7 Август, 2020 12:45 2 104 3

Зареждат ядрено гориво в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ

  • беларуска аец-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • ядрено гориво-
  • зареждане-
  • беларус-
  • енергоблок

Беларус e собственик на енергоблок, построен по най-съвременните технологии

Зареждат ядрено гориво в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Днес в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ (с основен проектант и изпълнител – инженерното подразделение на „Росатом“) започна зареждането на ядрено гориво. В 11:45 часа в активната зона на реактора бе заредена първата горивна касета със свежо ядрено гориво. До края на месеца последователно ще бъдат заредени 163 горивни касети.

След зареждането с гориво реакторът ще бъде изведен на минимално контролируемо ниво на мощност – 1% и ще бъдат извършени съответните тестове. От този момент реакторът ще придобие статус на ядрена енергийна инсталация. След потвърждаване на надеждността и безопасността на работата на енергоблока на проектни параметри, започва етапът на енергийното стартиране, по време на който енергоблокът ще бъде включен за първи път в енергийната мрежа.

 „Република Беларус стана собственик на енергоблок, построен по най-съвременните технологии от поколение „три плюс“. Референтността на тази технология вече беше потвърдена с експлоатацията на аналогични блокове в Русия. Те отговарят на всички постфукушимски изисквания за безопасност и всички мисии на МААЕ признават тяхната надеждност. За нас е много важно, че първият чуждестранен енергоблок ВВЕР-1200 построихме именно в Република Беларус“, отбеляза генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Реализирането на проекта за строителство на Беларуската АЕЦ се осъществява открито и прозрачно. Централата отговаря на всички изисквания за безопасност на МААЕ. Беларус на регулярна основа си сътрудничи с ръководството и експертите от организацията и взаимодейства с представители на Европейската комисия и Европейската група на регулиращите органи за ядрена безопасност - ENSREG. За периода 2012-2020 г. са проведени 7 ключови мисии на МААЕ, които се препоръчват за страни, които строят за пръв път АЕЦ.

Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ е първият енергоблок от най-новото поколение „три плюс“, който се изгражда по руска технология в чужбина. В момента три енергоблока от подобен тип се експлоатират успешно в Русия – два в Нововоронежката АЕЦ и един в Ленинградската АЕЦ. Освен това, през юли завърши изграждането и започнаха пусковите операции в четвъртия руски енергоблок от поколение „три плюс“ – Шести енергоблок на Ленинградската АЕЦ.

„В сравнение с енергоблоковете от предишното поколение с реактор ВВЕР-1000, иновативният енергоблок от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200 притежава редица преимущества, които съществено повишават икономическите му характеристики и безопасност, отбеляза генералният директор на Концерн „Росенергоатом“ Андрей Петров. „Главната особеност на ВВЕР-1200 е уникалното съчетание на активните и пасивни системи за безопасност, които правят АЕЦ максимално устойчива на външни и вътрешни въздействия. Всички енергоблокове имат уловител на стопилка – устройство за локализиране на стопилката от активната зона на ядрения реактор, както и други пасивни системи за безопасност, които могат да работят при пълно отсъствие на енергоснабдяване и без участието на оператори. Освен това мощността на реакторната инсталация е увеличена с 20%, значително е намалено количеството на обслужващия персонал, проектният срок на работа на основното оборудване е увеличен два пъти от 30 на 60 години, с възможно удължаване с още 20 години.“

Днес основни клиенти за АЕЦ с енергоблокове от поколение „три плюс“ с руски дизайн са Финландия, Унгария, Турция, Бангладеш, Египет и др. Комплексен доставчик за ключовото оборудване за ядрения остров на Беларуската АЕЦ е „Атоменергомаш“. Горивото е произведено от Новосибирския завод за химически концентрати, като нивото на обогатяване варира от 1,3 до 4,4%. Днес руската корпорация „Росатом“ е признат световен лидер и единствената компания в света, която реализира серийно строителство на АЕЦ в чужбина. В света са построени 102 атомни енергийни обекта с руски дизайн, от тях 78 енергоблока са с реактори тип ВВЕР. В международния поръчков портфейл на „Росатом“ има 36 енергоблока с реактори ВВЕР на различни етапи от реализация в 12 държави. От тях 25 енергоблока са в процес на строителство в 9 страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЕЦ ВИ Ленин

    2 3 Отговор
    От прътите махнаха ли графита?
  • 2 Бългaрин

    8 2 Отговор
    Браво на Беларус! - - - В България щатско-турската власт се опитва да направи Белене "Частна" централа. Печалбата за олигарси и янки, а риска - за България. 😯
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    "уловител на стопилка" е нов журналистически "връховен шидьовър"....
Новини по държави: