Last news in Fakti

15 Август, 2012 13:15 1 256 1

Гърция ще моли за отсрочка

  • гърция-
  • мвф-
  • ецб-
  • донори-
  • реформи
Гърция ще моли за отсрочка - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Антонис Самарас официално ще поиска 2-годишно отлагане на споразумението с международните донори, съобщи вестник „Екатемарини“. Атина получава пари, за да оцелее за сметка на реформи, с които трябва да намали публичните си разходи и да събере повече приходи в хазната. Крайният срок е 2014 година, която вече е натоварена с огромни очаквания от страна на гръцките кредитори.

Финансистите на страна са категорични, че ударно затягане на коланите ще се окаже контрапродуктивно и ще донесе повече проблеми, отколкото решения.

Самарас ще депозира искането пред лидера на Еврогрупата Жан Клод Юнкер, след което ще разговаря с Ангела Меркел и Никола Саркози. Не е ясно какъв ще е отговорът им, още повече след зачестилите изказвания за гръцка раздяла с еврото. Обмисля се и вариант на контролирано излизане на Гърция от Еврозоната, за да не се срути единната европейска валута.

Гърция има нужда от още две години, за да изпълни програмата, стана ясно още при съставянето на новото правителство. Това бе едно от основните обещания, които тройната коалиция направи. Ето че сега ще го придвижи напред. Обяснението е, че рецесията в страната се задълбочава.

Правителството изготви план за икономии на 11.5 милиарда евро до 2014 година, но сега ще се опита да удължи срока до 2016 година. Атина няма да иска допълнително средства, след като през март договори спасителен пакет от 130 милиарда евро. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    0 0 Отговор
    петърчо, нема да моли всичко е уредено това е за вас да има какво да драскате и да лъжитеееееееееее
Новини по държави: