4 Юни, 2020 15:35 2 128 1

Безпрецедентно гласуване в Съвета за сигурност

  • оон-
  • съвет за сигурност-
  • антониу гутериш

Тази година седем държави се борят за пет места в най-влиятелния орган на ООН и ще има две оспорвани надпревари

Безпрецедентно гласуване в Съвета за сигурност  - 1
Снимка: Shutterstock

Председателят на Общото събрание на ООН Тиджани Мухамад-Банде обяви, че избори за нови членове на Съвета за сигурност, на Икономическия и социален съвет и за негов наследник начело на 193-членната световна организация ще се произведат едновременно на 17 юни, предаде Асошиейтед прес.

Миналия петък Мухамад-Банде обяви одобряването на нова процедура за гласуване, насочена към предотвратяване на струпване на хора и гарантираща социална дистанция по време на пандемията от коронавирус.

Вместо да се съберат в залата на Общото събрание, посланиците от страните членки ще участват в таен вот през известни интервали от време, на отдалечени едно от друго места.

Мухамад-Банде каза вчера, че гласуването ще се състои в залата на Общото събрание и пет работни дни преди датата той ще информира всички държави кога точно е определено да гласуват.

Председателят на Общото събрание съобщи, че пускането на бюлетините ще се излъчва по интернет и той ще го наблюдава на място заедно с квестори, които ще следят целия процес.

Комплексът от сгради на централата на ООН остава отворен за основните служители, но генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разпореди на персонала до 30 юни да работи от вкъщи.

Тази година седем държави се борят за пет места в най-влиятелния орган на ООН и ще има две оспорвани надпревари.

В групата на западните държави Канада, Ирландия и Норвегия се борят за две места, а в Африка - Кения и Джибути се състезават за едно място.

Индия няма конкуренти за мястото, определено за Азиатско-Тихоокеанския район, а Мексико също е единствен кандидат за мястото на Латинска Америка и Карибския регион.

Страните членки ще избират също 18 нови членове на 54-членния Икономически и социален съвет на ООН, с тригодишен мандат. Съветът, известен като ЕСОSОС, се занимава с постигане на икономическо развитие, при опазване на природата и гарантиране на човешките права.

Предстои и избор на председател на 75-тата сесия на Общото събрание, която започва през септември. Има само един кандидат - турският ветеран в политиката и дипломацията Волкан Бозкир.

Неговото име беше разпратено до страните членки за единодушно одобрение, но няколко държави настояха гласуването да се проведе. Дипломати, пожелали анонимност, посочиха, че тези държави са Гърция, Кипър и Армения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полу лалугер от Хонолулу

    2 0 Отговор
    Дрън дрън ярина .