Last news in Fakti

12 Април, 2020 20:28 3 551 18

Тайван осъжда лъжливите обвинения от страна на генералния директор на СЗО

  • тайван-
  • сзо-
  • тедрос адханом гебрейесус-
  • световна здравна асамблея-
  • covid-19-
  • пандемия-
  • расизъм

Тайванското правителство изрази съжаление и силно недоволство в свое изявление по повод обвиненията от страна на генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус, а именно, че Тайван участва в расистки кампании и атаки срещу него.

По време на пресконференция по-рано тази седмица в Женева Гебрейесус защити себе си и отговорът на СЗО на пандемията от коронавирус и каза, че в последните месеци е станал жертва на расистка кампания и заплахи, за които обвини островната държава.

На свой ред от Министерствона външните работи на Република Китай категорично отрекоха, като призоваха Гебрейесус незабавно да се извини и да даде обяснение за казаното.

Тайван е един от примерите за стабилна и работеща демокрация и осъжда всички форми на дискриминация. Расизмът и дискриминацията са несъвместими с демократичните режими и страната е наясно с това, доколкото нейните 23 милиона граждани са жертва на политическа дискриминация в глобален план.

„От години Тайван е изключен от международни организации и ние знаем по-добре от всеки какво означава да бъдеш дискриминиран и изолиран. Ако генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус устои на натиска от страна на Китай и дойде в Тайван, за да види усилията, които ние полагаме за борба с COVID-19, тогава вероятно ще осъзнае, че нашите граждани са истинските жертви на несправедливост и нелоялно отношение.“, заяви президентът на Република Китай Цай Ин-уен.

Припомняме, че именно Република Китай първа алармира СЗО за наближаващата заплаха още през декември миналата година. По това време Тайванският център за контрол на заболяванията научава от свои експерти в Ухан за атипичното респираторно заболяване, предаващо се от човек на човек, и се впуска в търсене на повече информация. Тайван прави опит да се свържа със секретариата на Агенцията за здравеопазване на ООН и единственият отговор, който получава от СЗО, е имейл, в който се казва, че предупреждението ще бъде сведено до знанието на експертите на организацията, но няма да бъде публикувано на вътрешния уебсайт, който служи като платформа за всички страни да споделят важна информация. Въпреки това и независимо от близостта си с Китай, страната успя да се справи в тази тежка ситуация, като заразените там бяха по-малко от 400, а починалите – едва шестима. Статистическите данни са категорично доказателство, че Република Китай може да служи като пример за световната общност, а вместо това по политически причини бива държана настрана.

В тази връзка ръководителят на СЗО бе критикуван за взетите от него решения да игнорира предупрежденията на Тайван, последиците от които в световен мащаб са пагубни, но няма доказателства, че Тайван някога е насърчавал или участвал в кампании, базирани на расистка основа, насочени срещу него.

Междувременно в отговор на продължаващото разпространение на епидемията от коронавируса островната страна стартира хуманитарни акции за дарение на 16 милиона медицински маски и други медицински консумативи на САЩ, Европа, Латинска Америка, Карибите, дипломатическите си съюзници и други страни, за което бе похвалена и получи силна признателност от страна на международната общност.

Превенцията и ограничаването на епидемиите надхвърлят националните граници и държавите не могат сами и поотделно да се борят с Covid-19. Силна защита срещу болестта може да бъде изградена само чрез взаимопомощ. Тайван призовава ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус да преодолее политическите предразсъдъци и да покани страната да участва в Световната здравна асамблея като наблюдател, за да помогне за осъществяването на целта на СЗО - „Здраве за всички“.

Когато светът е изправен пред такава сериозна криза, фалшиви обвинения от страна на ръководителя на най-висшия световен здравен институт не биха помогнали, но говорят за проява на некомпетентност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00000014

    18 8 Отговор
    Превод за марсианци. Кое беше Китай, и кое Тайван?

    Коментиран от #11, #12, #18

  • 2 Valio

    37 2 Отговор
    СЗО:Световна ЗЛОнамерна Организация........
  • 3 Кученце

    20 12 Отговор
    Най-малкият пудел на ФАЩ , се обади !
  • 4 I'm not a robot

    32 3 Отговор
    Този евреин е шеф с протекциите на Гейтс.Фондация Бил и Мелинда Гейтс е най-големият донор на Световната здравна организация която всъщност е подорганизация на ООН.
    Фондацията Гейтс и Алиансът Гави(също основан от Бил Гейтс)вече плащат толкова, колкото САЩ и Обединеното кралство взети заедно.
    Бил Гейтс е япостен привърженик на широки ваксинационни кампании и намаляване на населението в световен мащаб .

    Коментиран от #6

  • 5 Рошко

    28 3 Отговор
    Фед и сзо и еврейските корпорации са владетелите на света
  • 6 Бачо Киро

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "I'm not a robot":

    Точно така е, Гейтс редовно и коментира, че трябва да се убиват хора чрез ваксини, анонимно уж, естествено, че не включва себе си в групата за чистка.
  • 7 Груйо

    17 14 Отговор
    Шефът на СЗО е Купен от Китай да мълчи и сега гузно прехвърля вина върху Тайван, тъй като техните предупреждения бяха игнорирани. Този е за съд, както и цялото ръководство на ККП

    Коментиран от #9

  • 8 ха ха ха

    28 1 Отговор
    Това кафяво л*йнце кой го направи директор на СЗО???
  • 9 Paco

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Груйо":

    Грухчо ли си Груйчо ли си ,абе братчет тебе от Карлуково или от 4ти километър те изпуснаха ?
  • 10 Пламен

    1 4 Отговор
    Нищо не разбрах
  • 11 Радо Калинов

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "00000014":

    Ей, при теб вярно нулите са повече от когнитивните ти възможности за разбиране на текст и функционалната ти грамотност! Като добавим и незнанието, че Република Китай е официалното име на Тайван, което явно бъркаш с КНР - Китайска народна република, ясен си, ама зор голям да се изкажеш и ти...

    Коментиран от #16

  • 12 Geo

    13 7 Отговор

    До коментар #1 от "00000014":

    Република Китай се намира на остров Тайван а Китайската Народна Република се намира на континента Азия.

    Та Тайван казваме на Република Китай, а Китай казваме на Китайската Народна Република.

    Република Китай или Тайван не е призната от никакви международни организации като ООН, СЗО и др. и само американците ги поддържат. Те са сепаратисти начело със сваления им диктатор Чан Кай Ши - иначе това си е Китайска територия.

    Та тези си плюят по Китай също като украинците по Русия.

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 old moonman

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Радо Калинов":

    Официалното име на Амджикистан знаеш ли го, или се пениш така, стресиран от мръсната си маска? Стресът сваля имунитета, а тъпанарщината ти още повече. Иначе не мога да си обясня речника ти срещу човек, когото никога не си виждал!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 куку руку ку

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "00000014":

    То ако американците обърнат за малко гръб на Тайван и Китай ще си ги лапнат, както Русия Крим.