14 Юни, 2020 21:05 3 040 14

Тайван трябва да се подготви за война с хибридните сили на Китай

  • китай-
  • тайван-
  • милиция-
  • война-
  • хибридна война-
  • вмс

Китайската морска милиция незабелязано "заплашва" островната страна

Тайван трябва да бъде по-добре подготвен за настъпления от подкрепяната от държавата морска милиция на Китай (това е гражданска прокси морска милиция, защитаваща риболова и рибарите и съставена от мобилизирани членове, които обаче не са професионални военни, а имат други граждански професии), която Пекин използва за постигане на своите политически, икономически и военни цели в региона – това заявиха тайвански анализатори на сигурността в неотдавнашно проучване.

„Китайската морска милиция „тормози“ и/или атакува кораби от други страни в региона, а Тайван трябва да предприеме стъпки за противодействие на заплахата“ пише в доклада на Пол Хуан и Хун Минг-те, озаглавен „Китайската морска милиция и конфликтите в сивите зони“.

Учените от Института за изследвания на националната отбрана и сигурност (INDSR) на Тайван твърдят, че използването на тази въоръжена риболовна милиция е част от тактиката на Пекин за хибридни операции в „сивата зона“, без да се налага да води конвенционална война.

Тактиката не позволява на засегнатата страна да реагира военно, както проличава от скорошни примери.

На 30 март няколко китайски цивилни риболовни гемии се сблъскаха с японски разрушител Шимаказе (JS Shimakaze), а на 2 април кораб на китайската брегова охрана потопява виетнамска рибарска лодка с осем рибари.

Друг пример са и 10-те китайски риболовни лодки, които умишлено препречиха пътя и се удариха в кораб на бреговата охрана на Тайван във водите в близост до тайванските острови Кинмен на 16 март.

„Въпреки че е трудно да се докаже, че инцидентът е извършен от китайската морска милиция, и същевременно страната ни все още не е забелязала ясното движение на китайската морска милиция в заобикалящите ни води, не можем да отхвърлим такава възможност в бъдеще“, се казва още в доклада.

„За да се подготви за агресивните хибридни действия на Китай, Тайван трябва да засили взаимодействието и сътрудничеството си с бреговите охрани на другите страни в региона, особено с японската“, предлагат анализаторите.

Не на последно място страната трябва да определи ясни граници и правила за използването на сила, в случаите на евентуален сблъсък със заплахи от чужди морски милиции, да увеличи възможностите си за асиметричен отговор от страна на своя флот и да се снабди със специализирано оборудване, смятат Пол Хуан и Хун Минг-те.

В допълнение страната се нуждае и от повече корвети с висока мобилност и бойни възможности за своите ВМС и брегова охрана, без да харчи твърде много бюджетни средства за отбрана, за да отговори на провокациите на Китай.

Китай разполага с най-голямата морска милиция в световен мащаб, състояща се от 370 000 немоторизирани лодки и 762 000 плавателни съдове с двигателно задвижване.

Според изследователите китайската морска милиция се намира под прякото командване на Народната освободителна армия на Китай и играе важна роля за „установяване на фактическо китайско оперативно присъствие в спорни райони“. Нейните операции са предназначени да доведат до „победа без бой“, като блокират противника с рояци риболовни съдове, обикновено подкрепени от по-задни позиции от бреговата охрана и дори кораби на ВМС.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подай му пръст за да ти захапе ръката

    6 12 Отговор
    Покани китаец на гости за да пусне корен завинаги с цялата си рода !

    Коментиран от #6

  • 2 Хихихи

    12 8 Отговор
    Много страх у скапаните капиталистчета от този Китай бе! Ще им ядете хурките някой ден, та ушите ви ще плющят........

    Коментиран от #7, #11, #13

  • 3 mst

    14 9 Отговор
    Тайван е КИТАЙСКИ.

    Коментиран от #4

  • 4 Отговор

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "mst":

    На кукуво лято
  • 5 Бай Бай

    10 11 Отговор
    Съюзен отпот на САЩ, Япония, Южна Корея, Тайван, Виетнам и Филипини те ще охлади страстите на китайските примати.
  • 6 ееее

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Подай му пръст за да ти захапе ръката":

    Ей колко много разбира Виолина от виолончело, айде и от другите инструменти.
  • 7 До Хихихи

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи":

    ...Ще им ядете хурките някой ден... ТъПънар и ти ще го ядеш !

    Коментиран от #9

  • 8 нема такава държава

    9 6 Отговор
    Тайван не е държава а исконна китайска територия!!!
  • 9 Хихихи

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "До Хихихи":

    Тъпанари са майка ти и баща ти, че са те създали да мърсиш света.....
  • 10 Поредната

    3 2 Отговор
    манипулативна статия.

    Коментиран от #12

  • 11 Шамара

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи":

    А на теб и ду**пето ти ще плющи.
  • 12 Радо Калинов

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Поредната":

    Поредния анонимен трол...
  • 13 Йонко - понко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи":

    А, китайците не са линкапиталисти? Нямат ли милионери и милиардери, или всички са равни?
  • 14 Бай Манчо

    3 1 Отговор
    Тайван е Китайска територия !!!