Last news in Fakti

8 Юли, 2019 07:30 2 426 37

8 юли 1777 г. Британската колония Върмонт първа отменя робството в Америка

  • робство-
  • сащ-
  • върмонт

Изследователите на американската история се опитват да възпроизведат историческата обстановка и да намерят обяснение за този първи предвестник на модерните Съединени американски щати

8 юли 1777 г. Британската колония Върмонт първа отменя робството в Америка - 1

На 8 юли 1777 г. тогавашната британска колония Върмонт първа в Америка отменя робството и дава избирателни права на всички мъже, независимо от расата им.

Изследователите на американската история се опитват да възпроизведат историческата обстановка и да намерят обяснение за този първи предвестник на модерните Съединени американски щати. Изглежда почти невероятно това ранно политическо и нравствено съзряване на населението на този почти краен североизточен щат (зад него е само щатът Мейн).

От днешна гледна точка това просветление в съзнанието на хората, че всички човешки същества са равни пред Бога, изглежда привнесено като от самия Бог.

От една страна Върмонт само преди 14 г. е претърпял сътресение, като от френска става британска колония след Френската и Индианската война. Англия обаче отменя робството едва през 1833 г.

От друга страна не може да се търси пряко влияние на Съединените щати: едно, че Върмонт става 14-и по ред член на САЩ чак на 4 март 1791 г.; второ, в САЩ забраната на робството влиза в сила през декември 1865 г. с поправка на конституцията, 8 месеца след края на Гражданската война.

От трета страна щатът Върмонт на юг граничи с уникално консервативния Масачузетс, където властва теокрация – пълно сливане на църквата и държавата. Живеещите там пуритани изповядват абсолютно върховенство на божиите дела над светските. Само 85 г. преди това там се е състоял процесът над „Салемските вещици”, при който са обесени 19 невинни мъже и жени по обвинение в практикуване на вещерство, а един е убит с камъни.

Фактът трудно подлежи на обяснение, но той неоспоримо съществува. Независимо че щатът Върмонт е малък по територия (23 хил. кв. км.) и тогава едва наброява няколко десетки хиляди души население, той става онази първа искрица, запалила пожара на аболиционизма. Сега Върмонт има население 608 хил. души.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай хой

    17 4 Отговор
    А последно робството бе отменено в сащ през 1995 година, но реално тече с пълна сила. Умишлено десетки милиони нелегални емигранти(роби) работят без права о още повече легални(роби)...

    Коментиран от #4

  • 3 СссереМ

    6 10 Отговор
    А в матушка колхозниците още не могат ходят до града.

    Коментиран от #9

  • 4 гост

    12 12 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Ти по-добре кажи друга държава , дето е заробила САМА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД освен Русия !!!!! В САЩ робите са карани от Африка и никога не са били повече от 5-6 % от населението , а в Раша 100 % и за пет пъти повече време !!! И не са карани отникъде , просто 5 % са заробили другите 95 % !!!!

    Коментиран от #5, #13

  • 5 Оф...чиииии си

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Че САЩ и сега са заробили половината свят бе -сляп ли си??? А що се отнася до народ-САЩ няма такьв-факт!!! Колкото и да се опитват в днешно време да ни говорят за"изключителната американска нация"-( което в този си смисьл е чист фашизьм ) реално в САЩ няма народ от единен източник-както сме ние например...Та в момента си роб на американските безродници-и жалко че не го осьзнаваш...

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Реално

    11 5 Отговор
    И до днес в малките градчета на централните щати висят табелите на обществените места"забранено за черни"- видял сьм го. И точно САЩ претендират за еталон на демокрацията-?!?!?!?!?
  • 7 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Оф...чиииии си":

    Дървени философии не ми развивай и комунистически идиотии също !!!! Дай ми държава наложила СЪС ЗАКОН РОБСТВО НА 100% от населението си от "благородниците" и ????!!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Бесен Язовец

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Оф...чиииии си":

    Ти щом се чустваш роб на САЩисаните, халал да ти е американското робство, защото аз съвсем не се чуствам чийто роб, напротив по свободен съм от всякога.

    Коментиран от #19

  • 9 Да си знаеш тролчо

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Всички президенти на САЩ до 1915 година са били робовладелци.Линкльн за навьршването си на 18 годишнина получава подарьк от баща си 60 роби.Има ли смисьл да говорим повече? Когато Кинг се бореше за правата за сьществуване на негрите в САЩ-СССР изпрати пьрвият човек в Космоса-изводите са за вас.Изразьт"имам една мечта" не е случаен

    Коментиран от #16

  • 10 Еми на ти бе

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Англия смешко-до 1845 г.-всеки селянин е бил роб на лорда или графа си. Франция смешко-до Френската Революция..-толкова стига ли ти троле неук?
  • 11 Borislav Popov

    6 6 Отговор
    Крепостниците в насрассия са имали (а и имат!) по-малко права и от негрите-роби във ФАЩ. Така че русофилнята да миряса малко!

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 12 бат Рамбо е гей

    8 3 Отговор
    САЩ анексира република Вермонт (Vermont Republic) на 04.03.1791 г. САЩ анексира Тексас (от Мексико) на 29.12.1845 г. САЩ в периода 1846-1848 анексира почти половината от територията на Мексико - Горна Калифорния, Ню Мексико, земите на днешните щати: Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада и Юта. САЩ анексира Хавайските острови на 07.07.1898 г.
  • 13 Цанко

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Краварите не заробват - директно ги избиват. Пример - 100 милиона индианци местно население !!!
  • 14 Абе Пеп...нчо

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    Когато е отменено крепосничеството в Русия-1866 година-в САЩ още са линчували робите на площадите.Та не се прави на умен дженди-има си исторически факти.
  • 15 бай доню съм

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    А искаш ли тогава да ми работиш на тръстиката с права ? Ей много смотан соросоид си ! Я вземи прочети малко за робството в обора !

    Коментиран от #20

  • 16 СссереМ

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Да си знаеш тролчо":

    Това е демокрацията,всеки може да излезе и говори каквото си иска,а първият космонавт излита на 5-ти май 61-ва,а речта на Кинг е лятото на 63,по това време инакомислещите в комблока отиваха или при прасетата или в гулаг.

    Коментиран от #18

  • 17 чичо Том от Колибата

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    Ей смотльо , не приказвай за неща дето не ги разбираш. Ако дойда да ти взема децата и внуците и ги пратя демократично на тръстиката друга песен ще ми пееш на микрофона. Знаеш ли колко е средната продължителност на живот на тръстиката ?!!

    Коментиран от #21

  • 18 А стига бе

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Абе много сте тЬби това соросоидите бе-това било демокрацията--а щеше ли да излезе да говори ако имаше права бе каун? Я виж как са млатени тогава тия с правата-и кой убива Кинг.. Дееееее и кухите лейки са се навьдили тук
  • 19 За тия от коневръза

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Да не си пил Ред Бул ва женди? Много фъркаш май ?
  • 20 Borislav Popov

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "бай доню съм":

    Робството в обора е ясно бе, Доньо, американските чифути са см докарали нигери от Африканс и са ги карали да работят на плантациите за парче хляб и вода и така са се обагатявали. А в тойта Рашка, местните чифути са се обогатявали от това, че са използвали за роби, своите си сънародници така да се каже, щото са нямали възможност да си докарат нигери от Африканс, нямали са така развит флот, какъвто са имали западните страни . Улови ли ся разликата и разбра ли защо дори и днес голяма част от руснаците са си останали със същата робска психика, като на прадедите им ?? Вие, тукашните руските подлоги, между другото сте със същата робска психика, понеже само и си мечтаете, руските чифути да ви са господари и да ви яздят !

    Коментиран от #22

  • 21 Borislav Popov

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "чичо Том от Колибата":

    А бе, охлюв, само в Китайската и в Руската кочини за роби са били използвани хора от местното население, тоест китайците и руснаците са робували на такива като тях китайци и руснаци и не случайно, дори и днес, режимите в тези страни са най тоталитарните и безжалостни, към собствения си народ.

    Коментиран от #23, #25

  • 22 бай доню съм

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "Borislav Popov":

    И къде ги прочете тия работи бе учен ? Крепостните селяни в Русия са притежавали земя !! Какво са притежавали робите в обора ?? Крепостните селяни са нямали право да напускат селото без разрешение! А в обора робите са ги оковавали вечер.

    Коментиран от #26

  • 23 чичо Том от Колибата

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Borislav Popov":

    А във Франция , Англия и останалите - чие население е използвано бе мунчо ? Поне филмите и книгите за Робин Худ да си поглеждал ??

    Коментиран от #24

  • 24 Borislav Popov

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "чичо Том от Колибата":

    Добре аре, мунчо, и във Франция и в Англия е имало таквиз неща, но не така масово и тотално, както е било в тойта Рашка и в твоя Китай и днешните правителства на Франция и Англия, разбира се не са таквиз тоталитарни, а и народа на тези две страни диша и живее, къде, къде по свободно от тойти рушляци и тойти китайци. Аре марш от гьола.
  • 25 Точи и Меси

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Borislav Popov":

    Много ти е бърза мисълта бе охлюв , напъни ги тия две мозъчни гънки.Бедността, болестите, изтощителната работа от изгрев до залез слънце, заедно с това и строгите изисквания на сеньорите: Работата била толкова тежка, че хората се разболявали рано и малко от тях доживявали 50-годишна възраст.............................
    ......... Много от работниците на полето били притежание на своите сеньори. Полетата на земеделските производители не са имали свои собствени пътища, по които да се стигне до тях.Поради това, селянинът не би могъл да оре, сее или жъне, когато той пожелае...........................................
    .....................Земеделците живеели в обикновени къщи, които били изградени от каменна основа, плет, кал и слама. Вместо покрив имало само една дупка в покрива. По онова време не било изключение селянинът и неговата съпруга да имат 12 или повече деца. Обаче често повече от половината умирали при раждането или през ранните детски години също заради бедността и недоимъка.

    Коментиран от #27

  • 26 Borislav Popov

    3 5 Отговор

    До коментар #22 от "бай доню съм":

    Притежавали са на леля ти пундата, а не земя, от 7 кладенеца вода си готов да донесеш, само и само да докажеш, че руските роби били по добре от американските роби, аре, продължавай да мъкнеш кофите с водата, а аз само ще те гледам и ще ти се смея.

    Коментиран от #28

  • 27 Borislav Popov

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Точи и Меси":

    Ей гуй на, още един мераклия от 9 кладенеца вода да мъкне, но само да докаже, че руските роби били по убави от западните, давай мунчо, мъкни и доказвай, само, че не на мен, а си хвани някое дърто изкуфяло комунистче в кръчмата и на него му ги разправяй тез простотии. Аре марш от гьола !

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Ей много си смотан бе

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    Я прочети крепостните селяни дали са имали земя или не . Преди 220 години, през април 1797 г., император Павел подписва Манифест за тридневната ангария – документ, ограничаващ използването на труда на крепостните селяни. Не всички селяни в онези времена в Русия са крепостни: част от тях работят за държавата или за императорския двор.-В отделни райони, например в Сибир и на Север, изобщо няма крепостно право и селяните са свободни. .........................
    ......................
    "Разбира се, селяните са имали тежък живот", съгласен е Пижиков. "Но те не били възприемани като вещи в такава степен. Имали земя, на която живеели и работели, то било то и не винаги за себе си".

    Коментиран от #34, #35

  • 29 Ей много си смотан бе

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    Павел I прави първия опит да облекчи участта на крепостните, като през 1797 г. подписва Манифеста за тридневната ангария. Той забранява на помешчиците да принуждават селяните да работят в неделя, а останалите дни от седмицата заповядва да се разделят по равно – три дни ореш за помешчика, три дни – за себе си.

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Я си признай

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    Колкото по-старееш-толкова по"умен" ставаш пенсио...Кой знае какьв нагаждач си бил по Бай Тошово време и си лизал подметките на тогавашните величия.И понеже са те пропуснали в разпределянето на баницата след 89 г. сега си им смьртно обиден...хаахахааа....И се надяваш сегашното лизане да ти донесе някакви девиденти-а си просто полезният ид.от-както беше казал един Вожд.
  • 31 хааахаааха

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "Ей много си смотан бе":

    Баце тук му нацепи репата на тоя дьрт пе....ас. Още се чуди какво да ти отговори...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 666

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Borislav Popov":

    Боре,Боре ми сега кво е? Колко дена бачкаш за банките! Същото е било със селяните в Русия и Европа. Крепостничество е имало в цяла Европа,в Русия е отменено през 1861, в австро- Унгария през 1848, в Франция 1797 , Англия 1835
  • 34 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Ей много си смотан бе":

    Абе то ясно , че русофилистиците сте със специални потребности , ама барем не се ли научихте да правите разлика между СОБСТВЕНОСТ и "право да обработва" срещу по-голямата част от реколтата , хахаххахаххаха !!!!
  • 35 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ей много си смотан бе":

    А в Сибир не е имало крепостни първо щото никой не е знаел дали има селяни !!!!! Горе-долу се е падал по един на територия колкото България , второ единственото с което са се занимавали е лов и риболов , даже дърводобив по онова време не е имало , щото не е имало с какво да го транспортират !!! Та как предлагаш да пратят един полк за година и накрая да се върне с пет кожи , ако въобще се върне !!!!!!! Ахахаххахах !!!!
  • 36 гост

    2 4 Отговор
    Така , последен опит , макар , че знам че е безполезен !!!!!! Разликата между свободен и крепостен е СОБСТВЕНОСТ върху земята !!!!!! НИКОЙ селянин в Русия НИКОГА не е имал собственост върху земя !!!!!! В най-добрия случай е можел да я вземе "под наем" от аристократа срещу по-голямата , да не кажа цялата реколта в по-лошите години , даже ако не изпълни рентата е бил длъжник !!!!! В същото време в "поробена" България селяните са имали СОБСТВЕНОСТ със документи , продавали са и са купували земя !!!!!
  • 37 Димитров

    1 0 Отговор
    Усетихте ли как хитро за пореден път ни манипулират платените драскачи тук Русия ,България ,крепостни селяни не бе темата е за робството в Америка за там говорете като се появи темата за робството в други точки на света тогава ще коментираме по избор.