22 Юли, 2020 04:27 4 235 9

22 юли 1983 г. Отменено е военното положение в Полша

  • полша-
  • военно положение-
  • военни

Най-важният аргумент за въвеждането му, изтъкнат по-късно от Войчех Ярузелски, е предотвратяването на навлизането на войски на Варшавския договор в Полша

22 юли 1983 г. Отменено е военното положение в Полша - 1
Снимка: Shutterstock

На 22 юли 1983 г. е отменено военното положение в Полша. То е в сила от 13 декември 1981 г.

През този период авторитарното правителство на Полската народна република, ръководено от генерал Войчех Ярузелски, драстично ограничава нормалния живот чрез въвеждане на военно положение, в опит да смаже политическата си опозиция. Хиляди опозиционери са интернирани без съд и присъда и около 100 души са убити. Въпреки че военното положение е отменено през 1983 г., много от задържаните затворници не са освободени до общата амнистия през 1986 г.

Официален повод за въвеждането на военно положение в Полша е влошаването на стопанското състояние на страната, в т.ч. липсата на стоки в магазините, опасността от енергийна криза и т.н.

Най-важният аргумент за въвеждането му, изтъкнат по-късно от Войчех Ярузелски, е предотвратяването на навлизането на войски на Варшавския договор в Полша за действия срещу политическите опоненти на комунистическия режим, подобно на Пражката пролет през 1968 г., припомня Дойче веле.

Всичко започва през юли 1980 с повишаването на цените на месото. Месец по-късно от корабостроителнитата в Гданск е уволнена 51 годишната работничка Ана Валентинович, която се ангажирала за правата на работниците. Нейното уволнение кара чашата на търпението да прелее. Няколко хиляди недоволни работници в Полша обявяват стачка. Това е рожденния миг на профсъюза Солидарност. По-късно протестите се разпространяват из цялата страна. Първоначално правителството отстъпва и обявява, че работещите имат право да се организират в свободен и независим профсъюз. Истинският отговор на държавата обаче едва близо година по-късно – през декември 1981 година в Полша е обявено военно положение. По радиото звучат националният химн и обращението на държавният, правителствен и армейски ръководител Войчех Ярузелски :

“Гражданки и граждани, прекалено голяма е отговорността, която тегне върху мен в този драматичен момент на полската история. Моят дълг е, да поема тази отговорност. Става дума за бъдещето на Полша, за моето поколение, което се е борило на всички фронтове на войната и е отдало най-добрите години на своя живот на тази борба. Обявявам, че от днес е назначен Военният Съвет за национално спасение. В съответствие с конституцията, Държавният съвет днес в полунощ обяви военното положение на територията на цялата страна”.

Комунистическата власт в Полша се готви да нанесе решаващ удар срещу опозиционния профсъюз Солидарност. Противоборството е явно видимо. Полската икономика е в състояние на срив, магазините са празни, а в предприятията управляват стачни комитети – си спомня първият свободно избран министър-председател Тадеуш Мазовиецки:

“В Солидарност бяха организирани десет милиона души – изключително масово движение. И тъкмо в началния период беше много трудно, да се овладее това движение. Всеки регион се надпреварваше да демонстрира своята сила и героизъм, затова имаше стачки за какви ли не неща и с цел хората в региона да бъдат мобилизирани.”

Комунистическото държавно ръководство разбира се не оставя нищо неизпробвано, за да провокира съпротива. В средата на декември – когато страхът от наближаващата студена зима и липсата на хранителни продукти овладя хората масово, партийното ръководство на комунистическата партия пое нещата в свои ръце: военните поеха властта четири дни преди една обявена демонстрация в памет на жертвите на работническото въстание от 1970 година. По онова време милицията беше стреляла по собственото население.

Животът в условията на диктатурата на оръжията променя общественото ежедневие коренно. Основни човешки права са отменени. Така например отменена е тайната на кореспонденцията. Телефонните разговори се подслушват, границите на страната са затворени, даже пътуването в Полша става със специални разрешения. Обществените събирания са забранени, а след 22 часа е въведен вечерен час, който строго се контролира от армията.

Репресиите само отлагат рухването на комунизма и Съветския блок в Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гошо

    13 16 Отговор
    Поляците трябва на генерала, да му мият краката и пият водата ,че ако не беше обявил навремето военно положение Вроцлав пак щеше да е Бреслау
    Няма друг поляк направил за Полша повече през 20век от Ярузелски

    Коментиран от #9

  • 3 един от стадото

    22 3 Отговор
    в Полша имаше руски гарнизони като в ГДРто. Какво се прави на инициатор на положението. Заповедта дойде от Москва, вземай се в ръце, ние вече сме там. Просто искаха да избегнат Пражка пролет 69

    Коментиран от #5

  • 4 Я па тея

    14 9 Отговор
    Поляците да връщат подарените им германски земи след ВСВ от Сталин.А да не се правят на жертви как две години им "потъпквали правата"....В момента в САЩ като никой не спира бунтовете и палежите да не би да е добре това? Ай стига вече с тъпи и плачещи писания....
  • 5 Да ама не

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "един от стадото":

    В Полша никога не е имало руски гарнизони-ти лъжеш.Единствено в ГДР имаше руска войска-и то забележи--по следвоеното споразумение между Великобритания,СССР и САЩ....
  • 6 По тази

    6 1 Отговор
    ... тема има още много вода да изтече, докато се избистри.
  • 7 Поляците

    3 2 Отговор
    още тогава са се подготвяли за сегашната карантина. Браво на тях.
  • 8 Историк

    8 5 Отговор
    Аз до смъртта си ще бъда благодарен на Солидарност, основният разрушител на комунизма в Европа
    Отец Попелушко, Лех Валенса- поклон
  • 9 Пешо

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Това са празни мисли на един празен трол.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания