1 Юли, 2019 07:42 905 6

Финландия поема ротационното председателство на ЕС

  • ес-
  • финландия-
  • председателство

Устойчива Европа - устойчиво бъдеще

Финландия поема ротационното председателство на ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Финландия поема от Румъния шестмесечното ротационно председателство на Европейския съвет. Мотото на финландското председателство е "Устойчива Европа - устойчиво бъдеще", а централната тема е насърчаването на глобалното лидерство на ЕС в действията, посветени на климата.

Хелзинки ще председателства срещите на Европейския съвет в Брюксел и Люксембург, както и неофициалните срещи на министрите на страните от ЕС във Финландия. Освен това в този период ще се състоят около 90 срещи на различни работни групи и експерти. В реч пред националния парламент миналата седмица финландският премиер Анти Рине заяви, че приоритет на домакините ще е постигането на напредък в борбата с климатичните промени и приемането на мерки за опазване на околната среда.

Финландия ще се стреми също да отстоява общи европейски ценности като върховенството на закона, човешките права, равноправието и демокрацията, каза Рине. Сред предизвикателствата пред ЕС през следващите шест месеца е отложеното излизане на Великобритания от съюза, чийто краен срок сега е 31 октомври. След половин година Финландия ще предаде щафетата на следващия ротационен председател Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангелов

    3 2 Отговор
    Аз питам за една баба Пенка от с.Горнонанадолнище тази новина да я радва ли и колко кисело млекце ще и донесе новината барем кофичка ? Или да продължава да си дои козата и да я гони по баирите !
  • 2 Румънец

    1 7 Отговор
    Българите сте боклуци татари
  • 3 Хехе

    3 0 Отговор
    Ние бяхме най велики председателства. Много постна новина. Напомнете ни нещо за Западните Балкани и благодарение на нас, как вече са вътре с единия крак.
  • 4 Констанца-Мангалия -Кьостендже

    1 0 Отговор
    Гаден татарски турчин

    Коментиран от #5

  • 5 Турчин

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Констанца-Мангалия -Кьостендже":

    Духай гяур шибаняк 🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  • 6 jambazina

    1 1 Отговор
    Браво, да се учат от нас, ако нещо не им е ясно да питат. Ние имахме много важно и много успешно председателство.
Новини по държави: