Last news in Fakti

11 Юли, 2020 19:55 1 353 14

Необходим е европейски здравен съюз

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • европа-
  • здравен центр

Трябва да се засилят европейските здравни агенции за профилактика и контрол на заболяванията

Необходим е европейски здравен съюз - 1

Пандемията от коронавирус подчерта необходимостта да се даде на ЕС много по-голяма роля в областта на здравеопазването, заявява ЕП в резолюция относно бъдещата стратегия на ЕС за общественото здраве, съобщават от институцията. В резолюция приета на 10 юли с 526 гласа „за“, 105 гласа „против“ и 50 „въздържал се“, Европейският парламент излага принципите на бъдещата стратегия на ЕС за общественото здраве след COVID-19, пише Actualno.com. Евродепутатите подчертават необходимостта институциите и държавите членки да извлекат правилните поуки от кризата предизвикана от COVID-19 и призовават за много по-тясно сътрудничество в областта на здравеопазването, за да бъде създаден Европейски здравен съюз. Той трябва да включва общи минимални стандарти за качествено здравеопазване, основаващо се на спешно необходими стрес тестове на системите за здравеопазване на държавите членки, за да се идентифицират слабостите и да се провери дали те са подготвени за възможно възобновяване на COVID-19.

Резолюцията призовава за бързото създаване на европейски механизъм за реагиране във връзка със здравето, който да отговаря за всички видове здравни кризи чрез задълбочена координация и управление на стратегическия резерв от лекарства и медицинско оборудване. Предстоящата фармацевтична стратегия на ЕС трябва да съдържа мерки за по-бърз достъп до основните лекарства в Европа. Необходимо е да се създаде диверсифициране на веригата за доставки, които да гарантират наличието им на достъпни цени по всяко време. Новата специална програма „EU4Health“ на стойност от 9,4 милиарда евро е силно приветствана и членовете на ЕП смятат, че са необходими дългосрочни инвестиции и ангажименти. Те искат създаването на специален фонд на ЕС за подобряване на болничната инфраструктура и здравните услуги.

Освен това трябва да се засилят европейските здравни агенции за профилактика и контрол на заболяванията ECDC и Европейската агенция по лекарствата EMA, както и съвместните клинични изследвания. С продължаващата криза от COVID-19, членовете на ЕП отново отправят призива си за финансово приемлив достъп за всички хора по света до бъдещи ваксини и лечения на COVID-19 веднага щом те бъдат налични. Съвместните обществени поръчки на ЕС трябва да се използват по-систематично, за да се избегне съперничеството между държавите членки, когато общественото здравеопазване е застрашено. Основната отговорност за общественото здраве и по-специално за системите на здравеопазване е на държавите членки. Въпреки това ЕС играе важна роля за подобряването на общественото здраве, предотвратяването и управлението на болести, смекчаването на източниците на опасност за здравето на човека и хармонизирането на здравните стратегии между държавите членки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    1 12 Отговор
    да се направи да има за хората и една европеиска болница сас висока технологична апаратура наи голямата да се лекуват тешки случаи и клиничните патеки да важат за лечение вав целия евро саюз да знаеш като ти искат осигоровки като не работиш че щте се лекуваш аз сам сас прекаснати права но по принцип казвам как трябва да е

    Коментиран от #14

  • 2 дждсдгдг

    13 1 Отговор
    стига сте ни занимавали с несъществуващия вирус сега има по опасен вирус това са клептоманите от опг ГРОБ заедно с коалиционния си партньор ДПС
  • 3 az #Победа75

    14 2 Отговор
    Хахахахаха! До година две ЕС е труп!
  • 4 Мустафа

    11 1 Отговор
    Чакам 2ри ден надника си от 30 лева от ГЕРБ.Натовариха ме в рейс и ме завлякоха в Софиа.Преджебих няколко от ГЕРБавите ама нямаха много пари.Некви 200—250 лева,срамота.

    Коментиран от #6

  • 5 Мирчо

    2 1 Отговор
    Комшията ми,полицай в 3то РПУ сутринта се прибра бос.Викам му,Що си бос бе Пешо а той,взеха ми кубинките.Нападнаха ме и ми свалиха обущата,гадовете.
  • 6 мечо

    0 11 Отговор

    До коментар #4 от "Мустафа":

    няма такова нещто никои не е давал пари за протести то ако така дават пари ще отиде цияла балгария там няма да ни побере софия провокатори такива
  • 7 ПиПи

    2 2 Отговор
    Необходим е европейски здравен съюз. НЕОБХОДИМ Е ЕВРОПЕЙСКИ РЕХАБИЛИТАЦИОНЕН И БАНЕН СЪЮЗ. С център в град Хисаря.
  • 8 Blackthorn

    4 0 Отговор
    У-у-у-у-у-у!!!
  • 9 Неискащ

    6 0 Отговор
    И тия да ни окрадат...
  • 10 Johansson

    6 0 Отговор
    Поредната тъпотия, искат да лапат пари някой.
  • 11 Johansson

    6 0 Отговор
    Не стига мафия като сзо, ама ся и европейска.
  • 12 ха ха ха

    3 0 Отговор
    Не ми се мисли като тръгнете да ни ваксинирате, какво ще ви се случи :DDD
  • 13 ще става страшно

    4 0 Отговор
    мам ка им ку чеш ка, нарочно ни вкараха в чакалнята, докато оня още е на власт!
  • 14 хаахааа

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Впрочем НЕ Е необходим европейския съюз въобще.