Last news in Fakti

28 Ноември, 2019 09:50 2 762 13

В Германия разкриха голяма педофилска мрежа

  • германия-
  • полиция-
  • мрежа-
  • педофилска-
  • педофили-
  • деца

В групови чатове мъже разменяли снимки и клипове на сексуално малтретирани деца

В Германия разкриха голяма педофилска мрежа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От прокуратурата в Кьолн съобщиха за „Дойче веле", че жертвите са на възраст между 12 месеца и 14 години. Има предположения, че голяма част от тях са деца или внуци на участниците в груповите чатове, пишат някои медии. В провинция Северен Рейн-Вестфалия по случая засега са разследвани 15 души, а най-малко 8 мъже са били задържани, уточниха от прокуратурата.

„Все още не е възможно да преценим колко голям ще се окаже този случай", казва Франк Хьофер, директор на криминалната полиция в Северен Рейн-Вестфалия пред „Райнише Пост". Според него броят на заподозрените и на жертвите ще продължи да нараства с напредването на следствените действия и доказателствата, иззети от домовете на арестуваните. За да прегледа и анализира наличния снимков и видеоматериал, полицията е трябвало да наеме външни вещи лица.

„Важно е да разберем дали насилието продължава. Затова се налага да прегледаме обстойно файловете, макар че и само 30% от тях биха били достатъчни на прокурорите да повдигнат обвинение", казва Хьофер пред изданието.

Солидна мрежа

Всичко започна със задържането на 22 октомври на 42-годишен мъж по подозрения за сексуални посегателства срещу деца, които са били записвани на видео и качвани в интернет. В неговото жилище в град Бергиш Гладбах полицията се натъкнала на голямо количество видеоклипове и снимки. Част от тях били скрити в двора му и са били открити с помощта на специално обучени кучета. Според прокуратурата, намереният материал е с големина от поне 7 терабайта.

Полицията разбрала за груповите чатове от телефона на заподозрения. Участниците в групите си изпращали снимки и видеоклипове чрез различни мобилни приложения.

Искат законодателни промени

Случаят повдига множество въпроси. Например този: как толкова голяма група може да остане незабелязана от властите; или пък: как да не бъдат допускани подобни случаи занапред.

Свен Шнайдер, завеждащ отдела за киберпрестъпления в Северен Рейн-Вестфалия припомня по този повод, че е трудно полицията да се стигне до подобни групи, преди самите те да са публикували снимки и видеоклипове. Той подкрепя евентуална промяна на закона, която би позволила на полицията да използва фалшиви снимки с цел разкриването на подобни педофилски мрежи.

„Ние нямаме право и, разбира се, не искаме да използваме истински снимки", казва Шнайдер пред "Райнише пост". „Компютърно генерираните снимки към момента представляват престъпление и ние нямаме легално право да ги използваме", уточнява той.

Втори такъв случай от началото на 2019

Местните власти понасят сериозна критика за това, че един от заподозрените сега не е бил задържан по-рано - въпреки че те разполагали с информация за него от месеци. Още през юни 26-годишният е признал пред полицията, че е гледал снимки със сексуално съдържание, включващо и деца, и че е малтретирал собствените си деца няколко пъти, съобщава Западногерманското радио WDR. Прокуратурата в град Клеве е била сезирана от полицията, но тя преценила, че не са налице достатъчно доказателства, за да постанови задържането на заподозрения или обиск в дома му.

Това е вторият голям детски порнографски скандал в Германия през тази година - след случая в един къмпинг в градчето Люгде - също в провинция Северен Рейн-Вестфалия. В хода на разследването полицията допусна да бъдат загубени важни доказателства, а службите за защита на децата си затваряха очите.

Автор: Ребека Щауденмайер


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ммм...

    10 2 Отговор
    Полицаят на снимката е голям сладур!!! :)

    Коментиран от #7

  • 3 име

    5 2 Отговор
    това не е възможно там където е приета тн ИК и други модерни закони. ДВ лъже!не на нас тия.
  • 4 семафор

    6 3 Отговор
    В Германия и много майки се чукат със синовете си. Но явно не се снимат.
  • 5 Сталин е бил прав

    10 1 Отговор
    Разстрел...
  • 6 ТиТт

    3 2 Отговор
    Е сега Борката Попов загази
  • 7 Ти от педофилите ли си...?!

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ммм...":

    Явно..! Такива са, страшни, те треперят от,, жестока страст,, и само за това мислят...!

    Коментиран от #11

  • 8 Фашисти

    2 1 Отговор
    С немци НИКОГА не трябва да се работи!!! Немците са много отвратителни хора, както и останалите западняци, но специално немците са пълни изверги!!! За жалост БГ е по фашистки (немски) контрол
  • 9 Borislav Popov

    1 3 Отговор
    DW пак си измислят , ушанките явно са ги вербували да разклащат западните Демокрации !
  • 10 pepe le pew

    8 0 Отговор
    Учудени няма. Всичко в рамките на "нормалното". Те затова унгарците няма да участват в Евровизия където брадати педали е новата норма.
  • 11 Не, не съм!

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ти от педофилите ли си...?!":

    Педофили са тези, дето са ми сложили минуси, точно защото си падат по деца, а не по мъже! Аз съм жена на 21 и най-нормалното е да харесам един хубав мъж, дори и на снимка.(Статията дори не съм я чела! )

    Коментиран от #12

  • 12 By ::) b

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не, не съм!":

    И аз изглеждам така!
  • 13 Behemoth

    0 0 Отговор
    Човек ,това звучи гордо!Но ,от човек може да се очаква всичко!
Новини по държави: