11 Август, 2020 22:00 1 813 5

Вторият реактор в Беларуската АЕЦ ще бъде готов до две години

  • беларуска аец-
  • беларус-
  • аец-
  • русия-
  • реактор-
  • атомна енергетика

Русия финансира проекта с държавен заем до 10 милиарда долара

Вторият реактор в Беларуската АЕЦ ще бъде готов до две години - 1
Снимка: Shutterstock

След като в новоизградената Беларуска АЕЦ започна зареждането с гориво на първия реактор, руските енергийни власти обявиха, че планират изграждането на втория реактор да бъде завършено до средата на 2022 година. Той ще удвои общия капацитет на електроцентралата до 2400 мегавата.

Русия финансира проекта с държавен заем до 10 милиарда долара, който ще бъде изплатен за период от 25 години. Централата се строи от „Атомстройекспорт“, дъщерно дружество на руската държавна корпорация „Росатом“.

Според Александър Локшин, първи заместник генерален директор по оперативно управление на „Росатом“, ще се работи по график, според който вторият реактор ще бъде предаден на клиента в средата на 2022 г. По думите му беларуски специалисти участват в два други строителни проекта на корпорацията – Курската АЕЦ в Русия и АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш. Локшин изрази надежда за дългосрочно сътрудничество с беларуските специалисти и след въвеждането в експлоатация на Беларуската АЕЦ.

Изграденият до момента първи реактор е по руска технология ВВЕР-1200. Проектът е важен за „Росатом“, тъй като това е първият енергоблок от поколение „три плюс“ извън пределите на Руската федерация. Същият дизайн ще бъде използван и за втория реактор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плевен

    5 2 Отговор
    Не знам как, но Минск разполага с научна школа от високо ниво. В Европа със специалисти от техния калибър, разполага само Росатом.

    Коментиран от #2

  • 2 Еххх

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "плевен":

    Плево, Плево добре че ни светна по този въпрос.
  • 3 Браво на Лукашенко!!!

    6 0 Отговор
    Абе,кво стана, в Беларус немаше карантина и са по-добре от другите. Как да си обясним този Факт!!!?????

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Браво на Лукашенко!!!":

    За това не се говори, не се пише! Пише се и се говори за Америка, Бразилия и другите дето са хем с карантина хем с много ковид жертви. Иначе паниката нема да върви. Те затва на Лукашенко му спретнаха се тея протести, защото не танцуваше по свирката на Запада.
  • 5 ДОБРИ КОМЕНТАРИ

    3 0 Отговор
    ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ ИДВАТ ОТ АНГЛОСАКСОНСКИЯТ СВЯТ. ..ИСКАТ ДА ОБЪРКВАТ. .ЗАВЛАДЯВАТ. .ПОКОРЯВАТ. .РАЗБОЛЯВАТ. .СТРЕСИРАТ. .КОНТРОЛИРАТ ЦЯЛ СВЯТ. ...НО РУСНАЦИТЕ СА ПРЕКАЛЕНО УМНИ. ..
Новини по държави: