Last news in Fakti

6 Юли, 2019 14:10 2 302 12

Как в Германия защитават жертвите на домашно насилие

  • домашно насилие-
  • жени

Всяка четвърта жена във федералната република е насилвана от своя партньор

Как в Германия защитават жертвите на домашно насилие - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка четвърта жена в Германия е насилвана от своя партньор. Анонимни чатове, гореща телефонна линия, кризисни центрове - в страната има няколко възможности, които предлагат помощ в случай на битово насилие.

Всяка четвърта жена в Германия е насилвана от своя партньор, по данни на Министерството на семейството, възрастните хора, жените и младежта. В действителност обаче домашното насилие е много по-разпространено явление, тъй като далеч не всички жертви се обръщат към полицията или съответните служби. На каква защита срещу такива посегателства могат да разчитат жените в Германия разказва пред ДВ ръководителката на Социалната служба на католическите жени от Кьолн Каролин Балцар.

Много ли жени в Германия стават жертва на домашно насилие?

Проведено неотдавна проучване показва, че всяка четвърта жена в Германия е насилвана. Но то обхваща само онези жени, които са потърсили помощ. Реалните числа са много по-високи от официалните. Що се отнася до възрастта, при нас в Кьолн идват и 18- годишни момичета. Повечето от жалбите, които получаваме, са от жени на възраст между 30 и 50 години.

А как Вашата организация помага на жертвите на домашно насилие?

Кризисният център за борба с домашното насилие предлага консултации, придружители и психолози, които оказват помощ на жертвите. Същото важи и за деца, станали жертви или свидетели на такива конфликти. Всеки засегнат може да се обади на безплатен телефон на доверието (08000 116 016) или да се включи в анонимен чат в интернет. Това е много важно за живеещите извън големите градове, които не винаги могат да посетят кризисния център. Или пък за онези от жертвите, които държат на своята анонимност и просто искат да се информират. В градовете освен кризисни центрове има изградени също и специализирани домове за жени, жертви на домашно насилие (Frauenhäuser).

Разкажете ни повече за тези домове

В тях жени, избягали от домовете си, могат да намерят сигурно и безопасно убежище за себе си и децата си. Новият им адрес се пази в тайна. Там жените получават помощта, от която се нуждаят, включително информация за това към кой кризисен център могат да се обърнат. Или обратното - кризисният център насочва жертвите на домашно насилие към съответния специализиран дом за жени. В тях те могат да останат докато опасността премине. Нашият проект, наречен Step 2, е създаден за жертвите на домашно насилие, които не могат да се върнат у дома и имат нужда от ново жилище.

А защо жертвите на домашно насилие не винаги се обръщат към полицията или кризисния център?

Домашното насилие може да продължи и години. Обикновено то започва с по-дребни неща и накрая се стига до истински побой. Не бива да забравяме, че психическото насилие е също толкова опасно, колкото и физическото. То също може да причини болести, не само психически. Често жените се срамуват или се страхуват да говорят за това. Опитват се да запазят отношенията си - заради децата. Много от жертвите пък смятат, че насилието ще спре, ако променят поведението си. От една страна те разбират, че това нещо не е нормално, но от друга претеглят всички "за" и "против" и в крайна сметка не се решават да потърсят помощ. Страхуват се да потърсят помощ от полицията, защото се опасяват, че може да стане по-лошо. Но в действителност точно това е най-лошото - ако жените не търсят никаква помощ.

Как може да се промени отношението към домашното насилие в едно общество, в което мнозина казват: "Щом те бият, значи те обичат"

В Германия беше направено много за затягането на закона. Битовото насилие в страната вече се смята за престъпление. На обществото му трябваше време, за да разбере, че личното престава да бъде лично, когато съществува реална заплаха. Най-важното в случая е да бъде защитена жертвата.

Делото със сестрите Хачатурян показа как целият механизъм не е сработил: съседите не са обръщали внимание, полицията не се е намесила, училището и детските служби са бездействали. За да не се повтаря това, е необходимо да се промени цялата система. Още в детската градина или в училище педагози могат да усетят, че нещо в семейството не е наред. Да се вслушваме по-добре в децата и да правим правилните изводи - това е задачата, която сме си поставили в Германия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледач

    11 1 Отговор
    Това го правят мюсюлманите основно
  • 2 Електрошок

    16 3 Отговор
    Дойче веле-Истанбулска конвенция,гей паради!!!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Дойче веле

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Електрошок":

    Сайта за фалшиви и манипулирани новини!
  • 4 no name no face no number

    7 5 Отговор
    Aйде моля не ми давайте еашата система за пример живея там по икономически причини, но много неща изобщо не ми харесват и поради тази причина няма да остана дълго в държавата ви хората не са лоши но са лишени от свобода и право на мислене станали са някакви безволеви примирени машини за работа. Не, че не си правят мръсно шпионирайки се като малоумници, но повечето са добри въпреки тази им ненормална страст, също и закрилата на децата не ми харесва никога няма да позволя на която и да е държава да се меси в семейството ми това е частна територия със съществуващи семейни правила държавата е извън границите на семейният дом.Мразя наглото вмешателство иналагането на семеен терор независимо от коя държаеа е. Аз вече съм си избрал къде ше живея в една страна където семейството все още е живо и силно и да НЕ се намира в Европа тук живота изтрещя не прилича на нищо.

    Коментиран от #9

  • 5 Робот

    8 1 Отговор
    Пак лъжат тия негодници, как пък една истина не казаха! Баща им е Гьобелс, майка им Сорос.
  • 6 КЛЮКАР

    10 1 Отговор
    Преди 17-18г.бях на гости на приятел в малко село, близо до Мюнхен. Щерка ми(на 7-8г) хвърли лопатка пясък в очите на сина му. Наплясках я по дупето,и я накарах да се извини. След 10минути имаше 5 полицейски коли.

    Коментиран от #7

  • 7 Бачо Киро

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "КЛЮКАР":

    Значи е трябвало после да напердашиш и този, при когото си бил на гости.
  • 8 Пълни глупости

    11 3 Отговор
    НПО-тата, които се финансират от чужбина, не спират да ни заливат с лъжлива информация- в Германия е всяка четвърта жена, в България беше всяка трета, при децата беше всяко второ.Абсолютни лъжи!Голяма част от тези НПО са за проверка от Прокуратурата и незабавното им закриване.Тия хиени за пари и на бащите си с@ирка ще направят.БОКЛУЦИ!
  • 9 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "no name no face no number":

    На мен пък ми писна от хора, които не ме интересуват, да слушам колко ни е лоша страната. Добре де, вървете си! Кой ви спира?

    Коментиран от #11

  • 10 Румяна Костова

    8 0 Отговор
    Дойче Веле определено послъгва, че всяка четвърта жена в Германия е жертва на домашно насилие.Немците имат такива социални програми, че всяка нормална жена още при първия шамар може да се изнесе да живее отделно, а дори и без никакво насилие. Държавата там им плаща и квартирите и сметките и им осигурява средства за преживяване на тях и децата.Плюс това и си има механизми да принуди и бащата да плаща не малка издръжка. Да стоиш при насилник, когато държавата ти помага самостоятелно да си живееш с децата е меко казано странно. Не би било зле Дойче Веле да ни информира за едно друго насилие, което идва от диваците емигранти, които насилват жени, момичета и дори деца. Една малка част от тях влизат в затвора за по месец два и излизат още по-назъхани за нови подвизи. Но по тази тема на Дойче Веле е забранено дори да мисли.
  • 11 no name no face no number

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "плевен":

    Не говоря за България, а за Германия, не че при нас е по различно де абе ЕС не ме кефи не всичко е пари. Ще по бачкам още малко и отивам на спокойствие далече от мафия полиция камери политици и простотии
  • 12 ДОКО

    0 0 Отговор
    И СЕ ДАВА ТЕЛЕФОНА НА ГЕНЕРАЛ БОКО..ПСИХОТЕРАПЕВТА ОТ БАНКЯ..
Новини по държави: