Last news in Fakti

15 Ноември, 2019 15:00 19 162 55

Какво трябва да знаете за заплатите в Германия

  • германия-
  • заплата-
  • заплати-
  • бруто-
  • нето-
  • данъци-
  • икономика

Разликата между брутно и нетно възнаграждение е голяма

Какво трябва да знаете за заплатите в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Според статистиките, средното брутно месечно възнаграждение в Германия през 2018 година е било именно толкова - близо 3000 евро. А средната нетна заплата е възлизала на 1945 евро. Зад разликата от над 1000 евро се крият най-различни удръжки за данъци и застраховки. При всеки един обаче размерът им е различен - той зависи от данъчната група на трудещия се. А самата данъчна група пък зависи от семейното му положение - семеен или не; с деца или без; разведен или живеещ на семейни начала. Значение има и това дали съпругът/съпругата също работи, а и колко печели - повече, по-малко или колкото другия.

Няколко конкретни примера

Да вземем следния пример: работещ баща на две деца, печелещ 2948 евро бруто на месец. С данъчна група 3, тъй като съпругата му печели по-малко от него. От брутната заплата се удържат около 167 евро данък доход, близо 215 евро (7,6%) за здравна застраховка, 274 евро (9,3%) за пенсия, 36 евро за застраховка срещу безработица (1,25%) и 45 евро за застраховка за грижа за възрастни и немощни хора (1,5%). Така на работещия му остават нето 2209 евро на месец. Ако работещият е член на католическата или протестанската църковна общност, би трябвало да му се удържа и църковен данък - около 40 евро.

Ето и друг пример: работещ без деца, без съпруг/съпруга, получаващ същото брутно месечно възнаграждение - 2948 евро. Тук данъчните удръжки са по-високи, освен това от възнаграждението се удържат още 22 евро данък солидарност, от който работещият в първия пример е освободен. Нетната заплата в този случай възлиза на 1944 евро. Да не забравяме и евентуалния църковен данък около 40 евро.

Добре и зле платени професии

Средният доход обаче е статистическа стойност, която не дава точна представа за заплащането в различните браншове. В някои професии работещите в Германия печелят много добре, в други са заплатени толкова лошо, че едва се справят. Най-високо платени сред добре платените професии на специалисти са главните лекари. Те получават средно по 120 000 евро годишно. Лекарите със специалност печелят средно близо 90 000 евро годишно. Сред най-добре платените са и служителите във финансовия и икономическия сектор - фонд мениджъри, търговски мениджъри и пр.

Най-зле платени в Германия са кухненските помощници. Те печелят бруто под 2000 евро месечно. Малко по-високи са възнагражденията на фризьори/фризьорки и келнери/келнерки. Сред 10-те най-ниско платени професии се нареждат и тази на болногледачите, на зъболекарския асистент, както и на служителите в кол центрове. Медицинските сестри също не печелят добре - началната им заплата е между 2000 и 2400 евро бруто на месец.

Минимална работна заплата

Германия е сред страните от ЕС, в които размерът на минималната работна заплата е определен от закона. Той възлиза на 9,19 евро (ноември 2019). Само в четири други страни от ЕС минималната работна заплата е по-висока: в Белгия, Ирландия, Нидерландия и Франция. Най-нисък е размерът на законово определената минимална работна заплата в България (1,72 евро), в Латвия той е 2,54 евро, в Румъния - 2,68 евро, в Унгария - 2,69 евро, в Хърватия - 2,92 евро.

Ако не сте зает в сектора на обществените услуги и не сте служител в частна фирма, а работите на хонорар, сте задължени самостоятелно да плащате данъчните и застрахователните удръжки. В такъв случай ви е нужен данъчен съветник, който да ви помогне, защото в Германия изготвянето на данъчна декларация не е никак лесна работа. Имайте си наум и нещо друго: с германските данъчни власти шега не бива. Освен това германското данъчно право е доста сложно и данъчният съветник не само ще ви помогне да попълните данъчната си декларация изрядно, а и може да намери възможности за приспадане на данъчните ви удръжки.

По-високо от средното за ЕС, по-ниско от Швейцария

Означава ли това, че заплатите в Германия все пак са високи? В сравнение с много други европейски страни - като България, Румъния, Хърватия - да. Средното брутно месечно възнаграждение в България през второто тримесечие на 2019 наприемр е било 1260 лева (около 625 евро). Нека подчертаем, че тук става дума за законни и официално регистрирани трудови отношения. Статистиките не обхващат "работата на черно".

Статистиките сочат, че заплатите в Германия са доста над средното европейско равнище, но по-ниски, отколкото в Швейцария, Люксембург и Дания. Само че "голите" цифри не дават пълна представа: те трябва да бъдат разглеждани заедно с разходите в съответната страна. През 2017 година например средните разходи в германското домакинство са възлизали на 2517 евро месечно. От тях средно 900 евро отиват за жилищен наем и режийни. Нека всеки сам за себе си да прецени дали 3000 евро брутна заплата в Германия са много или малко.

Автор: Дуня Драгоевич


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    41 8 Отговор
    Жилищата в Европа са много скъпи, било под наем, било за закупуване.
  • 2 Гост

    55 17 Отговор
    Това което трябва и знаят всички е,че са много добри заплатите в Германия 😉
  • 3 от Германия

    40 7 Отговор
    Здравната осигуровка в Германия е около 15 %. Поне така пише във фиша ми. Другите глупости не ги дочетох.

    Коментиран от #10

  • 4 Бачо Киро

    55 10 Отговор
    Въпросът не е колко вземаш и колко отиват за данъци, а какво можеш да си позволиш с останалото за теб. Този тънък намек на драскача, че не сме толкова зле, едва ли се покрива от заобикалящата го действителност. Но иначе браво, схванал е, че главният лекар в болницата взема доста повече пари от келнерката. Предполгам това е било голяма изненада за него.
  • 5 Ot Franciq

    29 3 Отговор
    От които 1/2 плаща шефа ти. Прочети до края ако не можеш да си разбереш фиша :) Тук пише всичко на 100% точно.
  • 6 Че Гобара

    21 5 Отговор
    "Какво трябва да знаете за заплатите в Германия"... А ТРЯБВА ЛИ?
  • 7 Русенец

    39 5 Отговор
    Всичко това е много точно написано, но относно закупуването на апартамент в Германия с едни 2000-2200 евро чисто на месец би било твърде трудна задача. Затова много наши сънародници загърбват нашата мила родина и работейки на запад 5-6 години тук като се завърнат могат да си позволят жилище без намесата на банков кредит
  • 8 Кирил

    31 10 Отговор
    Другото,което трябва да знаете,е че за да живеете в нормален,не престижен,а просто нормален квартал без тарамбуки ще ви трябват 1000-1200 евро за наем за жилище с една спалня.

    Коментиран от #13, #16

  • 9 Обективен

    36 5 Отговор
    Парите на средния работещ немец не стигат, защото разходите за наеми, застраховки, услуги и т. Н. са много високи. Затова много от тях бягат да работя в Америка или да живеят в Испания
  • 10 Бачо Киро

    66 3 Отговор

    До коментар #3 от "от Германия":

    От косене на тревата не ти остава време да се научиш да четеш ли?
    Иначе в България защо си мислиш, че е без данъци? Ми вземи примерно 1000лв бруто заплата. На тях работодателят плаща 18,92% или 189.20лв.
    Ти като работник пък плащаш 13,78% осигуровки, демек 137,80лв. От остатъка 862,20лв пък плащаш ДОД 10%, демек 86,22лв. Чистата сума за получаване е 775,98лв. От реалната сума демек 1189,20 държавата взема 413,22лв. Тея филми, че държавата вземала само 10% ги има само в изказванията на финансовите ни гурута, когато трябва да се оправдават защо се опитват повечко да скубят народа.

    Коментиран от #41

  • 11 Ю Кортес

    43 5 Отговор
    И специалисти и техници германци се изнесоха заради ниските заплати и маймунарника.
    За това се търсят бели роби бачкатори които да работят за германските пенсионери и маймунарника
  • 12 Пацо

    40 1 Отговор
    Или накратко,елате да ни работите защото трябва да има за мюс.итата с по десет деца и за пенсиите на родителите ни.
  • 13 Лорд Минчефф

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Абе Кире па ние от България сме все лордове,бутате се там 4-5 човека в един апартамент и това е.Малко са тия кото са отишли да си живеят там,повечето са бачкатори знаеш как е.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Панов

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    За Мюнхен от 1500 нагоре.
    За да купиш подобно от 450000 нагоре
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ивайло

    15 0 Отговор
    Демокрация, а??? Ергенският данък в действие!!!
  • 19 ТОЧКАТА

    18 8 Отговор
    И заплатите по-високи , и данъците по-ниски, и плащат болничните!!!!!....А пък ние сме били добре.ВИЕ?/ДА ние/не.....

    Коментиран от #40

  • 20 Радо

    28 1 Отговор
    Ама защо трябва човек да работи не ми е ясно?...животът е толкова кратък, за да се работи като вол.
  • 21 321

    29 6 Отговор
    Като гледам от заплатата 30 % отиват за данъци и осигуровки. Ако си в голям град ти остават от средната заплата 2000 евро. Град като Франкфурт или Мюнхен - малко жилище наем - 1000 евро. Останаха едни 1000. От тях още 300 за консумативи. И 400 за ядене. Ако имаш кола поне още 200 евро на месец без лизинга. По 30 евро за телефон, нет и телевизия. И свършиха. Ей, бедняци са германците, бедняци...Даже за дрехи не останаха, а за кино, театър, ресторант и почивка да не говорим. Ама поне не са мрънкачи като нас..
  • 22 Радо

    41 2 Отговор
    Не разбрахте ли, че Германия е най-модерният концентрационен лагер в момента - Арбайт махт фрай, както са го написали навремето.
  • 23 Реално

    24 5 Отговор
    Германия е кенеф за тъмно-кафяви и лилави извънземни .
  • 24 Е ПА

    5 5 Отговор
    Е па , при не ми дадат 3000 уева заплата и нека им са данацете. С 2000 ,че връжем и че цъфнем даже!

    Коментиран от #45

  • 25 бай Даньо

    15 4 Отговор
    Основното което трбява да се знае за заплатите в Германия е че са около 20% по ниски от американските.
  • 26 ГосТ

    12 15 Отговор
    В България е най хубавото, благодарение на герб 😂
  • 27 Ачо

    29 4 Отговор
    Чета и плача, от една страна ми се къса сърцето за немците, от друга страна плача от радост, че ББ се грижи за нашето благоденствие да не изпаднем като мизерните немци.
  • 28 Yavuz

    41 5 Отговор
    В Германия дори и на минимална заплата всичко можеш да си позволиш .Не си длъжен да живееш в големите градове, където наемите са високи. В България заплатите са по ниски дори от много африкански страни, а здравеопазването пълна трагедия. В България цените по супермаркетите са по високи от тези в Германия.
  • 29 Диди

    37 2 Отговор
    Факти,напишете за социалната система на Германия. В Германия никой няма да умре от глад и да мръзне.
  • 30 Наблюдател

    14 2 Отговор
    И що българина още си мисли,че ако взема повече пари ще бъде повече щастлив?
  • 31 Заблуди и пак заблуди

    24 2 Отговор
    Ами нека се сменим.Мой близък , който се пенсионира в Германия постоянно си идва тук и ходи насам- натам!А аз не мога да си платя билетчето са градският транспорт...Така си е, говоря ИСТИНАТА !
  • 32 Хъм, хъм

    13 1 Отговор
    А, Господа, питайте социалната им система каква е????
  • 33 Виктория

    30 1 Отговор
    В Германия повечето стоки от първа необходимост са три пъти по евтини от същите в България. Може да живееш на 20, 30 км от големия град и да плащаш наем наполовина. Ако и двамата съпрузи работят дори и на 10евро на час, никога няма да сте без пари и постоянно да се притеснявате както в България. От личен опит пиша. Много ми липсва в моето вкъщи, а и децата са ми в България, но......
  • 34 баба Пенка

    16 3 Отговор
    Чедо, чедо , имам питане : дали носят като мен дръвца в чувалчето да се стоплят ?А до кога ще мога да го правя ?А после .....?????
  • 35 До Виктория

    6 1 Отговор
    Мила Виктория!Бъдете здрави, за да имате сили да работите.Тъгата по дечицата я разбирам ...Но ..., Много но..
  • 36 ЗИМА!

    8 2 Отговор
    Ей Хора! Не искам сезона зима !Повечето от нас сами се грижим за отоплението.А в Германия всичко им е уредено.Хич не ми е лесно!!!......
  • 37 Захарно Петле

    3 0 Отговор
    А колко е заплатата на зъботехник в Германия? Ще ми каже ли някой?
  • 38 Стига писане

    6 1 Отговор
    Само се пише и нищо не се прави по въпроса и ние да заживеем такъв живот. Тея журналисти са отвратителни. Кво ще ми обяснява колко взимат в държава Х и У. Напаст сте, вие журналистите, защото не подкрепяте народа, а само седите отстрани и ни гледате сеира как се мъчим. Аман от такива пасиви. Много сте проклети,да знаете!
  • 39 незнайко

    6 0 Отговор
    ТАЗИ СТАТИЯ СИГУРНО Е НАПИСАНА С УМИСЪЛ !!! Дали обаче ще се върнат българите в БЪЛГАРИЯ не се знае !!!
  • 40 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ТОЧКАТА":

    Гочка Вие от кои сте ? От нашите или от вашите ??? Такива постове всеки може да пише !!!
  • 41 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бачо Киро":

    Отиди в Германия,за да не те скубят,а да от остригват 0 номер всеки месец,вместо да умуваш по форумите тук пореден непрокопсанико!Аз вече бях!
  • 42 Меркел

    3 0 Отговор
    #37# Един зъболекар взима 7000 €заплата ......
  • 43 От Шлезвиг-Холштайн

    1 1 Отговор
    В мойта провинция средната заплата на нелекар 😂 е окоро 2300-2400 бруто. Сравнявам от известно време и почти навсякъде е така.
  • 44 изумен

    4 1 Отговор
    Припокривайки тези данни с нивото на наемите установявам, че живота в тази страна е нещо като донорство в полза на мениджъри, банкери, рентиери, консултанти и всички, които се занимават с драскане на хартии. Пожелавам успех на донорите и да не забравят да целунат задните части на баба Германия преди да предадат богу дух от анемия и изсмукан жизнен ресурс!
  • 45 Да да

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Е ПА":

    С 2000 ще цъфнеш ли! Колегите взимат по 3500-4000 лв. и едвам свързват двата края! Аз добре че съм над 5000 та се ядва! Не е само до заплата, Един я изпил, друг я дал на рулетка, грети хвърля по жени! На 4500 заплата, един колега редовно взимаше заем последните 4-5 дни преди заплата! В същото време, хора с доход 800 лв. бъркат под дюшека и ти дават 10 000 лв.
  • 46 Работя

    9 1 Отговор
    Машинен оператор в Германия,брутна заплата 1980€.Живея в малък град близо до Холандската граница.Преди половин година теглих кредит и сега изплащам 100м2 апартамент.Жена ми е с икономическо образование,но не работи,защото имаме три малки децаТрудно ни е,но се ядва.
    В Родината едвам си плащах вноските по заема за дърта колица среден клас.Липсва ми много България,но не става...

    Коментиран от #47

  • 47 Работя

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Работя":

    Забравих да напиша,че в България взимах доста добра заплата - 1150лв нето ,далечната 2010 година

    Коментиран от #48, #50

  • 48 Работя

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Работя":

    И да, социален живот НЯМАМЕ
    Няма биричка с фройндове,щото няма фройндове.
    Преоткриваме едновремешното семейство, като самодостатъчна клетка,а дали ще градят от нас общество,честно - не ми дреме.
  • 49 Балканджия

    3 0 Отговор
    Истината е само една. ,,Лесно нема никъде.,, Хората са забравили да живеят.
  • 50 мани мани

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Работя":

    1150лв. си взимал тогава? но са те съкратили и затова си тръгнал на запад, инак щеше да си седиш тука... а и жена ти никога не е работила :) затова ви е трудно! хайде тая да почва да бачка най-сетне! стига се е правила на домакиня! типичната българка е жена ти, седи си и се прави на домакиня, ей такива са и рускините и всички от стария соц... тръгнаха да подражават на западнячките, обаче западните жени работят! много малка част се правят на домакини! и тук сте били зле и там също сега сте зле :) и добре, че сте близо до холандия, за да отскачате да пазарите от там :) било по-евтино в германия, да бе да, пф! стига лъжи!
  • 51 мани мани

    1 5 Отговор
    сигурно е била брутна тая сума 1150лв. :) или си бил менъджерче... някакъв инж. ли си бил не те знам, добра заплата, но е свършила хранилката и са те съкратили/уволнили все в гъз... после не си намирал свястна работа или е било за малко пари... затова си дръпнал натам... тука с такава заплата, а и по-висока е щяла да стане, щяхте да сте си много по-добре! напуснали сте бг защото си останал без работа, т'ва е! а не просто, че си се отказал доброволно от 1150лв. заплата и си хукнал ей тъй към германия без нищо сигурно там да имаш :) стига лъжи, моля! никой не захвърля 1150лв. месечно и то сигурни, за да иде в тъпата германия, да буфка за 1200, 1300, 1500 евро, но ако изобщо намери работата :) 'айде със здраве!

    Коментиран от #52

  • 52 Не братле,сам напуснах

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "мани мани":

    С жената се вземахме година след като пристигнахме в Германия
    Тя в Бг беше на престижна държавна работа,аз бях лъжец в частна фирма...Писна ми да лъжа за други и реших да рискувам.Хич не се оплаквам,казвам,че е трудно - на кой не му е!
    Писах,че изплащам голям апартамент и се справям сносно,соц.живот няма не заради парите - сами се оправяме с 3 деца,няма баба,няма уйна
    ...и дедукцията е интересна само когато оцелваш тук-таме,иначе е смешна,жив и здрав да си,не ти плащам да ми вярваш...то на мен ми плащаха да лъжа и сега съм свикнал-без кеш-само истината хахаха
  • 53 За по-евтино не знам

    1 2 Отговор
    Щото последно съм се прибирал 2011,ама бяло сирене,хубаво е 12лв за 0,8кг
    Кайма 50-50,пак хубава - около 9лв/кг
    Хляба вече сигурно е по-скъп 4-6лв за кг,за мн.добрия хляб става дума,иначе квадратния тостер хляб е 1,70лв за 0,75кг,ама той е "по-добре недей",както всъщност са повечето хранителни стоки в България.Опаа,както бяха,сега не знам как е.
    Липсват само приятелите!
  • 54 Германец

    2 0 Отговор
    Повечето от написването е вярно.
    Обаче истината е съвсем друга ;) Повечето българи които познавам тук в Германия не харесват 2000-2200 на месец. Работи се на 2-3 места, защото работа има и се плаща доста по достойно от България.
    При мен ситуацията е следната - получаваме нетно месечно между 4500-5000 евро със съпругата и това е напълно достатъчно да си спестиш 500-1000 евро за черни дни, това е горе долу истината :)
  • 55 изумен

    0 1 Отговор
    В крайна сметка всеки прави каквото реши с живота си. За мен най-важното е да нямам юзди и седло на гърба си или ако ги имам да не ме язди германец, а жената. Нея ще изтърпя. Открих, че мога да обуя едновременно само един панталон и само един чифт обувки. Също и че наденицата с боб е напълно достатъчна, пък ако има и филия с лютеница и масло, не виждам нещо друго необходимо. За купища прашали вещи и снимка с фалшива усмивка пред европейска забележителност във фейсбук не си давам свободата! Затова дишам с пълни гърди свежия въздух на Стара Планина и желая от сърце щастлив живот на сънародниците по света! Както и да открият какво би ги направило по-щастливи!
Новини по държави: