Last news in Fakti

13 Септември, 2019 12:47 1 977 7

Немислимото се случи! В Турция освободиха журналисти

  • турция-
  • журналисти-
  • преврат-
  • арест-
  • джумхуриет-
  • гюлен

Около 130 журналисти остават в затвора

Немислимото се случи! В Турция освободиха журналисти - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Петима турски журналисти от опозиционния вестник "Джумхуриет", които от месеци бяха в затвора по обвинения, свързани с тероризъм, бяха освободени снощи, предаде AP, като се позовава на Анадолската агенция.

Турският върховен апелативен съд разпореди карикатуристът Муса Карт и още четирима журналисти да бъдат освободени. След опита за военен преврат през 2016 година много журналисти бяха арестувани и съдени - въпреки тревогите на Запада.

На по-долна инстанция журналистите бяха осъдени по обвинения за поддръжка на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), крайнолявата Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С) и мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява за организирането на неуспешния опит за преврат през 2016 г. Около 130 журналисти остават в затвора в Турция.

Режимът на Реджеп Ердоган беше обвинен от цивилизованите западни страни, че хвърля в затвора инакомислещи, които не са съгласни с неговото управление. Хиляди военни, полицаи, учители и държавни служители бяха арестувани по обвинения, че са участвали в преврата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпунгери.

    6 16 Отговор
    Тия в Турция живеят още с османските си закони и порядки от преди 1 000 год. темерути...
  • 2 goni

    5 1 Отговор
    Ясно ми е че цивилизованите западни страни го обвиняват! А,не цивилизованите какво правят?!:)
  • 3 А някъде

    3 0 Отговор
    Да не казвам къде, че някои се цупят и обиждат направо ги убиват...
  • 4 Хасан

    10 2 Отговор
    Ако подкрепяш преврата така ще е

    Коментиран от #5

  • 5 Груйо

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Хасане, по моите наблюдения, интелигентните и образовани хора в Турция, масово са срещу Ердоган. Неговият електорат се състои главно от по долните и необразовани слоеве на населението и по радикалните мюсюлмани. Работата е там обаче че тези хора нямат способността на управляват страна, нито пък са двигателната сила на едно общество.

    Коментиран от #7

  • 6 Чочо

    0 1 Отговор
    Европа само лае като и замирише, започва друга песен.
  • 7 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Груйо":

    Най лесно се манипулират интелигентните ...Ердоган не е харесван от Запада ,защото не им дава това което те искат и си води своя независима политика ..и затова в западните медии се дават само едностранни новини ..много журналисти,бизнесмени лобират за Западни страни интереси
Новини по държави: