Last news in Fakti

10 Юни, 2020 17:26 1 226 3

ЕК: Facebook, Twitter и Google да докладват ежемесечно за борбата с фалшивите новини

  • ек-
  • ес-
  • фалшиви новини-
  • дезинформация-
  • социални медии

ЕС планира да противодейства на дезинформацията, като засили комуникационната си стратегия и предостави повече подкрепа на свободни и независими медии

Facebook, Google и Twitter трябва да предоставят месечни доклади за борбата им с дезинформацията, заявиха в сряда двама високопоставени представители на ЕС, критикувайки Русия и Китай за ролята им в разпространението на фалшиви новини. Това предаде Reuters.

Коментарите на върховния представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел и заместник-председателя на Европейската комисия Вера Юрова подчертават опасенията на блока относно разпространението на подвеждащи новини относно Covid-19 и опитите на чуждестранните сили да повлияят на Европа.

„Това наистина показа, че дезинформацията не само вреди на здравето на нашите демокрации, но и вреди на здравето на нашите граждани. Фалшивите новини могат да повлияят негативно на икономиката и да подкопаят реакцията на публичните власти и следователно да отслабят мерките за здравеопазване “, каза Юрова на пресконференция.

Тя допълни, че следващата вълна на дезинформация ще бъде ваксинацията, позовавайки се на проучване, което показва, че готовността на германците да се ваксинират е спаднала с 20 процента за два месеца.

Комисията заяви, че онлайн платформите трябва да предоставят месечни отчети с подробности относно техните действия за популяризиране на авторитетно и достоверно съдържание, както и за ограничаването на коронавирусната дезинформация и рекламите, свързани с нея.

Юрова също така каза, че китайското видео приложение TikTok ще се присъедини към доброволния кодекс на ЕС за поведение във връзка с дезинформацията, който вече е подписан от Google, Facebook, Twitter и Mozilla.

Борел обясни, че в битката с фалшивите новини войниците не държат мечове, а клавиатури.  

„Чуждестранните сили и някои трети страни, по-специално Русия и Китай, са се включили в операции за целенасочено влияние и дезинформация в ЕС, съседството на блока и в световен мащаб“, заяви Комисията.

ЕК планира да противодейства на това, като засили комуникационната си стратегия и предостави повече подкрепа на свободни и независими медии.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фвйк

    3 1 Отговор
    Коминтернът разчита на лъжите
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Смях

    2 0 Отговор
    За кои точно фалшиви новини става на въпрос?