2 Септември, 2012 18:25 1 082 0

Управляващите в Ангола отново печелят вота

  • ангола-
  • избори
Управляващите в Ангола отново печелят вота - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата в Ангола партия Народно движение за освобождение на Ангола /МПЛА/ начело със 71-годишния президент Жозе Едуарду душ Сантуш победи на парламентарните избори, печелейки над 74%. Това показват предварителните резултати на ЦИК, която е обработила 90% от бюлетините, предаде Ройтерс.

Парламентарните избори в страната започнаха вчера. Според новата конституция лидерът на победилата партия ще стане и президент. За 220 места в еднокамерния парламент се бореха две политически сили – МПЛА и опозиционният Национален съюз за пълна независимост на Ангола /УНИТА/.

Не предишните избори през 2008 убедителна победа спечели МПЛА, получавайки 80% от гласовете. УНИТА беше предпочетена от едва 10%.

Международните наблюдатели тогава признаха изборите за действителни, но опозиционните представители съобщиха за многобройни нарушения при обработката и преброяването на гласовете.

Основни пунктове в програмите на всички участници са подкрепата за демокрацията и осъществяването на мерки за по-динамично икономическо развитие, както и увеличаване на доходите.

Жозе Едуарду душ Сантуш е несменяем президент на Ангола от септември 1979. Той е завършил в бившия Съветски Съюз и по време на студената война се ползваше с подкрепата на социалистическите страни, включително България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА