21 Февруари, 2020 15:15 818 0

Ръст в икономиката на еврозоната въпреки коронавируса

  • еврозона-
  • ес-
  • ръст-
  • pmi

Този месец бизнес активността в еврозоната се ускори повече, отколкото се очакваше. Това показва икономическо проучване, като новината бе приветствана от Европейската централна банка, която се бори за съживяване на растежа и хронично ниската инфлация. Това съобщи Reuters.

Индексът на IHS Markit за общата бизнес активност в еврозоната - на индустрията и на сферата на услугите, Purchasing Managers’ Index (PMI), който се счита за добър показател за икономическото състояние, нарасна с 0,3 до 51,6 пункта през февруари, побеждавайки прогнозите на икономисти, които предвиждаха стойност от 51,0.

Всеки резултат над 50 показва растеж.

„Икономиката на еврозоната успя отново да набере скорост през февруари, въпреки че много компании бяха засегнати по различни начини от коронавируса, който предизвика предимно проблеми с доставките“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

Търсенето остава относително силно, което предполага, че няма да има влошаване през следващия месец.

Главният показател бе подкрепен и от индекса PMI, измерващ активността само в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, който нарасна до 52,8 пункта от прогнозираните 52,5.

Съобразно устойчивото търсене, демонстрирайки известна увереност, фирмите наеха повече работници, макар и с по-бавни темпове, отколкото през януари. Индексът на заетостта спадна до 52.6 от 53.0.

Индустриалният PMI остана под границата за растеж от 50 пункта, но все пак се покачи с 1,2 до 49,1, което е най-високото му ниво от година насам, изпреварвайки всички прогнози в анкета на Reuters.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА