Last news in Fakti

20 Февруари, 2020 14:45 1 692 4

САЩ: Противоречив дипломат е новия шеф на разузнаването

  • сащ-
  • тръмп-
  • гренел-
  • разузнаване

В сряда президентът Доналд Тръмп посочи американския посланик в Германия Ричард Гренел, който е и специалния пратеник на САЩ за диалога между Сърбия и Косово, за изпълняващ длъжността директор на националното разузнаване. Това съобщи New York Times.

Този ход би поставил яростния защитник на администрацията на Тръмп Гренел начело на американската разузнавателна общност, контролираща 17 агенции и организации.

Топ дипломатът, който преди да стане посланик в Германия беше говорител на мисията на САЩ в ООН, няма опит в разузнаването или тайните служби. Той е най-известен като войн в Туитър, приемайки критиците на Тръмп със свирепост, и по този начин привличайки успешно вниманието му.

„С удоволствие съобщавам, че нашият изключително уважаван посланик в Германия ще стане изпълняващ длъжността директор на националното разузнаване“, заяви президентът в любимата му социална мрежа.

„Ричард е представял нашата страна изключително добре и с нетърпение очаквам да работя с него“, допълни Тръмп.

Гренел ще поеме ролята на Джоузеф Магуайър, вицеадмирал в пенсия и бивш шеф на Националния център за борба с тероризма, който зае поста след оставката на Дан Коутс миналото лято.

Тази номинация представлява поредното издигане на човек, който е лоялен спрямо Тръмп, на най-високо ниво в администрацията.

Гренел беше силно критикуван за противоречивите си публикации в Twitter относно жените, включително кандидата за президент на Демократите през 2016-а Хилъри Клинтън. Той също така е и открит гей, използвайки ролята си на посланик, за да прокламира и настоява за правата и идеите на ЛГБТ обществото по целия свят.

Освен това Гренел е гласен противник на китайския телекомуникационен гигант Huawei. САЩ твърди, че технологичната компания представлява риск за националната сигурност, тъй като оборудването ѝ може да се използва от Пекин за шпионаж на американски граждани. Huawei многократно отрече тези твърдения.

В неделя Гренел написа в Туитър, че Тръмп му се е обадил и го е инструктирал „да поясни, че всяка държава, която реши да използва ненадежден 5G доставчик, ще застраши способността си да споделя разузнавателна информация от най-високо ниво със САЩ“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мале мале

    6 0 Отговор
    Важното е да е свой. Мирише ми на двоен агент...ха ха
  • 2 kjl

    3 0 Отговор
    Нещо бая гейтаци взеха да изплуват до върховете на администрацията. Ще започнем да навикваме на курвеЛски номера.
  • 3 Нгж

    1 0 Отговор
    Гейска му работа
  • 4 бай Шиле

    0 0 Отговор
    Сега колко от нашето разузнаване ще сменят половата си ориентация?