11 Септември, 2019 07:29 3 841 39

11 септември 2001 г. - Атентатът, който промени света

  • атентат-
  • ню йорк-
  • пентагон

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на XXI век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят

11 септември 2001 г. - Атентатът, който промени света - 1

Атентатът от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона промени света.

На 11 септември 2001 г. пътнически самолети, превзети от членове на Ал Кайда, се врязаха в Кулите - близнаци в Ню Йорк, а трети самолет се блъсна в Пентагона.

Организираните от Ал Кайда нападения станаха повратна точка във вътрешна и външна политика на САЩ.

След като рухва Световният търговски център, САЩ организират мащабна хайка, за да издирят лидера на Ал Кайда – Осама бин Ладен. Предлагат 25 милиона долара, после 50 милиона като награда за всяка информация, която би довела до залавянето му.

Всичко започва сутринта, когато 19 терористи от Ал Кайда отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в 2-те Кули - близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на XXI век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал Кайда и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите.

Като мотиви за атентатите Ал Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

Междувременно е свален Саддам Хюсеин в Ирак. Западът смъква от власт Муамар Кадафи в Либия и Хосни Мубарак в Египет. Сирия е разкъсвана от гражданска война.

Вълненията в Близкия изток и Северна Африка станаха причина Европа да е залята от бежанска вълна. Старият континент преживя и поредица от терористични атаки, които разтърсиха ключови градове като Мадрид, Лондон, Париж, Брюксел и други.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лично аз

    10 20 Отговор
    Ако бях тогава генерал руски бих пратил де що има ядрена ракета по саш и пуделите им че обърквацията да е пълна😂😂ше зяпам шоуто и после литър водка на екс и куршума у главата😂😂

    Коментиран от #15

  • 2 PUMATA

    14 4 Отговор
    МЕСТЯ!
  • 3 Дезмънд Туту

    64 3 Отговор
    Каква трагедия бе , че те сами си го направиха.
  • 4 Фен

    64 4 Отговор
    Американците си гътнаха кулите. И го ползвах за предтекст, за да подпалят половината свят!
  • 5 123

    33 5 Отговор
    Най голямата европейска измама

    Коментиран от #38, #39

  • 6 рохани

    30 5 Отговор
    тъпи новини каква трагедия , че те само с една офанзивс краварите някъде по света взимат повече невини жертви , малко им е , всеки ден да има 11 септември дано
  • 7 нервен ( разбивача на тролове )

    30 3 Отговор
    За пари ...събориха си ги за пари това е ....а тия кули си бяха емблема на града и държавата ...жалко ...жалко и за хилядите жертви ...гнусна работа ...и за какво ,за предтекст да окупират афганистан ....

    Коментиран от #9

  • 8 Анти милиционер

    24 3 Отговор
    Танцуващите евреи.
  • 9 хахо

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Афганистан си беше окупиран, Ирак удариха.
  • 10 Boxer 3.0

    36 2 Отговор
    Кой прибра печалбата от последвалите войни в Афганистан (3трил) и Ирак (6трил)? Как 7ма кула стоеше, а по ББС казаха, че е паднала? Тя падна 1,5 часа по-късно, от минимален пожар в единият край?!
  • 11 Хрониките на Евразия

    3 25 Отговор
    Днес е ден за траур .
    А за руските хибридки , ден да си показват простотията ..

    Коментиран от #17, #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 бг уй

    30 2 Отговор
    още ли има някой който вярва че талибаните са бутнали кулите , баси театрите
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Лично аз":

    Последното и сега не пречи да го направиш.
  • 16 Чак за промяна на света

    13 2 Отговор
    Не ми говори. Защото света е станал изключително невъзможен и откачен дори след гърмежите на тези кули които американските елити изценираха. Това е вътрешна работа само за да замажат очите на овцете на обществата по целия свят да им промият мозъците. Е разбира се хвърчаха американци от кулите и се размахваха като ваденки на земята в което съм много горд. А защо в Русия още е нямало такива изцепки като кулите? Защото Русия знае че атентатът на 11 , 9 , 2001 е изценеровка на Америка. Питайте моят приятел Путин той ще ви каже. Слава на Русия , аз се гордея че съм русофил.
  • 17 Обикновен човек

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хрониките на Евразия":

    Нали знаеш как е в живота:едни тъгуват а други празнуват!!!
  • 18 Неутрален

    13 0 Отговор
    Интересно защо между жертвите няма нито един евреин!?
  • 19 Ххх

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хрониките на Евразия":

    Хронике, ти днеска върза ли си черно, като тръгна на работа ? Или тя вашата компания русофобска работи от къщи ? В Америка за България така ли работите ?
  • 20 Иван

    12 1 Отговор
    Никакъв самолет не е удрял Пентагона.

    Коментиран от #31

  • 21 Иван

    6 0 Отговор
    Как падна сграда # 7?
  • 22 Пффф

    13 0 Отговор
    11 цифрите близнаци , 9 е номерът на месеца , 2001г е годината за новото начало на 21 век. Те илюминатите са ви дали предсказанието на долара където има има пирамидка с окото. И като направиш формата с долара и излизат двете кули с дим върху тях. Те са ви предопредили ама кой да гледа всички спят. Но илюминатите са истински. Те управляват света и дори нашите животи. Ние хората сме слуги на нещо тайно. На извънземни.
  • 23 Ххх

    11 0 Отговор
    Че Щатите са ми антипатични по много причини и съответно симпатизирам на руснаците, така, и не го крия. Но все пак теориите, че Щатите сами са организирали атентатите ми са се виждали твърде налудничави и нереалистични. Но, все пак и за другата гледна точка. Веднъж слушах коментар на Станислав Цанов по телевизия Алфа на тази тема. Водещия коментираше атентата със самолет срещу сградата на Пентагона. И твърдеше, че частта от сградата, която е разрушена, е значително по - тясна от ширината на крилете на самолета, а също, че на мястото на катастрофата не са открити останки от самолет. А аз се чудех вярно ли е ? Възможно ли е ?

    Коментиран от #24

  • 24 Иван

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ххх":

    Таэи част на Пентагона е била в ремонт и всички служители,мебели и техника са били иэнесени оттам неколко дена преди Големата Ционистка Лъжа.
  • 25 Иван

    10 0 Отговор
    Евреите са били предупредени много дни преди това.
  • 26 Иван

    7 0 Отговор
    Эащо маймуната Буш беше във Флорида на тоэи ден?
  • 27 Amix

    10 0 Отговор
    Атентатът във който нито един еврей не е умрял
  • 28 Иван

    6 0 Отговор
    Да сте чули някога член на семейство Бин Ладен да е бил убит или отвлечен от ЦРУ?
  • 29 Кой68

    7 0 Отговор
    Промяна във външната политика на страната САЩ невиждам,а и взети поуки също невиждам.Смята се че това си го направиха сами и то със своята арогантност и бездействие?Терористични атентати продължават там където има американски войници ....
  • 30 Иван

    7 1 Отговор
    Да сте чули някога американските ционистки нацисти да са бомбардирали Албания?
  • 31 Иван Вазов

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Напротив, аз тогава слушах радиото с нарастващо изумление. Разбира се, нямам представа защо паднаха кулите - дали заради самолетите или е имало поставен експлозив долу, няма кой да каже. Фактите са обаче такива - кулите са били изключително здраво построени, устояват на вятър, на самолетните атаки, стоманената конструкция е силна и продължава да държи. При нормално падане една такава кула ще започне да пада настрани заради вятъра, заради разместването на центъра на тежестта, заради различните материали. Вместо това и двете кули падат на самото място, където са построени, т.е. право надолу! Прави впечатление и странична информация, че нито един евреин не е отишъл този ден на работа там. Защо?! Предупредил ли ги е някой и защо не са съобщили на медиите ако е така?! Въпросите са стотици, зададени са отдавна, но по каква причина да се изнасят отговорите пред широката публика, когато и 5%спестяване на фактите превръща истината в пълна дезинформация...

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Българин

    4 1 Отговор
    Всеки ден да има атентати в Кравария
  • 33 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Иван Вазов":

    Да не са луди да предупреждават медиите. Нали гои ще са жертвите.
  • 34 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Иван Вазов":

    Експлоэива не е бил само долу,а по повечето етажи.

    Коментиран от #35

  • 35 Sochi

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Иван":

    Така е. Има предостатъчно видео материали показващи експлозиите от вътрешността на сградата.
  • 36 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    САМО ЕВРЕЙСКИЯТ ЦИОНИСТКИ ГЕНИЙ МОЖЕ ДА ОСЪЩЕСТВИ ТАКЪВ АТЕНТАТ -С ЦЕЛ ОПРАВДАВАНЕ НА ИНТЕРВЕНЦИЯ ...!!!!!!!!!!
  • 37 Bubbles

    2 0 Отговор
    Бях ученик, даваха Фокс кидс по БТВ, по едно време излезе надпис че самолет се разбил в една от кулите, след малко написаха че самолетите вече са два, почна извънредна емисия, след малко повече от час двете къщи паднаха...
    ...на другия ден долара от 3лв. беше станал 1.40лв.

    И като си помислиш че все още има хора които вярват че американците не са си бутнали сами къщурките...
  • 38 Bubbles

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Може би искаше да кажеш ЕВРЕЙСКА?
  • 39 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    ЕВРЕЙСКА