Last news in Fakti

25 Август, 2012 11:33 972 0

Гърция упорства за отсрочка

  • гърция-
  • евро-
  • спасителна помощ-
  • франция-
  • германия-
  • реформи

Въпреки отказа на Париж и Берлин, гръцкият премиер Антонис Самарас продължава да настоява за отсрочка на международното споразумение за спасителна помощ.

Самарас ще се срещне днес с френския президент Никола Саркози и най-вероятно отново ще поиска „глътка въздух” или още 2 години, за да изпълни страната му реформите, договорени с международните кредитори срещу спасителна финансова помощ.

Атина иска крайната дата за покриването на критериите да е не 2014, а 2016 година, тъй като рецесията в страната се била задълбочила. Допълнителен аргумент е политическата криза, обхванала страната в продължение на три месеца, в които не се състави правителство и се стигна до извънредни избори. Напасването на партийните сили в парламента изгуби ценно време за реформи.

Ангела Меркел вече отсече, че Гърция трябва да спазва ангажиментите си и изрази силно желание страната да остане в Еврозоната. Оланд, който подкрепя нейната позиция, днес вероятно ще повтори същото, предаде Би Би Си.

Правителството изготви план за икономии на 11.5 милиарда евро до 2014 година, но сега ще се опита да удължи срока до 2016 година. Атина няма да иска допълнително средства, след като през март договори спасителен пакет от 130 милиарда евро.

През септември страната ще бъде посетена от нова комисия на т.нар. „Тройка“ - МВФ, ЕС и ЕЦК, чиято задача е да провери именно как се изпълняват реформите. За момента очакванията от доклада са скептични.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: