Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 19:40 6 593 70

Шокиращи факти за руското здравеопазване

  • русия-
  • здраве-
  • здравеопазване-
  • руснаци-
  • владимир путин-
  • болници-
  • факти

Руското здравеопазване е в трагично състояние

Шокиращи факти за руското здравеопазване - 1
Снимка: Shutterstock

Германският журналист Удо Лилишкис е живял 10 години в Русия. В книгата си "В сянката на Кремъл" той представя шокиращи факти за страната. Значителна част от тях засягат руското здравеопазване. Заглавието на книгата не е избрано случайно. Разбира се, в нея става дума и за политика: за войната в Украйна, за Чечения, за цензурата в медиите, за независимото правосъдие, за потискането на опозицията, за пропагандата, която авторът нарича "най-опасното оръжие" на властта. Но все пак основното в книгата му са разказите за това, което Лилишкис е видял пътувайки из Русия - за хората от дълбоката провинция, забравени, захвърлени от властта. Накратко, не без известен патос - за народа на Русия.

Хора, останали без първа помощ

Много от хората, с които се е срещал Удо Лилишкис, будят искрено възхищение - с издръжливостта си, с търпението, със силата, с която се борят срещу обстоятелствата. През март 2016 Лилишкис попада в село Фоминское, в Свердловска област. И посвещава на пътуването си цяла глава, наречена "Здравеопазване: хората умират изоставени".

Той посочва, че под предлога за "оптимизация" се закриват болници, служби за спешна помощ - предимно в провинцията. Фелдшерско-акушерският пункт във Фоминское също е закрит, а в селото има много възрастни хора, за които това е "истинска катастрофа", пише Лилишкис. Един местен лекар пенсионер, завърнал се в родното си село, помага някак, но нито има медицинско оборудване, нито лекарства. Най-близката болница е чак на 35 километра, в Махньово, но дотам автобус няма.

Журналистът е посетил и Махньово. Както му разказали там местните жители, в районната болница, която трябва да обслужва десетки села и градчета - територия с обща площ от над сто квадратни километра, има само 12 легла. От болницата възнамерявали да съкратят наполовина броя на линейките, които в момента били само 4.

Половината болници са закрити?

Разбира се, да се оценява медицинското обслужване в руската провинция само на базата на един регион, не би било правилно. Но за Лилишкис село Фоминское е само един конкретен пример. В книгата си журналистът привежда множество цифри, включително от официални руски източници. И тези данни са стряскащи. Така например, съгласно преценките на авторитетния лондонски Център за изучаване на икономическата политика, през първите 15 години от управлението на Владимир Путин в Русия са били закрити едва ли не половината болници. Броят на болничните легла в селските райони е бил съкратен с 40 процента.

По данни на Световната здравна организация, броят на лекарите на 1000 руснаци е спаднал до 3,97. За сравнение: в Германия на 1000 души се падат средно по 5 лекари. Но тази разлика ще продължи да нараства. По официални данни на руското министерство на здравеопазването, броят на лекарите в 54 от регионите намалява, а в Бурятия и в Новосибирска област броят на медиците е спаднал наполовина.

Но въпросът не е само в цифрите - много руснаци се оплакват от лошите условия в болниците. Оборудването е остаряло, навсякъде има големи опашки заради недостига на специалисти. "Пациентите с инфаркт и инсулт се обслужват в терапевтичните отделения, в които няма специални условия за тяхното лечение и не се прилагат необходимите методи", гласи мнението на експертите от лондонския Център за изучаване на икономическата политика.

Убийствени заключения

Германският журналист изпитва огромно съжаление към руските медици. По думите на министъра на здравеопазването на Руската федерация, средната им месечна заплата е 75 хиляди рубли (около 2100 лева). Но обществената организация "Гилдия за защита на медицински работници" назовава съвсем други цифри - среден базов доход от 14 000 рубли, което се равнява на около 400 лева.

Удо Лилишкис цитира в книгата си данни от допитване, в което са участвали 7500 лекари от цяла Русия. От тях става ясно, че половината от тях получават по по-малко от 20 000 рубли месечно. Авторът на книгата, който напомня, че съкращаването на разходите за здравеопазване в Русия тече паралелно с увеличаването на военните разходи, дава следната оценка за ситуацията: "Най-малкото що се отнася до сферата на здравеопазването, изводите от властването на Путин са убийствени".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде бе

    98 65 Отговор
    Пак размисли и страсти от Дойче Веле...Ми да го питам аз тоя джурналист-като е живял 10 години в Русия -как е оживял тогава-нима никога не е ползвал мед.помощ там...? Айде сега стига с тези плоски писаници...

    Коментиран от #18, #50

  • 2 Факт

    122 29 Отговор
    Незнам тоя какво е видял в руското здравеопазване,но ако дойде у нас ще фърли топа за една година-факт
  • 3 Тъпо тролче

    75 33 Отговор
    Още като видях заглавието ми стана ясно кой е аФтора. Съдържанието не съм го чел защото знам какво пише.
  • 4 Да ама не

    80 29 Отговор
    Е затова ли тук пишеше,как американци ходят да се лекуват в Русия? Дойче май хептен ни правят на глупаци.

    Коментиран от #14, #30, #33, #41

  • 5 Rado

    39 36 Отговор
    Важно е да има безанологови оръжия
  • 6 Да си питам бе

    67 27 Отговор
    Я па тия от ДВ как са загрижени за руснаците.Ма много хумани са станали-боли ги за всеки един страдащ човек по света-ти да видиш...А нещо тогава за 60 милиона американци които нямат мед.застраховка и реално немогат да си позволят да се лекуват,,,?

    Коментиран от #15

  • 7 Анти милиционер

    27 36 Отговор
    Нищо ново. Както е видно и от събитията в Сирия, милиционерът е невменяем и ще ги довърши.

    Коментиран от #21

  • 8 Даммммм

    48 21 Отговор
    ДВ така и неразбраха,че дори понякой път и да казват истината вече няма кой да им повярва.Толкова пъти откровенно лъжат,че вече са нарицателно за фейк инфо.

    Коментиран от #26, #31

  • 9 Другия с коня

    25 31 Отговор
    Не е на добре...Лошото е ,че Руските Империалисти ще повлекат и други със себе си,за да се спасят отново.....Не е на добре такава Мизерия... .
  • 10 КонТрол

    56 23 Отговор
    Тоз журналист се е объркал че е в Русия. Из България е обикалял.
  • 11 Българин

    45 22 Отговор
    Тоя Удо Лилишкис, да дойде в наш'та евроГЕЙско ГЕЙберастка КОЧИНА, и да напише книга за умиращия народ на кочината булгаристан.
  • 12 Минаваща

    25 31 Отговор
    Айдеее, червените муцуни пак засъскаха...)))) Смешници.
  • 13 Ма сериозно ли бе

    31 18 Отговор
    Дойче Веле-няма нужда да четете глупости които са разчитани за тъпи парчета.По логиката от тази статия-досега Русия да се е стопила до 2-3 милиона.
  • 14 Borislav Popov

    25 15 Отговор

    До коментар #4 от "Да ама не":

    А затова ли когато на Елцин му правихв операция на сърцето, поканиха кардиохирург от САЩ, а когато на Кобзон му се наложи тежка операция, Путен лично помоли Берлоскуни, той да помогне, да му направят в Италия ??
  • 15 Borislav Popov

    15 13 Отговор

    До коментар #6 от "Да си питам бе":

    Ти погледай малко Раша Тюдей, да видиш как те са се загрижили за САЩ и ЕС, само за тях говорят, колко зле били сиромасите. Уж канала се казва Русия Днес, ала за Русия нищо не говорят.

    Коментиран от #19

  • 16 Кожухаров

    39 10 Отговор
    Сякаш е описал България ! Колко болници и училища , а и цели села се закриха последните 30 години ? А уж сме в ЕС!
    В Русия в селото с най ниска измерена температура - Оймякон , живеят 600 жители.
    А тук в плодородните места селата опустяха. След още 10 години ще закрият нови 500 села !

    Коментиран от #67

  • 17 По примера на ББ

    21 8 Отговор
    Ами и те имат застаряващо население и са включили на естествен отбор. Дарвин ако ги зърне отнякъде, ще изпадне в луд възторг. Нека немският журналист да дойде в БГ и им разкаже за един още по-крещящ пример, че в страна членка на ЕС, положението в Северозападнала БГ е направо туш.
  • 18 Нцмцм

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "Айде бе":

    Колко си прост

    Коментиран от #37, #51

  • 19 торбалан

    23 12 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Я разгледайте шокиращите кадри от краварника. Там как е здравеопазването. А материали има още много.
    https://www.youtube.com/channel/UCXpkSlxIY73Wr6jbCb2eKLA
    Това са шокиращи кадри , защото претенциите им са големи. А видеото е с хубаво качество.

    Коментиран от #28

  • 20 Щерев

    24 8 Отговор
    колко ли лекари има на 1000 Бг калпака и забрадки? Да не би нашто дереже да е по-розово? А сме наужким у европата?
  • 21 Фърфуй

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "Анти милиционер":

    То па перчема е много вменяем, Джонсъна също !
  • 22 Буков

    12 13 Отговор
    Тичай народе за Москувията! Там е земния рай! Хахаха

    Коментиран от #27

  • 23 Ха ха ха ха ха

    25 9 Отговор
    Аз същото го видях в щата Айова, Юта и др. щатове различни от Калифорния :)))) Да разказвам ли? Иначе хубаво съчинение на журналистчето и вярвам, че са го подплатили добре финансово. Заслужил си го е за такъв пасквил, даже и нобелов лауреат ще го направят.
  • 24 Ти да видиш

    11 9 Отговор
    Ми то туй долна антируска пропаганда. Питайте Кост Копейкин - настоящ адреЗ Орлов мост, койот ще ви обясни колко е лош ЕС.
  • 25 веселяк

    21 5 Отговор
    Тоя журналист е пропуснал да ни обясни как е оцелял 10 г. в тези условия?
  • 26 Айде бе

    12 12 Отговор

    До коментар #8 от "Даммммм":

    А теб кой те кара да вярваш? Чети си там Правда и си трай...
  • 27 капитан америка

    8 10 Отговор

    До коментар #22 от "Буков":

    Ти колко пъти ходи до краварника ? Визичка дават ли ? Или колкото и задника да оближеш пак не те пускат там.

    Коментиран от #59

  • 28 Borislav Popov

    7 13 Отговор

    До коментар #19 от "торбалан":

    Е и, какво от това ? Тези същите простотии ги има и у тойта Рашка с прашка, че и повече даже и те нямат нищо общо с темата нивото на здравеопазването в Русия. От това, дето ти го показваш, на руските болни, няма да им стане по леко, тях не ги интересува, какво ставало в Америка, за тях е важно в Русия да е добре.
  • 29 русофилска подлога

    16 15 Отговор
    Русофилските подлоги бързат да сменят темата и да отрекат този факт,но това си е самата истина.Русия е като държава която туко що е излязла от война.Не прилича на нищо и всичко в страната е под всякаква критика.Най-вече здравеопазването.В интернет има.много информация за тази тема и лично руснаци обясняват колко ниско и мизерно е положението в здравеопазването.Това е и картинката в Русия.Гледаме постоянно държави в които има войни,ама дори и те са по-добре от Русия при някои положения.
  • 30 Athens

    25 12 Отговор

    До коментар #4 от "Да ама не":

    Ходят в Русия да се лекуват, защото в Русия здравеопазването е безплатно, докато в САЩ трябва да си от фамилия на Ротшилд или Рокфелер за да отидеш да се лекуваш. Неимоверно скъпо здравеопазване, което обикновения гражданин на САЩ не може да си позволи. И точно в САЩ умират по улиците, защото нямат пари за болници. Здравните им застраховки покриват точно толкова, колкото покриват и здравните застраховки в Бг. Сиреч.... едно нищо.
  • 31 Borislav Popov

    12 10 Отговор

    До коментар #8 от "Даммммм":

    Да бе, то защото ТАСС и РИА Новости, само истината говорят и хич не лъжат, нъл тъй Дамке със сламке !?
  • 32 информ бюро

    19 6 Отговор
    чужденците, които посещават Русия с цел лечение са се увеличили средно с 23-24%.
    Стоматологията и ин витро оплождането ,онкология, флебология са много предпочитани.
    много често пациенти със сериозни диагнози се интересуват първоначално от Израел, Европа, а след това разбират, че протоколите за лечение съвпадат с руските, а цените на услугите са значително по-ниски. "Например цените за кардиологични операции в Русия са десетки пъти по-ниски, отколкото в САЩ.

    Коментиран от #34, #36

  • 33 дрънь-дрънь

    10 16 Отговор

    До коментар #4 от "Да ама не":

    Ходят в Рассеята масоео американците, опашки се вият на границите на ватенките, подкупи се дават за визи :):):):):)
  • 34 Российслий трольчик

    14 11 Отговор

    До коментар #32 от "информ бюро":

    “Чужденците” дето уж се лекували в РФ са измислени от пропагандистите, но тук-там се срещат и чужди пациенти, викат им узбеки и таджики ,

    Коментиран от #35

  • 35 за тебе промоцие оплождане ин вътре

    3 7 Отговор

    До коментар #34 от "Российслий трольчик":

    Ти да не си им светил бе охлюв ?
  • 36 Borislav Popov

    8 13 Отговор

    До коментар #32 от "информ бюро":

    Руснацитеитe, кoитo пoceщaвaт страните от ЕС c цeл лeчeниe ca ce увeличили cрeднo c 32-26%. Cтoмaтoлoгиятa и ин витрo oплoждaнeтo, oнкoлoгия, флeбoлoгия ca най мнoгo прeдпoчитaни. мнoгo чecтo пaциeнти cъc ceриoзни диaгнoзи ce интeрecувaт първoнaчaлнo oт Москва и Санкт Петербург, a cлeд тoвa рaзбирaт, чe в Европа прoтoкoлитe зa лeчeниe не cъвпaдaт c руcкитe. "Нaпримeр кaрдиo и онкологическите oпeрaции в ЕС и САЩ ca дeceтки пъти по качествени и с по ниска смъртност oткoлкoтo в Русия.

    Коментиран от #39

  • 37 gggw

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Нцмцм":

    простият си ти

    Коментиран от #60

  • 38 Йозеф

    7 7 Отговор
    Не са шокиращи, това е реалността в колхоза.
  • 39 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "Borislav Popov":

    Интересно що не спомена за протоколите в офталмологията. Те не се различават с хамериканските, щото и в Русия и говедаристан са руски 🤓

    Коментиран от #43

  • 40 барчо

    20 6 Отговор
    Ако питаш и българските лекари и те ще ти кажат, че получават половин минимална заплата, но като му видиш личния автомобил и разбираш, че е работил над 100 години за да си я купи, щото е някъде около 90 000 лв. И тогава разбираш, че нашите лекари са от рода Макклауд. А Удо му препоръчвам, както и на останалите да гледат документалния филм "Недъзи" на Майкъл Мур. По статистически данни над 50 милиона американци не са здравно застраховани. Въобще гледайте този документален американски филм, а и не е лошо да попрочетете какво се случва и около него.

    Коментиран от #42

  • 41 Госあ

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "Да ама не":

    Руснаците ходят в говедаристан да ги обучават краварите. Та затова краварите не ходят в Русия. Но пък масово ходят в Канада, щото като не им стигнат паричките, умират пред болницата. Дори не ги пускат да фърлят топа вътре. И това е всеизвестно. Богатите бедни,имаше една статия в нат джио даже. От ипотеки повече от половината ядат фураж и се молят на бог да ги лекува,щото нямат достъп до медицина.
  • 42 барчо

    11 4 Отговор

    До коментар #40 от "барчо":

    И тук да уточня. Филма не разглежда тези 50 милиона, които не са здравно застраховани, а тези които имат застраховка. Оказва се че застрахованите имат много по-големи проблеми.
  • 43 Borislav Popov

    6 4 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    Протоколите и в Русланистан и в САЩ и в ЕС, са немски.

    Коментиран от #44

  • 44 Госあ

    7 4 Отговор

    До коментар #43 от "Borislav Popov":

    Ми,не. Руски са. Фьодоров и Мулдалшев са хората с протоколите. А сега японците започнаха да прилагат успешно лечение с препрограмирани клетки. Отглеждат и ретина в петри.

    Коментиран от #46

  • 45 ⚡ Хрониките на Евразия

    10 8 Отговор
    Руската медицина е на такова ниво , когато министъра на здравеопазването посещава китаец с подозрение за короновирус , с очила за
    сноуборд .
    Не стига , че китаеца е бил все още в шоково състояние от условията в болницата , ами и му се е появил и сноубордист на визитация 😉
  • 46 Borislav Popov

    5 8 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    Руски, ама на марта у сряда, протоколите на Фьодоров и Мулдалшев остаряха отдааавна, вече излязоха, немски по нови и по напреднали и японците именно тях сега използват, в това число и за ретина в петри и за препрограмираните клетки.

    Коментиран от #64

  • 47 рашка е в колапс

    8 9 Отговор
    Минималната заплата в прогнилата Русия 170 долара ли е? 170 долара е!Минималната пенсия 50 долара ли е? 50 долара е!Паднаха ли им доходите наполовина за 5 години? Паднаха!Работят ли до 65 години? Работят!Умират ли на 66 години? Умират!Матрошки колкото и да се пънете, Русия е в гюбрето!
  • 48 рашка е в колапс

    7 8 Отговор
    Вижте само на снимката за каква линейка става въпрос и после ще ви стане ясна картинката и какво е здравопазването в това забравено от бога място наречено Русия

    Коментиран от #52, #63

  • 49 Госあ

    2 2 Отговор
    Препрограмираните клетки (ipsc) са патентовани от Университета Киото, а Яманака получава Нобелова Награда за нова наистина революционно откритие. Вече цял свят работи с тях. Първата успешна операция на синтетична ретина отново е в японска болница от японски специалисти, а човекът отгледал за първи път ретина се казва Йошики Сасаи от RIKEN,който се самоуби заради фалшифицирани и изобличени резултати от неговата докторантка. Та германците нямат нищо общо тук.
  • 50 BigBulgarianBoss

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Айде бе":

    А ти колко време си живял в Русия за да му отговаряш бе?? Смешен
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ха ха хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Ха ха ха ха ха":

    С руския номер и с надписа "скорая медицинская помощь" е баш от България да знаеш ХАХАХАХАХА Виждали сме дебили ама ти си специален такъв.Ем неграмотен ем и прост хахахаха
  • 54 Има села, които още от войната

    4 3 Отговор
    Са доста зле, както пише журналиста, така е, стоически издържат руските селяни и човек изобщо, защото привикваме и на лоши условия и на добри, няма как, ако искаш...! Разбира се, без да ходи човек там, има филми, които го удостоверяват това, някой ги защитава много ревностно, като че ли е руснак...! Казва този журналист как е преживял там, само един,, прост,, човек може да говори така, ами тяхната работа, кореспонденти, във военни обстановки, лоши условия, не само добри...! Какво ли обяснявам, няма смисъл за, такива,,...,,майки-баби,,които пишат толкова смело... Браво...!
  • 55 комуниста

    8 5 Отговор
    Гледайте документаления филм за Русия. В селата хората са оставени на смърт няма нито лекари нито държава. Като по Сталинско време!

    Коментиран от #57

  • 56 Мнение

    10 2 Отговор
    Ние си избрахме руска демокрация вече 30 г. И тука нещата са същите.
  • 57 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #55 от "комуниста":

    Така е, точно затова ненавиждам путин,но вече започвам да разбирам,че той просто няма друг избор освен да налива в армията. И точно затова ЕС трябва да засвидетелства отново уважение към руския народ,заради саможертвата в името на свободата на целия свят. Защото докато в ЕС се гледа на стандарта на живот и по малко на отбраната (Макрон с право започна да алармира) ,бандитите и проститутките зад океана искат да завладеят света. И само Русия противодейства. Китай започна да се досеща също. Но отделен е въпросът за кражбите и олигархията насърчавани от путя.
  • 58 Сург

    3 3 Отговор
    Я четет мурзилки тук https://novayagazeta.ru/articles/2020/01/28/83659-stydno-pered-bolnymi-no-vyhoda-net
  • 59 Буков

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "капитан америка":

    Да ти кажа честно веднъж съм ходил в краварник. И не щеш ли видях жена ти. Крава та дрънка...

    Коментиран от #62

  • 60 Мьмьм

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "gggw":

    Не е задължително да се е разболявал докато е живял там
  • 61 някой си там

    7 4 Отговор
    Едно казва, две скрива, трето изопачава и това се казва "свободна журналистика".Може ли този измамник да обясни тогава, как така в Русия се е повишила средната продължителност на живот с близо 10 години? Как детската смъртност и тази при новородените е паднала наполовина и в момента е сравнима с държавите с най-добри показатели? Това което казва мошенника за оптимизацията на болниците и закриване на тези в малките населени места е вярно,но има едно голямо "НО". Подлеца не ви казва че са закрити неефективните болници в малките селища, които не могат да окажат нужната медицинска помощ и на тяхно място във всеки областен и общински център бяха открити стотици супер-модерни болници каквито са рядкост даже в богатите страни. От там идва и положителната статистика. За заплатите на лекарите отново е излъгал, защото има базова заплата, но тя не е крайна.
  • 62 Това ти е по рождение

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Буков":

    Буков, дървена глава без никакво съмнение!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Само да попитам

    4 3 Отговор

    До коментар #46 от "Borislav Popov":

    Като прочетеш "Русия" в някой сайт и се задействаш , а не споделяш колко държавни денги изпапка в СССР !
  • 65 Алексей Сергеев

    3 1 Отговор
    Лично аз съм бил в руско село само на 320 км от Москва. Селяните не бяха посещавали зъболекар 15 г. Когато говорих с различни местни, всичките нямаха зъби....Най-близкият здравен център бе на 59 км. за едно градче, до където нямаше автобус

    Коментиран от #69

  • 66 кочината се рути

    3 1 Отговор
    Цялата държава е в колапс . Гледам Матвиенко рИве при това по руска тв ,нямало семена за посев , нямало и пари да се закупят . Щом се е стигнало да го съобщи официално положението е тройно критично.

    Но аз и по рано съм го казвал- джуджетата до нужда от хуманитарна помощ ще я докарат Русия
  • 67 стоян

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кожухаров":

    До 16 ком -така е другарю =нали вървяхме плътно до руските кумуняги -каквото там и тук същото =вие какво очаквате като 1956 год взеха на хората земята и ги прогониха от селата
  • 68 Асен Илиев

    0 0 Отговор
    Хазарите СА ЖИВОТНИ, а ЖИВОТНИТЕ, НЕ могат да организират държава :)
  • 69 барчо

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "Алексей Сергеев":

    Лично и аз съм бил в едно руско селце, което е на границата между Украйна и Русия. Намира се в една гора и се стига до там по 1Селото се състоеше от 200-250 човека, които се занимаваха с правене на разни услуги по границата. Не съм убеден обаче, че това населено място изобщо го е имало на картата и по тази причина е в това състояние.

    Коментиран от #70

  • 70 барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "барчо":

    там по 15 километров коларски път.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания