Last news in Fakti

12 Юли, 2012 16:28 1 199 0

ЕС отделя 35 млн. евро за бедствия през 2012 г.

  • бедствия-
  • ес-
  • пари-
  • кристалина георгиева

Милиони хора от най-уязвимите и най-бедните общини в Централна Америка, Централна Азия и Кавказкия регион, Югоизточна Азия и Южна Африка ще се възползват от програмата на Европейската комисия за готовност при бедствия (DIPECHO). Тази година са предвидени 35 млн. евро в помощ на онези, които са изложени на риск от природни бедствия.

„Засилването на устойчивостта на хората, които са изложени на природни стихии, е ключов елемент от нашата политика за хуманитарна помощ“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

„От опит знаем, че прости мерки за готовност при бедствия като ранното предупреждение, къщите, повдигнати над земята, или предоставянето на лодки могат да доведат до спасяването на човешки живот, домове и поминък. За нас намаляването на риска от бедствия е инвестиция, а не разход: на практика едно евро, похарчено за мерки за готовност при бедствия, ни спестява 7 евро за реакция.“

Новите средства ще бъдат насочени към следните региони, които са особено уязвими на природни бедствия: 10 млн. EUR за Централна Америка (Коста Рика, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Панама), 11 млн. EUR за Югоизточна Азия (Камбоджа, Индонезия, Народна демократична република Лаос, Филипините, Източен Тимор и Виетнам, Бирма/Мианмар и Тайланд), 8 млн. EUR за Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) и Кавказкия регион (Армения, Азербайджан и Грузия) и 6 млн. EUR за Южна Африка (Мадагаскар, Мозамбик, Малави и Намибия).

Програмата DIPECHO се стреми да намали въздействието от природните бедствия, включително наводнения, урагани, суши, земетресения, приливни вълни/цунами, вулканични изригвания, горски пожари и бури, чрез укрепване на способността за реагиране на местните общини и националните органи. Проектите предвиждат укрепване на инфраструктурата, обучение, повишаване на осведомеността, създаване или подобряване на местните системи за ранно предупреждение и планиране за извънредни ситуации.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: