Last news in Fakti

20 Февруари, 2020 13:10 987 0

Стачкуват преподаватели в британски университети

  • преподаватели-
  • великобритания-
  • университети-
  • студенти-
  • стачка-
  • протест-
  • пенсии

Повече от един милион студенти ще бъдат засегнати

Стачкуват преподаватели в британски университети - 1
Снимка: Shutterstock

Преподаватели в 74 британски университета започват 14-дневна стачка във връзка със заплащането, пенсиите и условията на работа. Предполага се, че повече от 1 милион студенти ще бъдат засегнати.

Поредната стачка на преподавателите, организирана от профсъюза на университетите и колежите, започва днес и ще приключи на 13 март. Подобна 8-дневна стачка имаше през ноември и декември, предаде БНР.

По-рано през февруари и март миналата година също имаше стачни действия. Така че в рамките на една години студентите за трети път са изправени пред прекъсване на занятията им. Университетските власти заявиха, че стачките не са начин да се върви напред и обещаха да положат максимални усилия за намаляване на последствията за студентите.

Профсъюзът е разгневен, че членовете му трябва да плащат 9,6% пенсионни вноски, което е увеличение в сравнение с досегашните 8 процента, и искат университетите да поемат повишението. В допълнение към стачката членовете на профсъюза предприемат и други мерки, включващи работа само срещу договор, отказ да се заместват отсъстващи колеги и отказ за пренасрочване на загубените лекции по време на стачката. Профсъюзът и университетите взаимно се обвиняват в нежелание за водене на преговори и намиране на решение на трудовия спор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: