Last news in Fakti

8 Юли, 2020 14:09 1 413 14

50-процентова квота за жени в партията на Меркел

  • меркел-
  • хдс-
  • женска квота-
  • бундестаг

Само една четвърт от членовете на ХДС са от женски пол

Доминиращата политическа партия в Германия - Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, планира стъпки за постигането на равнопоставено представителство на жените в своите регионални и национални структури до 2025-а. Това предаде Reuters.

Въпреки че в момента партията е председателствана от жена - Анегрет Крамп-Каренбауер, само една четвърт от членовете ѝ са от женски пол. Това е нещо, което ръководството на ХДС иска да промени.

Според плана, предизвикал дълги 11-часови преговори, жените трябва да съставляват 40% от всички ръководни постове в партията от 2023-а. Предложението на лидерите гласи още, че квотата трябва да достигне 50% до 2025-а.  

Други партии, по-специално Зелените, отдавна имат политики, за да гарантират, че жените са изявени в партията. Най-ярък пример е фактът, че те имат съпредседатели мъж и жена. 

ХДС ще прилага подобно правило при съставянето на своите листи за регионални, национални и европейски избори. Местните партийни организации ще трябва да докладват на централата за напредъка си в увеличаването на дела на жените-членове.

Планът все още трябва да бъде приет официално, което най-вероятно ще се случи на конгреса на партията през декември.

Понастоящем само една пета от представителите на ХДС в Бундестага са жени при обща женска квота от 31,2%. Тази стойност е малка спрямо скандинавските стандарти.

Все пак ще има клауза за неизпълнение на плана, предложен от лидерите на ХДС. В случай че няма достатъчно кандидати от женски пол, партийните органи няма да трябва да спазват квотата. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясна ми е работата

    9 0 Отговор
    За всеки и половинка да си я скача кат пружинка!
  • 2 vukadin

    13 1 Отговор
    Комунизмът се завръща, спете спокойно деца...
  • 3 Тенденцио Агилар

    13 0 Отговор
    Лошо, в партията трябва да има квота и за животни. А защо не и за растения?!?
  • 4 White Мan Lives Matter

    16 0 Отговор
    50% квота за жени и 50% за цветнокожи !
  • 5 Тутси

    9 0 Отговор
    Гримирам се и отивам.
  • 6 Гост

    10 0 Отговор
    Значи не се гледат професионалните качества и интелектът, а само да се изпълни квотата за 50 процента жени. Учила някоя за гинеколог 5 години и хоп - министър на отбраната като Урсула, бившият им министър. Сегашният също е жена. Мислил ли е някой как се чуствуват генералите във войската, които са получили висше военно обучение когати една гинеколожка ги командори и им обяснява как трябва да отбраняват Германия, ако се наложи. Така ще бъде и с останалите квоти за началнипески места в тази държава. Пък след някоя и друга година ще гласуват за квоти в управлението за мюсюлманите.
  • 7 либерастия

    7 0 Отговор
    Не е важно кой какво има в главата , важно е какво има между краката.
  • 8 бай Тотко

    6 0 Отговор
    Ами те ,ако се гледаха професионалните качества и интелектът,90% от политиците в света нямаше да са тия.
  • 9 Чочо

    6 0 Отговор
    Пропуснали са третия пол!
  • 10 Германик

    2 0 Отговор
    Значи,ЧОВЕК трябва да бъде избиран заради качествата му а не заради пола.Уточнявам,има два пола,Мъж и Жена!!!С тази квота жените какво искат да си докажат,че са ЧОВЕК ли?!И трябва ли?Не ви ли прилича на разделяй и владей???
  • 11 Covid

    3 0 Отговор
    А това не е ли сексизъм и явна дискриминация по полов признак?
  • 12 Covid

    2 0 Отговор
    А това не е ли сексизъм и явна дискриминация по полов признак?

    Коментиран от #13

  • 13 Калоян

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Covid":

    Я напиши,че искаш квота за мъжете.Цялата соросня ще ревне,че си сексист,хомофоб,женомразец,расист,терорист и к'во ли не още!!!
  • 14 Hhh

    0 0 Отговор
    Ганьовци във чужбина без висше образувание не можеш да влезеш в политиката не като в булгаристан събрани от кол до въже.
Новини по държави: