28 Април, 2020 12:44 1 666 5

ЕЦБ: Фирмите от еврозоната се втурват към спешни заеми

  • ецб-
  • кредити-
  • заеми-
  • коронавирус-
  • кредитни стандарти

Банките от еврозоната регистрираха скок в търсенето на спешни кредити от корпоративни клиенти през първото тримесечие. Очаква се тенденцията да се задържи, тъй като коронавирусната пандемия продължава да нанася икономически щети, съобщи Европейската централна банка. Това предаде Reuters.

Кредитните стандарти или вътрешните критерии на банките за одобрение на заеми за бизнеса бяха затегнати, но далеч по-слабо в сравнение с глобалната финансова криза и последвалата дългова криза на блока, добави ЕЦБ в доклада си.

„Търсенето на фирмите за кредити е нараснало през първото тримесечие на 2020-а, поради спешните нужди за ликвидност на фирмите. През второто тримесечие се очаква търсенето на корпоративни кредити да се увеличи още повече, до най-високото си нетно салдо от 2003-а, когато започнахме да водим статистика“ обясниха от ЕЦБ.

Все пак кредитните стандарти за корпоративните клиенти вероятно ще бъдат разхлабени през второто тримесечие, заради мерките за ликвидност на Европейската централна банка и държавните гаранции. Това заявиха от ЕЦБ въз основа на проучване, в което са участвали 144 банки.

За домакинствата обаче кредитните стандарти са били затегнати повече, отколкото за корпоративните клиенти, като тази тенденция също най-вероятно ще продължи и през второто тримесечие.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сггсгс

    8 0 Отговор
    Банките са символ на злото и разрухата ,те заробиха световното население !

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Дал бог много от банките да фалират

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "сггсгс":

    Че да ни опростят кредитите.😊 Ей това ще е най-хубавото.Само луд би търсил кредит на този етап.
  • 3 глоги

    0 1 Отговор
    Това е целта на занятието с короната. Затова искат да ни вкарат там,в еврозоната .За да ни поробят истински.
  • 4 Хайде на робствотооо....

    0 0 Отговор
    Грабете, че не остана...
  • 5 бини

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "сггсгс":

    Евала. Банкерство не беше ли демократичната дума на ЛИХВАРСТВО?