26 Декември, 2019 10:03 3 071 21

Китай ще прави изкуствено слънце

  • слънце-
  • изкуствено сърце-
  • китай-
  • проект

До момента най-добрата създадена от човека имитация на термоядрените реакции, протичащи в Слънцето, е водородната бомба

Китай ще прави изкуствено слънце - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През март китайските изследователи прогнозираха, че ще започнат да произвеждат енергия чрез термоядрен синтез до края на 2019 г. Засега няма информация това да е станало. Но междувременно един от учените, участващи в програмата, наречена HL-2M, съобщи, че изграждането на термоядрения реактор върви гладко и той трябва да заработи през 2020 г., предава Нова тв, цитирана от epicenter.bg. Устройството е своеобразно „изкуствено слънце”, затворено в тороидална вакуумна камера, с магнитното задържане и радио-честотното загряване на плазмата. Засега най-добрата, създадена от човека имитация на термоядрените реакции, протичащи в Слънцето, е водородната бомба.

Ако учените успеят да разберат как да използват енергията, произведена чрез ядрен синтез, това може да осигури почти безграничен източник на чиста енергия за човешката цивилизация. Изследвания на проблема се правят от десетилетия. Но все още не е измислен начин плазмата да се поддържа достатъчно гореща и в същото време стабилна, така че да се гарантира непрекъснато сливане на атомните ядра, както в Слънцето.

Китайският HL-2M може да е устройството, което най-накрая ще се справи с това предизвикателство или поне ще даде информацията, необходима за решаването на проблема.

„HL-2M ще предостави на изследователите ценни данни за съвместимостта на високоефективните термоядрени плазми с подходи за справяне с топлината и изчерпването на частиците в сърцевината на устройството”, коментира физикът Джеймс Харисън. „Това е един от най-големите проблеми, които стоят пред разработването на термоядрен реактор за търговски цели”.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре де

    13 0 Отговор
    Тази статия я качвате поне за 3-ти път в рамките на 1 седмица.
  • 2 БОГОВЕТИ ОТГОРЕ ЩЕ НАПРАВЯТ

    4 7 Отговор
    КИТАЙ И РУСИЯ НА ИЗКУСТВЕНИ СЛЪНЦА ДА НИ СВЕТИТ ЯРКО
  • 3 Тролеус

    6 17 Отговор
    Пък ушанките една пералня не могат да направят :)

    Коментиран от #4, #6, #12

  • 4 Я па тоя

    19 5 Отговор

    До коментар #3 от "Тролеус":

    Ма те и китайците са с ушанки и петолъчки бе охи-ама кредитират краварите с комунистически пари-иначе фалит...-ма за това мълчите като п......

    Коментиран от #7

  • 5 Докато

    4 0 Отговор
    се мотаят китайците, ние току-виж сме си построили мини-колайдърче.

    Коментиран от #9, #17

  • 6 Johansson

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Тролеус":

    Те един тостер не могат дори.
  • 7 КРЕДИТИРАТ НАСРАНИТЕ ПОТУРИ НА

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Я па тоя":

    БАБА ТИ, А НА ТЕБЕ ТИ КРЕДИТИРАТ ПРЕМИНАВАНЕТО В ТРЕТИ КЛАС ЗАЩОТО ВЕЧЕ 4-ТА ГОДИНА ПОВТАРЯШ ВТОРИ И НЕ ЗНАЕШ КОЛКО Е 2 ПО 2 ПЛЮС 3
  • 8 Госあ

    2 2 Отговор
    Пак да коментирам, аз пък мисля че ЕС,Русия, Япония,Индия и САЩ ще направят по хубаво слънце. Но пожелавам успех и на Китай! Това е бъдещето, заедно с водородната енергия.

    Коментиран от #16

  • 9 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Докато":

    Да де,ама измислят и конструират реактори както за ядрен разпад, така и за синтез. Бе банан. Първи,както с космоса.
  • 10 ние отдавна сме ги натворили тия

    8 1 Отговор
    Тия да не копират Слънчо от Банкя , пълен вакуум с разрушителна енергия ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СССР

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тролеус":

    РУСИЯ И КИТАЙ НАЙ РАЗВИТИТЕ СТРАНИ! САЩ ГОНЯТ
  • 13 Госあ

    0 0 Отговор
    Хахаха те и китайците участвали в най големият реален реактор в света във Франция, който трябва да заработи 2025. Ето откъде пак са откраднали технологии. Хубавото е, че като им гръмне, няма да има радиация 😂 Щял да заработи 2019,ма тя свърши бе ! Или чакат следващите компоненти от ITER да ги копират чайниците.
  • 14 Баба Ванга

    1 1 Отговор
    Лошо виждам Там ще ги огрее слънцето всички около Китай
  • 15 ГосТ

    0 0 Отговор
    И между другото, реактора който задържа най дълго време плазмата и дава съответно най много енергия е френският. Освен него,собствени имат германците и японците и американците. Английският е международен естествено. А чайниците дори си признават,че са копирали международния. Руснаците може да са измислили принципа,но нямат такива като изброените страни. Треа оръжия да се правят и олигарси да се хранят там.
  • 16 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    И според мен, треа да бъдат изхвърлени краварите и ингилизите от международния проект, щото са по големи крадци и от китайците. Онези поне си признават.
  • 17 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Докато":

    Извинявай, коментара ми беше към бананите и техните познания и интереси за тостерите и пералните
  • 18 ГосТ

    0 0 Отговор
    Темата наистина е интересна, нищо че я повтарят, сега видях че първият измислен и проектиран в света такъв реактор - руският Т15, ще бъде ъпгрейдван до хибриден такъв и се очаква скоро да бъде пуснат в експлоатация....
  • 19 Тролеус

    1 0 Отговор
    Грешка перални правеха - Рига, ма трябваше да я зареждаш с налъми да не та убий тока :)
  • 20 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЗАЩО "СИНТЕЗЪТ" НЕ Е ЯДРЕНО -ТЕРМЕН , А Е ТЕРМОЯДРЕН ??? ТА ПЪРВО ГЪРМИ ЯДРОТО , А ПОСЛЕ Е ЖЕГАТА !?!?!?
  • 21 ДОКО

    0 0 Отговор
    ПЪРВИ ГЕНЕРАЛ БОКОВ ОТ БАНКЯ ЩЕ СИ ПОРЪЧА ИЗКУСТВЕНОТО СЛЪНЦЕ ДА МУ ОГРЯВА ТЪПАТА КРАТУНА..ДЕНОНОЩНО
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания