Last news in Fakti

23 Януари, 2020 15:41 1 939 4

ЕС твърдо зад цифровия данък въпреки заплахите на Тръмп

  • данък-
  • цифров данък-
  • ес-
  • сащ-
  • технологични гиганти

Изглежда европейските лидери са непоколебими относно плановете си за налагане на цифров данък върху дигиталните услуги на американските технологични гиганти през следващите месеци, въпреки заплахите на президента Тръмп да отмъсти срещу този ход с мита върху автомобилите. Това съобщи американската медия CNBC.


Министрите на финансите на Великобритания, Франция и Италия сигнализираха, че планират да продължат с данъчното облагане на американските технологични компании, в случай, че не се намери глобално решение. Засегнати биха били гиганти като Facebook, Amazon и Google. Европейските държави отдавна твърдят, че не е справедливо как технологичните концерни правят огромни печалби от потребителите на Стария континент, плащайки твърде малко данъци.


„Ние участваме активно в разрешаването на казуса на глобално ниво. Нашият цифров данък е проектиран по начин, по който никой не трябва да плаща сега - плащането трябва да стане следващата година. Освен това вече има клауза за отпадане на облагането, в случай, че се стигне до глобално решение “, каза в интервю италианският министър на икономиката и финансите Роберто Гуалтиери.


Франция на свой ред планира да въведе 3% дигитален данък върху оборотите, генерирани от технологичните гиганти, а Великобритания смята да наложи данъчна ставка от 2% върху приходите от търсачки, социални медийни платформи и онлайн магазини, които извличат стойност от потребителите на Острова. Италия също обяви подобен 3% данък, който включва и интернет трансакции.


Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се намеси, за да се опита да намери глобално решение. Това доведе до положителни очаквания, тъй като Франция вече се съгласи да забави налагането на дигиталния данък. Великобритания и Италия сигнализираха, че техните собствени планове относно таксуването на американските технологични гиганти са били временни или вместо международно решение, ръководено от ОИСР. От своя страна генералният секретар на организацията Ангел Гурия заяви тази седмица, че вярва, че до края на годината казусът ще бъде разрешен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    13 0 Отговор
    Трьмп само заплахи и извиване на рьце може да практикува-нищо градивно и позитивно САЩ в последните десетилетия не могат да предложат на човечеството.Дьржавната им политика вече се превьрна в пиратство и рекет.По-нагли и безочливи от американците няма.
  • 2 Митю

    2 0 Отговор
    А ние чакаме прогнозата за времето,презатлантическо пасигорещо,безветрено,та чак безкруизно.ама колко пък дроново...
  • 3 100Ю

    2 0 Отговор
    Е, само аз ли плащам ДДС20%??

    Коментиран от #4

  • 4 Бачо Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "100Ю":

    Спокойно, гърците плащат 24%.