8 Август, 2012 13:02 1 061 0

Беларус изгони шведски дипломати

  • беларус-
  • швеция-
  • мечета
Беларус изгони шведски дипломати - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Беларус експулсира всички шведски дипломати, пет дни след като бившата съветска република изгони от страната посланика на скандинавската държава, съобщиха властите в Стокхолм.

Президентът Александър Лукашенко "изхвърля всички шведски дипломати от Беларус. Страхът му от човешките права достига нови висоти", обяви в Туитър външният министър Карл Билд.

Информацията бе потвърдена и от МВнР в Стокхолм.

"Открихме тази сутрин", разкри говорителят на министерството Андерс Йорле.

"Казват, че ще затворят посолството си в Стокхолм и че ние, в Швеция, ще трябва да приберем дипломатите си вкъщи", отбеляза той.

През изминалата седмица Билд съобщи, че посланик Щефан Ериксон, който зае поста в Минск през 2008 г., е бил експулсиран заради срещите му с белоруски опозиционери.

В отговор Стокхолм настоя незабавно, че няма да приеме евентуален нов посланик на Беларус, който да замени напусналия позицията си дипломат. Швеция освен това анулира разрешителните за пребиваване на двама белоруски дипломати, които бяха помолени да напуснат пределите на страната.

Посланиците на страните-членки на ЕС ще свикат извънредна среща, на която ще обсъдят решението на Беларус да експулсира всички шведски дипломати, съобщиха източници от Брюксел.

"Ще има извънредна среща на посланиците от Европейския съюз в петък, на която ще се вземат подходящи мерки", обяви източник, пожелал анонимност.

Говорителят на върховния представител на Евросъюза по външната политика Катрин Аштън – Себастиан Брабан, потвърди, че блокът ще обсъди ситуацията в Беларус на извънредна среща, но не пожела да даде подробности.

Скандалът започна преди седмица, когато в навечерието на националния празник на Беларус шведски журналисти пресякоха строго охраняваната въздушна граница на Минск с малък самолет. Освен това те „хвърлиха десант“ от 800 малки плюшени мечета, които носеха плакати с призиви за свобода на словото, демокрация и подкрепа на опозицията.

Десантът на плюшените мечета събуди спомена за германеца Матиас Руст, който на 28 май 1987г. успя да премине с малък самолет през цялата отбрана на бившия СССР и да се приземи на Червения площад.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА