ФАКТИ.БГ

Ноам Чомски: Пандемията произтича от дълбоки провали на капитализма

Бизнес моделът наложи повече руини. Болниците, работещи по този модел, не губят ресурси за резервен капацитет, като допълнителни легла

Публикувана: 5 Юли, 2020 10:08
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2910
Ноам Чомски: Пандемията произтича от дълбоки провали на капитализма
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.

Няма много неща, които все още да не са били писани за Ноам Чомски, философа и политически активист, професор от Масачузетския технологичен институт (MIT), който се смята за бащата на съвременната лингвистика.

С десетилетия политически активизъм и множество публикации, 91-годишният американски учен се счита за един от най-важните и влиятелни интелектуалци в света в момента, отправяйки своите критики към американската външна политика, опустошителното. влияние на икономическите елити върху вътрешната политика и манипулирането на медиите в САЩ и по света, припомня БГНЕС.

Класирайки се сред най-цитираните писатели в света Чомски, в интервю за в. „Катимерини”, напомни на масите да не приемат пасивната роля, наложена им от силите.

-Пандемията и неадекватността или колапсът не само на здравните системи, но и на икономиките показаха, че възприемането на обществото като бизнес модел се е провалило. Лидерите в неолиберализма и хомо икономикус като Доналд Тръмп показаха, че не могат да се изправят пред социална криза в бизнес отношение. Колко очевидно според вас е това за американското и световното обществено мнение? И какво влияние ще има върху изборите в САЩ? Можем ли да се надяваме на прогресивна радикализация като прогресивен отговор?

-Пандемията е ярка илюстрация на големите щети, които неолибералната ера нанесе на голяма част от населението. Не бива обаче да имаме илюзии относно вярата в пазарите или homo economicus. Основният принцип на неолиберализма е да се прехвърлят решенията от правителствата, които до известна степен са обект на обществено влияние, към частните тирании, които са напълно безотчетни към обществеността – и според неолибералната доктрина трябва да бъдат посветени единствено на самообогатяване. Веднага след като придобиха по-голяма власт при Рейгън, Тачър и други подобни, те бързо прекроиха пазарите в своя полза. И разбира се, те зависят много силно от публичните субсидии и спасителните плащания, когато причинят кризи, за пореден път днес.

Но илюзиите все пак имат някакво отношение към реалността. Пандемията произтича от дълбоки провали на капитализма, засилени от въздействието на дивата му неолиберална версия. През 2003 г., след епидемията на SARS, учените предупредиха, че е вероятно друга епидемия от коронавирус и очертаха начини за подготовката за нея. Но знанието не е достатъчно. Някой трябва да действа. Очевидният избор е Big Pharma, обсипани с подаръци от обществото благодарение на устройствата на неолиберална глобализация. Но това е блокирано от капиталистическата логика: не е изгодно да се подготвяме за бъдещи катастрофи. Това оставя правителството всъщност отговорно за основната работа по разработването на повечето ваксини и лекарства. Но това е блокирано от неолибералната доктрина: Правителството е проблемът, както Рейгън подчерта. Така че нищо не е направено.

Бизнес моделът наложи повече руини. Болниците, работещи по този модел, не губят ресурси за резервен капацитет, като допълнителни легла. Това повече или по-малко върши работа в нормално време, но бързо причинява катастрофа при спешни случаи.

Това е началото. По принцип е напълно правилно да се опише пандемията като капиталистическа катастрофа, изостряна от неолиберална диващина.

Това разбира ли се от по-голямата част от населението? Вероятно не. Трудно ще се намери споменаване на основните въпроси в това, което достига до широката общественост. Разбира се става ясно, че системата се срива, порождайки гняв, негодувание, презрение към институциите. Това осигурява плодороден терен за крайнодесни демагози като Тръмп. Това може също да доведе до конструктивни усилия за излекуване на болестите и изграждане на по-свободен и справедлив свят.

Има възможности. Една, много обещаваща, е новосформираният прогресивен интернационал, иницииран от движението на Бърни Сандърс в САЩ, заедно с Янис Варуфакис и DiEM25 в Европа, който също внася важни елементи от глобалния Юг. Но както трябва да се използва знанието, така и възможностите трябва да се възприемат.

-В Унгария Виктор Орбан управлява с укази; Европа отново се смущава от това, въпреки че парламентарната демокрация и върховенството на закона са предпоставки за членство в Съюза. Какво може да означава това за бъдещето на демокрацията в Европа?

-Бъдещето на ЕС в много отношения е изложено на риск. Самият ЕС е основан на принципа на подкопаване на демокрацията, като основните решения се пренасочват към неизбираната Тройка. Но недостатъците излизат далеч отвъд, както разкри пандемията. Германия е икономическата централа на Европа. Тя се справя с пандемията доста добре, с ниска смъртност. Недалеч на юг е северна Италия, изпаднала в дълбока беда. Германия изпрати ли лекари и друга медицинска помощ? За щастие Италия може да се обърне на друго място за помощ: към Куба, която отново даде илюстрация на интернационализма. Има уроци, с които няма да се занимавам.

-Преследване на Асанж, Манинг, Сноудън – хора, които се смятат за изключително опасни, защото се борят за разпространението на истината и справедливостта. Те предупреждават за опасност или вече сме в света на Хъксли, където „бъдещето е проекция на настоящето “?

-Отговорът зависи от хора като теб и мен. Ще толерираме ли позорна злоупотреба с власт – точно сега виртуалното съдебно убийство на Асанж за престъплението разкриване на истини, които господарят на света иска да прикрие? И още много?

-Защо във всяка криза първо отстъпва демокрацията и защо стигнахме дотам, че свободата и сигурността се считат за биполярни и противоположни понятия / идеи? Смятате ли, че това положение на изключване се е наложило и световните правителства и авторитаристи използват кризата като оправдание за въвеждане в нова ера на потисничество?

-В условията на криза – война, епидемия, цунами и други – хората с право са готови да пожертват временно някаква свобода, за да се справят с кризата. Сред тези временно предоставените правомощия някои със сигурност се стремят да ги увековечат. Това се случва пред очите ни. Ако населението се поддаде, те ще успеят.

Трябва да си спомним думите на Дейвид Хюм във встъпителния пасаж на първия съвременен трактат за политическата наука: „Силата винаги е на страната на управляваните, губернаторите не могат да ги подкрепят освен с мнение.“ Управляваните не трябва да приемат пасивността, която е предписана от силните. Ако го направят, съдбата им ще бъде мрачна.

-Мислите ли, че човечеството е подписало фаустовски договор и сега е време да плаща на всички нива на живота? Има ли начин и време това да се прекъсне?

-В момента плащаме за логиката на капитализма и престъпленията на неговия дивашки неолиберален вариант. Тези, които страдат дълги години, тежко днес, никога не са подписвали договора. В този случай източникът на престъпленията може да бъде изкоренен и хората могат да се включат в усилието да създадат по-добър свят.

Не трябва да забравяме обаче, че пандемията е далеч от най-тежката криза, пред която сме изправени. Ще има възстановяване от пандемията, с ужасни разходи. Няма да има възстановяване от топенето на полярните ледени шапки и нагряването на света, което може да доведе до това голяма част от него да стане буквално необитаема дори преди края на този век, с всичките последствия, които са немислими. Както в случая с пандемията, и тук работи логиката на капитализма. И тук заплахата му за оцеляването на човечеството рязко се засилва от злокачествените елементи в центъра на глобалната сила.

И в този случай има възможности, макар и не за дълго. Ако не бъдат сграбчени, другите въпроси избледняват до незначителност./БГНЕС

……..

Лена Мациори, в.”Катимерини”.

САЩ

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Комунист
1 Отговор
Браво, от нашите е човекът.

Коментиран от #12, #27


Оценка:
-4 +25

no name no face no number
2 Отговор
Капитализма е чума и требе да се изкорени

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +43

165
3 Отговор
ПАНДЕМИЯТА, КАКТО И ВСИЧКИ НОВИ ПАНДЕМИИ, ПРОИЗТИЧАТ ОТ НЕКАЧЕСТВЕНО ЗЕМЕДЕЛИЕ И ЖИВОТНОВЪДСТВО - ГМО, ХИМИЧЕСКИ ТОРОВЕ, НЕКАЧЕСТВЕНИ ФУРАЖИ ЗА ЖИВОТНИ, ЖИВОТНИ В МАЛКИ КЛЕТКИ, ХОРМОНИ - ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРАКТИКИ НЕ СА ЗАБРАНЕНИ И ВОДЯТ ДО ОТСЛАБВАНЕ ИМУННАТА СИСТЕМА НА ЧОВЕКА, ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРОМЯНА В ГЕНЕТИЧНИЯТ КОД . . . НЕЩО КОЕТО ПРИРОДАТА Е ШЛИФОВАЛА МИЛИОНИ ГОДИНИ

Коментиран от #5


Оценка:
-1 +38

АНОНИм
4 Отговор
Мумията се завръща!

Коментиран от #23


Оценка:
-28 +0

АНОНИм
5 Отговор

До коментар #3 от "165":


Така е! Някои забравиха "лудата крава" в Англия преди години! Това чудо се дължеше на икономиите при преработка стомашното съдържание на закланите говеда и повторната му употреба като фураж пак за кравите!

Оценка:
-0 +34

Карл Маркс
6 Отговор
ЕРАТА НА КАПИТАЛА УМРЯ НАЛИ ВИ КАЗАХ

Коментиран от #11


Оценка:
-0 +21

7
Този коментар е премахнат от модератор
Отдавна трябваше да се чуе Чомски.
8 Отговор
Авраам Ноам Чомски трябва да се чете по-често, защото той отдавна е изучил десетте пункта чрез които се обработва общественото съзнание за да се отвлича вниманието от кризи и проблеми. Тук един невежа пише, мумията се завръща? Колко безмозъчен трябва да си за да пишеш така, нямам предства но много. Този вирус стана толкова удължен за стотици правителства, защото отвлече вниманието от сериозни проблеми. А за България дойде като Мана небесна, да се прикрие къде изчезна резерва от 8 милиарда, какви пари са тези в шкафчето, защо сме най-корумпираната и бедна страна в ЕС, защо здравеопазването е огромна кражба, защо няма инвестиции, защо качеството нс пътищата е трагично, защо пенсионерите гладуват и за децата с тежки заболявания няма пари и още и още. Чомдки въведе понятието Провалена държава, с което нарече САЩ. А ние не сме ли, мисля че дори повече.

Оценка:
-2 +36

фен
9 Отговор
Нищо не сте разбрали! Отива си неолибералният капитализъм.Консервативният капитализъм се завръща.

Коментиран от #14


Оценка:
-4 +11

сссссссс
10 Отговор
Чомски, Сорос, Клинтън, Рокфелер, Ротшилд = всички са неомарксисти комунисти глобалисти.

Оценка:
-16 +3

БСП....ВЕЧНАТА ОПОЗИЦИЯ
11 Отговор

До коментар #6 от "Карл Маркс":


КАК УМРЕ БЕ ...У ЦЕЛ СВЕТ Е ТАКА......ЕРАТА НА КОМУНИЗЪМА УМРЕ....НЕМА ГО НИКЪДЕ ПО СВЕТА

Коментиран от #13


Оценка:
-12 +3

аха как ли не
12 Отговор

До коментар #1 от "Комунист":


Поредния шорошоид

Оценка:
-10 +1

РЕАЛИСТ
13 Отговор

До коментар #11 от "БСП....ВЕЧНАТА ОПОЗИЦИЯ":


Хайде стига с тези клишета. Комунизъм никога и никъде не е имало. Ленин и революцията спасиха капитализма. Карл Маркс е предвидил еволюционно развитие на обществото от капитализъм към социализъм, когато обществените отношения се изчерпат. Имаше конкуренция между два строя и капитализмът победи поради по високо производство, дължащо се на по голяма експлоатация. Така се поддържа по висок стандарт . С краха на социализма идва естественото развитие на обществото и краят на капитализма е неизбежен.Не е нормално 5 процента от населението да притежава 95 процента от планетата.

Оценка:
-1 +23

Госあ
14 Отговор

До коментар #9 от "фен":


От него няма нужда. Механизацията и изкуственият интелект поеха голяма част от работата. И това всъщност е социалистическия идеал. Моторни песни на Вапцаров. Както казва Фънг Сианг "Ако държавата контролира пазара, вместо дигиталният капитализъм да контролира държавата, истинските комунистически стремежи ще бъдат постижими. И тъй като изкуственият интелект все повече дава възможност за управление на сложни системи чрез обработка на масивно количество информация и бързи интензивни обратни връзки, то за пръв път се появява истински способна алтернатива на пазара, които дълго време оправдаваше идеологията на laissez-faire капитализма и всичките злини, идващи с него."

Коментиран от #15, #19


Оценка:
-2 +4

Госあ
15 Отговор

До коментар #14 от "Госあ":


И това не е клише, запитан от бизнеса и соросите съответно защо Япония не внася емигранти и бежанци, Шиндзо Абе официално отговори че по скоро ще разчита на механизацията и изкуственият интелект. Но понеже е благороден дори 6 млрд долара в помощ на бежанците от военните конфликти които американците и руснаците направиха.

Коментиран от #18


Оценка:
-3 +3

az #Победа75
16 Отговор
За първи път попаднах на книга на Чомски през 1997г. Тогава у нас с всички сили и средства се налагаше либералната демокрация и задължителният либерален икономически модел! Буквално не можех да спя! В цялата си книга, Чомски обясняваше колко сбъркан и катастрофално погрешен е либералния модел. Е, след 23г. всички на собствения си гръб се убедихме колко е прав Чомски. И колко много истина съдържат книгите му. Дълго време търсих нещо друго от него. Но никой не го издаваше тук. Той беше табу!

Коментиран от #17, #21


Оценка:
-0 +15

РЕАЛИСТ
17 Отговор

До коментар #16 от "az #Победа75":


Е, поне сега може да гледаме интервюта с него по y-tube.

Оценка:
-0 +3

Поп Андрей
18 Отговор

До коментар #15 от "Госあ":


Да те поправя чадо. - Дари 6 милиарда помощ на бежанците от военните конфликти, които АМЕРИКАНЦИТЕ и ЕВРОПЕЙЦИТЕ направиха.

Оценка:
-1 +5

Госあ
19 Отговор

До коментар #14 от "Госあ":


И всъщност, тук е принципната разлика между Китай,които слава богу са едни от водещите, и ЕС. Китай и Си Дзинпин говорят за национализация на изкуствения интелект и върховите технологии за разлика от либералния модел на ЕС. Пример е точно този суперкомпютър и европейската мрежа,която беше дадена на еоод'та ! Това е все едно да дадеш ядрените оръжия на еоод'та!

Оценка:
-1 +4

С две думи
20 Отговор
Нищо не става, нито комунизъм, нито капитализъм. Светът винаги си е бил объркан.

Оценка:
-5 +5

ГруЮ
21 Отговор

До коментар #16 от "az #Победа75":


Книга на Чомски не съм чел, но пък доста статии и интервюта. Наистина много мъдър човек от старата следвоенна генерация. Друг един текст много ме впечатли в този контекст на мисли: “Краят на западната цивилизация” от Георги Андреев, издаден в далечната 2001г. Общо взето описва това, което се случва със света в последните 20 години. Книгата я има в Читанка.

Оценка:
-1 +7

2020
22 Отговор
Интересно, че тук някои си мислят, че провалената и безвъзвратно отминала социалистическа система е (отново) алтернатива на безспорно проваления неолибирален модел. А те и двете са еднакво извратени и деспотични, но по различен начин.

Оценка:
-5 +4

Е много си зле
23 Отговор

До коментар #4 от "АНОНИм":


Ама много!

Оценка:
-0 +1

Хаджиментов
24 Отговор
Като е толкова срещу системата, защо не е отишъл в Куба или Русия?
Много е интересно когато някой ползва с пълни шепи нещо, което след това критикува...

Оценка:
-1 +1

Комбина
25 Отговор
Тоя е пълен нонсенс – няма една мисъл, която да съдържа в себе си житейска логика! Луд марксист!

Оценка:
-1 +0

Антикомунисt 1
26 Отговор

До коментар #2 от "no name no face no number":


Това е все едно да кажеш въздуха вече ни вреди, трябва да спрем да дишаме, комунистическо отроче!

Оценка:
-2 +0

Консерватор
27 Отговор

До коментар #1 от "Комунист":


Такива комунистически психопати трябва да са в старчески дом с услирителна риза!

Оценка:
-3 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.