нищо по въпроса. Или по точно не са направили неможе страна със 12 годишно членство във EU да няма теория на български а да речем на Турски има Арабски тези страни дори не са във EU .Браво на Адвоката но бих го посъветвал да се обърне към Европейския Съд .Не може да не си създал условия за нещо а да се окаже ,че след като го направиш да е незаконно.
  • 60 Muti

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "еишщк":

    Преди човек да пише трябва да се информира. След обединението Германия си остава ФРГ.
  • 61 Пламен

    0 1 Отговор
    То и затова сме около 75години след Германия във всяко отношение. Заради смисъла на законите им и контрола по спазванети им. Немският манталитет е такъв, че немски адвокат не би си ПОМИСЛИЛ да подеме кампания за такава промяна. Това е равносилно г-на да се бори всички указателни табели и тези на обществени институции да бъдат изписани на два езика - български и португалски.
  • 62 гост

    4 4 Отговор
    Само да попитам какъв е смисъла от тази петиция взимайки предвид следните неща: пребиваваш в Германия, очевидно не си турист и познание на друг чужд език е наложително; имаш постоянен адрес, което ще рече, че си се установил там, значи немския трябва да ти е приоритет, от друга страна повечето наемодатели искат трудов договор при отдаването под наем на жилището, или ти вероятно работиш и живееш в Германия, но ти е проблем, че нямало български език в списъка? Този адвокат явно иска да стимулира емиграцията на необразовани индивиди и обособяването на затворени общности ли? Щом си отишъл да работиш, учиш, живееш и постоянно да пребиваваш в тази страна, най-малкото е да учиш езика им или да знаеш някой от другите разпространени езици, това не е интеграцията адвокате.
  • 63 554

    2 6 Отговор
    Хайде глупости и като си в Германия колко работят за немски фирми колко знаят добре да говорят .То така се учи казваш приоритет ми е и си готов .Завистливи коментари на хора който никога не са били навън .Има хора със по над 20 години във чужбина и не знае бъкел.Ние все много знаем нашата кочина я оправихме .
  • 64 Във Франция е същото

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "бай Ив°":

    Във Франция е същото, след като живееш на територията на Франция и работиш задължително е да си смениш шофьорската книжка
  • 65 Ивайло

    6 1 Отговор
    Добре бе, какви са тея простотии, нали сме в Европейски съюз уж???
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 nix

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Libre comme air":

    защо след всяка дума слагаш точка?
  • 69 Глей ти

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Фюри":

    Е, тогава със сигурност следващия премиер ще е циганин.
  • 70 Отмъстител

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "РУ към ГЩ":

    Сигурноо бащати и дядо ти са грабили доста от бедния народец а най вероятно и ти продължаваш традицията. Но ще дойде видов ден и ще си платите скъпо " Аре"
  • 71 Във Франция

    4 3 Отговор
    Караш без преглед и застраховка с Бг. регистрационни табели докато умре колата. Книжка трябва да имаш, за да покажеш документ ако те спрат, но може и да е с изтекъл срок. Франсетата не ги бърка. Vive la France!
  • 72 Deutschland über Alles

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Blackthorn":

    СМЪРТ ЗА гнусната долна британийка!
    До крак да се изтребат тия влечуги.
    Изтървахме ги последната Световна.
    Следваща трепане за тия англиский гнусни мърши!
  • 73 Пак некой нещо не разбрал

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Истината съм аз":

    Буркаш се-българските книжки си важат, и то не откакто сме в ЕС, а и по соца, защото в това отношение сме по стандартите и страна членка на виенската конвенция. За разлика от повечето арабски книжки напр.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Шофьорчето немското":

    От всичко само гелд шнеле разбрах че искат немците
  • 76 Анономен

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "еишщк":

    Изпит може да се държи на български език. Не пишете глупости
  • 77 До libre

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Libre comme air":

    А,бе,човек,научи се грамотно да пишеш!Все коментираш,вещ по всичко с изказвания,но напълно неграмотно.Не си мисли,че някой може да те разчете,камо ли мисъл да проследи..напрягаш..досада!Открий великото откритие„интервал„,де живее на клавиатурата и пиши на кирилица,не твойте измишльотини!!Аман!!!Пишете грамотно,ако се наричате българи !
  • 78 Новака

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Джентълменът русофил":

    И какво се случва с новото поколение отишло да се развива?! Можеш ли въобще да си представиш кави термини има в тоя изпит?! Защо си мислиш че всички "българи" в Германия са цигани?!?
  • 79 Fox81

    3 1 Отговор
    Връ им го. В България съм роден, тук съм женен, тук деца имам, тук работя, тук оцелявам, тук ще умра!
    На скапания еврогейски запад, на пияните мурзилки, на малоумните мюслита, чифути и кравари им го връ по всички дупки!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Нда

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Един":

    Специално, Йозов не си търси работа ,даже е напред с материала!По ми е интересно,как хърватите имат право на изпит а са един трамвай хора!?И ми е писнало от тези ,които се правят на велики германци,да ми дават акъл да им говоря обезателно немски!Има турци,сърби ,албанци и тн.които цял живот живеят в Германия и не знаят бъкел немски!Ама за тях може.Аз говоря четири езика ама на 58 г.нямам вече желание и сила да уча конския им език!Да го учат новите немци..сини,черни,дръпнати и смръдливи!Ама със самочувствие!Те са толерираните там а ние сме мършите!Ай сиктир,джамия връз джамия и немска простоия!Дискриминират ни от всякъде ...само нас и румънците!
  • 82 Монсиньор

    1 0 Отговор
    Българите не ги споменават никъде и ги имат за нищо в чужбина. Защото сами си го начукаха и сами си плюха на държавата - мазохисти , та дрънкат. И сега само мрънкат наляво и надясно. Нямат себеуважение и съответно никой не ги уважава. Но пък са жилави - кой ли не ги мачка и пак оцеляват.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Lena

    0 0 Отговор
    Njama takova nesto.V Germania mozes da karasch s balgarska knizka nikoi ne ti parvo Problem.Az karah s kg.knizka 7 godini i bjah pone 10 pati proverjavana bez Problem.
  • 85 😂😂😂😂

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "еишщк":

    😂😂😂😂😂
  • 86 Сели

    0 0 Отговор
    Почнаха да продават шофьорски книжки като топъл хлаб и в Германия.... Корупцията овладя цял свят 🌏
Новини по държави: