Last news in Fakti

22 Август, 2020 04:31, обновена 28 Юни, 2022 13:55 28 075 110

22 август 1941 г. Сталин раздава по 100 гр. водка на червеноармейците

  • сталин-
  • водка-
  • червеноармейци

Решението има за цел Вермахтът да не превземе Ленинград

22 август 1941 г. Сталин раздава по 100 гр. водка на червеноармейците - 1
Снимка: Shutterstock

На 22 август 1941 г. червеноармейците започват да получават „наркомовските” 100 грама водка. Председателят на Държавния комитет по отбрана на Съветския съюз Йосиф Сталин подписва Постановление №562 за всекидневно получаване от войниците по половин чаша алкохол.

Снабдяването на армията с водка било ръководено лично от члена на Политбюро на ЦК на ВКП(б), народен комисар (министър) на хранителната промишленост Анастас Микоян. За разпределението на напитката трябвало да следят лично командващите на фронтовете.

Този ход на Сталин има своето обяснение. На същия ден нацистките войски достигат до Ленинград. Блокадата на Ленинград през Великата отечествена война продължава 872 дни.

Войските на Вермахта, под командването на фелдмаршал Лееб, блокират Ленинград - блокирани са всички шосета и железопътни линии с изключение на тайния „Път на живота”, минаващ през замръзналото Ладожско езеро. Жителите на града търпят огромни лишения, гладът и силните студове убиват цели фамилии.

На 14 януари 1944 г. Ленинградският и Волховският фронт преминават в настъпление. Целта е да се пробие обръчът и да се обкръжи блокиращата Ленинград германска армия между Красно село и Ропши, което става на 18 януари 1943 г. Германските части са принудени да отпуснат примката от града и на 27 януари 1943 г. блокадата около Ленинград окончателно е свалена.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 No comment

    173 8 Отговор
    Первитин - това е тайното оръжие на Вермахта. То е поддържало войниците будни дори в моменти на смъртна умора. Стимулиращото средство от времената на Втората световна война е предшественикът на днешните синтетични дроги.

    Коментиран от #68, #70

  • 2 Гого

    108 31 Отговор
    Няма "таен път на живота"!!! Стига вече "нова" история! Ограмотете се, преди да пишете глупости!
  • 3 среднощен

    86 18 Отговор
    На днешната дата са родени Джордж Вашингтон, Дън Сяопин, Петър Младенов, Искра Фидосова...? Г-жа Фидосова да почерпи - може и водка..?

    Коментиран от #16, #25

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Шалом

    121 22 Отговор
    Кланът на Ротшилд са главните спонсори и организатори. Те са включили в заговора и други банкери – Якоб Шиф – американски еврейски крупен банкер, който отпуска на Ленин над 20 милиона долара. Пол Уорбъргър – евреин, известен в Германия като Варбург, един от най богати банкери в Европа и верен съучасник на Ротшилд. Варбург както и еврейските банкери Рокфелер и Морган отпускат доста милиони долара по сметките на Ленин и на Лев Троцки, който е втори след Ленин в ръководството на партията. Олаф Ашберг евреин банкер в Германия и Швеция и Уйлям Томпсън–евреин, директор на Чейз Нашънъл Банк. Те дават също много милиони долара на Ленин за революцията.
  • 6 Шалом

    93 29 Отговор
    КОЙ ИЗВЪРШИ РУСКАТА БОЛШЕВИШКА РЕВОЛЮЦИЯ:

    СЪВЕТ НА НАРОДНИТЕ КОМИСАРИ – РУСКИ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

    Председател – Ульянов Ленин – евреин по майчина линия; Комисар по външните работи-Лев Троцки, евреин, сменя го Чичерин – полуевреин; Комисар по националностите – Джугашвили Сталин– евреин*; Председател на съвета на народното стопанство – Лури (Ларин) – евреин; Комисар по възстановяването – Шлихтер – евреин; Комисар по държавните земи – Кауфман – евреин; Комисар по държавния контрол – Ландер – евреин; Комисар по обществените работи – В. Шмидт – евреин; Комисар по селското стопанство – Прошян – арменски евреин; Комисар на Армията и Флота – Троцкий – евреин; Комисар за социалните помощи – Е. Лилина (Книгиссен) – еврейка; Комисар по образованието -Луначарский (Баилих Манделштам) – евреин; Комисар по вероизповеданията – Шпитцберг – евреин; Комисар по вътрешните работи – Зиновиев (Апфелбаум) – евреин; Комисар по финансите – Исидор Гуковский – евреин; Комисар по изборите – Урицки – евреен; Комисар по правосъдието – И. Штейнберг – евреен; Комисар по евакуациите – Фенигштейн – евреин, заместен от – Равич и Заславский – и двамата евреи;

    Коментиран от #12, #84, #90, #96

  • 7 Шалом

    66 19 Отговор
    *Йосиф Висарионович Джугашвили – Сталин – счита се, че e грузинец, но всъщност е осетинец. Счита се, че е евреин, защото “Джугашвили”, означава – еврейски син.

    Коментиран от #10

  • 8 Даката

    103 34 Отговор

    До коментар #4 от "Шалом":

    Айде сега Ленин избил 30 милиона, Сталин 20 милиона и още 20 милиона по време на втората световна война. То ще излезе още малко, че руснаците са били повече от китайците.

    Коментиран от #49

  • 9 Шалом

    45 128 Отговор
    ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ,които мразят БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ !

    Коментиран от #36, #39, #59

  • 10 Трикстер

    85 10 Отговор

    До коментар #7 от "Шалом":

    Забравяш за учителя на Ленин, който се казва Александър Парвус - евреин.
  • 11 на война като на война

    58 8 Отговор
    Добър чиляк , кат наш Бойко по пеесе лева на пенционерите ,ели и те се сражават с вируса.
  • 12 веселяк

    114 26 Отговор

    До коментар #6 от "Шалом":

    Ееей, в тема за сто грама водка изброи поименно целия еврейски народ! Добре, че не ставаше въпрос за един литър!

    Коментиран от #13, #33, #81

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Активист на БКП

    144 38 Отговор
    20 000 000 ....30 000 000 !!! Абе бледоликите избиха в USA 114 000 000 /сто и четринадесет милиона/ червенокожи! Така че Сталин -Малин са аматьори пред бледоликия Чичо Сам !!!

    Коментиран от #78, #94

  • 15 Дедо Пенс

    45 38 Отговор
    Всъщност Сталин е бил едно джудже високо 163 см...

    Коментиран от #19, #82

  • 16 Наташа Винокурова

    67 7 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    Е тя хубаво да почерпи ама Сталинка от МВФ праща пари другаде
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Вповече

    66 14 Отговор
    Свързването на двете събития звучи шизофренично. Защо ли виждам величаене на вермахта, а Сталин е споменат между другото.
  • 19 Звездно

    126 48 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо Пенс":

    И джудже да е бил, какво значение има, важното е че е бил голям ЧОВЕК и държавник. Победител.

    Коментиран от #26, #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сандо

    80 4 Отговор
    Извода от това творение е,че водката е спечелила войната.След като автора си почине през уикенда,може да се заеме с проучване по какъв начин са мотивирани бойците преди битка през вековете,вкл. и немците през ВСВ.Ще бъде интересно четиво.И още нещо:винаги е важен крайния резултат,останалото са подробности,а и победителите не ги съдят.Сега си зададох въпроса:Ами ако Сталин беше давал по 200 гр. водка,дали войната нямаше да свърши да речем през 44-та?

    Коментиран от #23, #28

  • 22 Сибирь

    95 16 Отговор
    Колко трябва да си жалък,за да пишеш това! Примерите за героизъм и себеотрицание са много,но мен най-много ме порази директорът на институтът по зърнени култури,където е имсло обрсзци от всички сортове зърно в СССР,А ТОЙ УМИРА ОТ ГЛАД БЕЗ ДА ДОКОСНЕ ЗРЪНЦЕ! ТА ТИЯ ХОРА ГИ МОТИВИРТАТ 100 ГРАМА ВОДКАЯ?!
  • 23 пройчо

    32 2 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    имало е....т.нар "гвардейска норма"=200гр.
  • 24 конкурс

    68 7 Отговор
    Автора не е съвсем запознат , неговата работа е да препечатва статии. На руснаците не се дава Водка , а питеен спирт. Сто грама преди атака , от този високо-градусов продукт , предизвиква рязко чувство на еуфория и смелост . Сто грама водка , могат да предизвикат само страх. Спирта не печели война , Печелят я подготовките за нея , и правилната далновидна политика. Какво спасява Ленинград и от там изхода на войната. Десетилетия подготовки на СССР за нея , в лицето на Сталин , естествено със своите си грешки, но както се казва - Печели този който греши по-малко. Отвоюването на буферна зона от Финландия в навечерието на войната, без тази зона , артилерията на противника би засипала града пристанищата военните заводи. Капиталната грешка на германците , които в началото на войната бомбандират летища ,вместо да устроят на руският флот в Талин един Пърл Харбър. Германците погрешно си правят сметката да затворят руският флот с мини , но руският флот за разлика от други родове войски , примерно авиацията , е добре организиран командван , и адмирал Кузнецов отдавна е привел флота в бойна готовност 1. Докато немците бомбандират летища и казарми , Кузнецов вече е извел флота от базата , корабни миночистачи вървят напред , подривават мините , след тях основният флот и спомагателните кораби , има жертви и загуби , но те са в рамките на допустимото. Този флот се базира вече в Ленинград , и в най-тежките дни създава пред немците непреодолима стена със своите глав
  • 25 Фидосова колко време

    42 5 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    са я раждали? Питам за една приятелка, учи акушерство.
  • 26 Не съм сигурен

    35 31 Отговор

    До коментар #19 от "Звездно":

    Много от действията му даже спомагат за достигането на германците до Сталинград , познания може да е имал само милиционерски но не и военни , даже поначало не се е доверил на собствените си генерали и разузнаване т.е. колко да е велик ? единствения му ,,принос,, е бил да излезе пред тълпата и да вика ,,Скачайте в огъня другари, че друг начин няма,, много велико няма що. Баталий заслужават такива като Жуков и подчинените му, а иначе всеки може да излезе и да убеждава народа. Харесвам руските генерали и съм впечатлен от тях, истински заслужили са тези, които са се жертвали, а не този, който ги е натирил, мразещия руснаци Джугашвили

    Коментиран от #83

  • 27 конкурс

    63 7 Отговор
    Създава непреодолима стена със своите главни калибри от 180мм до 400мм , към тях се добавят и залповете на тежките брегови оръдия , един такъв залп може да се сравни с взрива от тактическо ядрено оръжие. Германците нямат противодействие , и са принудени да седят извън техният периметър . Опитват с авиация , но плътността на зенитните оръдия в Ленинград надвишава 8 пъти на тази в Лондон. Тогава се сменя германската стратегия , за превземане с тази на блокада , докато града се предаде от глад - древна и често неефективна стратегия, другата крайност на блицкрига. Ленинград остава един голям трън в германската пета , и дори да извеждат от там голяма част от своята бронетехника , германците не могат да освободят от там много ценен ресурс към други фронтове , като Москва , или Сталинград. Руснаците дават там огромно количество жертви , и опитите си да го освободят , и като цивилно население . в най-тежките дни от глад и студ са умирали до 7000 души дневно. Та кой спаси Ленинград - Сигурно на първо място флота , а някъде на 27 или 28 място -спирта.

    Коментиран от #38, #47

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 фактор

    56 18 Отговор

    До коментар #19 от "Звездно":

    Сталин е бил чашата с много горчивото лекарство , изпито от руският народ , в момент на смъртна опасност. Държавник поел страна с дървено рало , оставил я в космоса , и ядреното всемогъщество. С безопасни граници в които се мият световни морета и океани. С решени вътрешни проблеми и междуособици , и етнически мир . Само Петър 1 би могъл да се сравнява в някаква степен с него. Капитала натрупан от Сталин беше небрежно пропилян от цяла плеада руски безхаберни ръководители . Както се казва в една народна мъдрост 3 поколения събират имане едно поколение го пропилява . В Русия едно поколение събира , три поколения го пропиляват.

    Коментиран от #40

  • 30 Бай Стойчо

    75 28 Отговор
    Cтaлин двa пъти cпacи cвeтa.
    Първият път oт eврeйcкo-бoлшeвишкaтa мaфия в Руcия, нaчeлo c Трoцки, Зинoвиeв, Бухaрин, Тухaчeвcки... кoятo изнесе златото за милиарди в Англия и САЩ, унищожиха страната до основи, избиха милиoни прaвocлaвни руcнaци, цaрcкoтo ceмeйcтвo и рaзруши cтoтици прaвocлaвни църкви, зaeднo c Прaвocлaвнaтa Руcкa импeрия.
    Втoрият път Cтaлин cпacи cвeтa oт гeрмaнcкия нaцизъм и хитлeрo-фaшизмa, кaтo уби мeрaцитe нa хрaнитeлитe и пoкрoвитeлитe нa Хитлeр в CAЩ дa ликвидирaт държaвaтa нa трудeщитe ce - CCCР - чрeз Хитлeр.
    Cтaлин cпacи oт плaнирaн нaциcтки гeнoцид руcкия нaрoд и нaрoдитe нa cлaвянcкитe държaви и нa първo мяcтo нaрoдa нa Пoлшa, a cлeд Пoбeдaтa нaд фaшизмa Cтaлин рaзшири Пoлшa и cпacи Бългaрия oт трeтa нaциoнaлнa кaтacтрoфa.

    Коментиран от #34, #66

  • 31 Може

    21 40 Отговор
    Може да се окаже, че съветските народи са победили въпреки Сталин, а не благодарение на него. Историята ще си каже думата.

    Коментиран от #60

  • 32 Хрис8

    26 4 Отговор
    Тъй наречените "наркомовские 100 грам" през 1941 г. се полагали ежедневно само на личния състав водещ активни бойни действия и на пилотите и обслужващия състав от авиацията. На останалият състав те се отпускали само за официалните празници. През 1942 г. Сталин отхвърля предложението за повишаване на дажбата до 200 грама (милилитра) и разпорежда да остане старата дажба, но тя вече се полага само за тези водещи активни настъпателни бойни действия , на пилотите и 50 гр . за сапьорите в тила. Остава и празничната дажбата за останалите.
  • 33 Тъпо !

    16 9 Отговор

    До коментар #12 от "веселяк":

    ,,Като няма какво да кажеш, не е срамно да помълчиш" !
    Сентенция все едно създадена за теб.
  • 34 един от стадото

    15 20 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Стойчо":

    и какво и спаси на Полша- стара вековна вражда ръжда не хваща

    Коментиран от #45

  • 35 и още

    24 22 Отговор
    В Бургас има паметник на 44 войници, натровили се със спирт през 1944г. Паметната плоча с имената им беше поставена от руското посолство едва в края на миналата година в парк „Изгрев“, но на нея не е документирана причината за смъртта им.
  • 36 Един

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Шалом":

    Да, ама мразим евреите!
  • 37 стоян георгиев

    29 52 Отговор
    блокадата на ленинград е наи-голямата хуманитарна катастрофа през втората световна воина и е предизвикана от сталин.и до днес няма щателно историческо изследване за причините за въпросната катастрофа.загиват милион цивилни от глад и студ ,а не загива ни един военен от същото!и до днес в русия и в определени кръгове дори и у нас се смята тази катастрофа за съветски героизъм!всъщност е тотално незачитане на живота на цивилните от страна на управляващите в онзи момент в ссср.можело е да бъдат спестени въпросните жертви,но уви на никои не му е пукало за тях!след воината обаче мнозина от виновниците се дуеха именно с героизма на ленинградчани.опитите да се вдигне завесата дори и сега предизвикват яростна съпротива от потдръжниците на лъжата!

    Коментиран от #44

  • 38 стоян георгиев

    31 43 Отговор

    До коментар #27 от "конкурс":

    тва сигурно си го чел в маша и мечока?германците след като достигат града нямат никакво намерение да го превземат.изтеглят почти всички ударни части от зоната и оставят минимални обкражителни отряди.защитниците на ленинград са поне три пъти повече и поне 10 пъти по-добре въоръжени.опититие им да разкъсат блокадата обаче три години не довеждат до нищо освен до купища жертви.ссср губи целия си северен флот.руснаците от страх го потапят в залива.тва е върха на разсипията.свалят матросите на брега и ги правят без подготовка пехотинци,при което губят за броени дни целия личен състав ,предвид пълната неподготвенност на моряка за сухопътни битки.голям трън бил ленинград в германската пета!!!!!хахахахахаха!демек задържаики в града огромно количество воиници и техника с минимални усилия било голям проблем за немците!!!!хахахахах!и другата дългоповтаряна лъжа ,че цивилните жерви били заради усилията на немците !!!що няма умрял ни един военен от глад бе другарю?или от студ?умрелите са само цивилни.демек снабдяване за военните е имало доволно,а цивилните вълци ги яли.квато е тактиката на сталин през целия пердиод на управление,дори и в мирно време.аман от плоски лъжи!

    Коментиран от #73

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Сандо

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "фактор":

    По-точно украински
  • 41 един от стадото

    55 14 Отговор
    до защитаващите Сталин. Ще почна така, тия същите му защитници махнаха паметника му във Варна за една вечер и отиде в морето. Отрекоха култа му и го преписаха на себе си. Не страхът от него поведе руската армия и народ във Великата Отечествена.. От репресиите му и най- големите пълководци и стратези не са били застраховани, и са патили. Руския мужик и жена не се биха и умряха от страх по някой, има и по- велико нещо от този, който седи в Кремъл. И ако руснака тръгне пак, то няма да е за този който в момента е във Кремъл, а за Русия. При война срещу Русия руснака превърта, кой е на поста горе не го интересува, Русия е зад него..и когато свалям шапка на Священная война, тръпки те побиват, не я свалям на Сталин, а на руския героизъм...

    Коментиран от #53, #71

  • 42 Ами

    20 19 Отговор
    Чудят се , че повечето управляващи след революцията не били руснаци , а евреи. А как е било преди революцията, да не би да са управлявали руснаци? Всички висши постове са за запазени за царската фамилия - все чисти немци, другите важни управленски места са заемани също от чужденци -пак предимно немци. През първата световна съществува непрекъснато масови съмнения и недоволство от предателство и заговор , щото всички управляващи са чужденци. Мужиците се правят, че са някаква жертва на чужди сили през революцията, забравят, че преди революцията руснак не е нещо престижно, висшите класи забраняват на децата да говорят на руски , а в лицеите ги наказват , ако го правят, това да си руснак е било дамга и признак на низш произход в "собствената" им империя, да не забравяме, че крепостни са били само руснаците , а не другите народи в империята . Нормално евреите да оглавят революцията, първо са били най-репресираната група преди революцията, а за разлика от мужиците са образовани , дейни и схватливи.
  • 43 8382837473892922927473783373737773737575

    48 4 Отговор
    В русия 100 грама е половин чаша, а в европа 40 мл е голямото 🤣🤣🤣🙃 ей за това никой не може да ги бие
  • 44 Дано се оправиш

    29 3 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Деси ти изперка тотално "мой човек" много си ходил по слънцето без шапка . Това което си написал , е откровена шизофрения , и не се коментира. Няма кой да пада на подобно ниво.
  • 45 друг от стадото

    13 3 Отговор

    До коментар #34 от "един от стадото":

    и кво, като имат вражда не могат да я спасяват ли?
    или пишеш ей така, само за пълнеж.

    Коментиран от #46

  • 46 един от стадото

    7 14 Отговор

    До коментар #45 от "друг от стадото":

    Русия не спасява Полша тогава, а територията

    Коментиран от #56

  • 47 Порно

    10 21 Отговор

    До коментар #27 от "конкурс":

    Къде ги тия калибри 400 мм у руснаците ? Най големия им калибър е 305 , а 400 мм и нагоре са имали само американци и японци. А по отношение на водката , спомням си преди много години , бях дете , и ни гостува възрастен руснак. Каза , че е оцелял през войната , защото не е пил водка , създавала еуфория и човек ставал непредпазлив. Но в мирно време пиеше за да наваксва за войната.

    Коментиран от #48

  • 48 инфо

    14 2 Отговор

    До коментар #47 от "Порно":

    Съветската корабна артилерия
    Съветска 76/59 артустановка АК-726 на стражевия кораб проект 1135 „Жаркий“, 1987 г.

    За начална в историята на съветската корабна артилерия може да се смята 1930 г. – именно тогава започват изпитанията на нови образци въоръжения. До началото на ВОВ са проектирани и създавани нови артилерийски системи за корабите и боеприпаси към тях с калибър от 25 до 406 mm. С началото на войната главна заплаха за корабите става не главния калибър на противника, а авиацията, затова и започва масово производство на зенитни системи – както на нови, така и на съществуващи образци. Работите по създаването на нови корабни оръдия среден и голям калибър (до 305 mm) са възобновени едва през 1944 г.
  • 49 руски краварски соросоид

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Даката":

    Еми учи история бе невеж.Какво ни обясняваш кой бил повече от кой.Като си неук подобни факти,ще ти се струват невъзможни нали ?!
  • 50 Инфо

    18 1 Отговор
    Оръдие №1 с калибър 406-мм наистина взима участие в отбраната на Ленинград. То е експериментално. Намира се на полигона в района на гара Ржовка. Стволът е дълъг 18,28 метра и тежи 109,4 тона. Снарядът тежи 1116,3 кг, зарядът — 347 кг. Това оръдие се разработва за новото поколение линейни кораби тип „Съветски съюз“ и влиза в статистиката на бойните действия , така както влизат в статистиката , германското оръдие "Дора" , те са две едното разбива отбраната на Севастопол другото смазва въстанието в Полша. Най- голям калибър от ВСВ има японският Мусаши.

    Коментиран от #51

  • 51 лека поправка

    14 2 Отговор

    До коментар #50 от "Инфо":

    Пардон , най голям калибър при линейните кораби има "Мусаши" .

    Коментиран от #52

  • 52 Допълнение

    17 3 Отговор

    До коментар #51 от "лека поправка":

    Мусаши притежава главен калибър 9бр. х 460 мм.
  • 53 Ъхъ

    16 8 Отговор

    До коментар #41 от "един от стадото":

    По-интересното е, че още в семинарията, Джугашвили развива ненавист срещу руснаците, и дори е изрекъл думите ,,Трябва да хвърчат главите на руснаците,, . Не вярвам, че току така ги е заобичал, само защото е завзел властта над тях. Руснакът е горд човек, не би трябвало да титулува подобна личност. Аз съм фен на руските генерали, а Сталин не може и на малкото пръстче да им стъпи

    Коментиран от #63

  • 54 Браточката

    7 3 Отговор
    Обичам да чета коментари.
  • 55 Мария

    26 4 Отговор
    Всичко е наред в България затова свършиха новините и най важната новина са 100 те грама водка толкова продажни журналисти лакей на щатите зависими на всяка написана буква не е имало у нас а аз съм на 62 нестига че ъкът и мъкът в репортажите ами от толкова стоене на колене с наведена грава пред американците и ес мозъкът им съвсем е ферментирал и могат да източат найстина 100г водка от главите си

    Коментиран от #95

  • 56 друг от стадото

    5 4 Отговор

    До коментар #46 от "един от стадото":

    не е врат, ами шия. пак безмислен пълнеж.
  • 57 ПЕНКО

    11 3 Отговор
    КАК МОЖЕ ВСЕКИ НЕДОУЧИЛ НЕЩАСТНИК ДА ПИШЕ ИСТОРИЯ ????? ВЪОБЩЕ ДАЖБАТА НЕ Е БИЛА 100 МЛ И Е ПОЛЗВАНА ПО ЦЕЛИЯ ЗАПАДЕН ФРОНТ И Е ПОБЕДИЛА , А ФРЕНСКИЯ КОНЯК ЗА ШВАБЕНИТЕ Е ЗАГУБИЛ !?!?!? ПРЕДСТЯВЕТЕ СИ ГЛЪТКА 100 МЛ - ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ Я ПОЛЗВАТ ПРИ НАД 45 % -ЗА ДА НАРУГАЯТ Ж... !!!!!!!!!! КЬОНИНСБЕРГ -БЕЛАРУС -УКРАЙНА-СЪРБИЯ-БЪЛГАРИЯ -ГЪРЦИЯ ....УЗО-ВОДКА -РАКИЯ --300 МЛ+ И В АТАКА -НАНЯКЪДЕ !!!!!!!!!!

    Коментиран от #64

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 НА БАЦЕ

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "Шалом":

    ПРИ ВОЙНА 100 гр.водка е много нещо .А шефати при мир-даде по-едно кисело мляко на песионерите-ГЕРБЕРИС ФАШИСТ.
  • 60 Историята

    17 4 Отговор

    До коментар #31 от "Може":

    е проститутка, готова да даде на всеки ,каквото й поискат. Но истината е една, колкото и да не се нрави на много съвременни "историци" - победител във Втората световна война е Съветският съюз, ръководен от Сталин. Грешки могат да се открият - но нима няма грешки при Хитлер или дори в считащата се за всемогъща Америка?
  • 61 Есаул

    6 1 Отговор
    🐖 И какво става, ако никой от ескадрилата не пие, освен командира?
  • 62 Есаул

    10 4 Отговор
    Ханс Рудел, най успешният ,,Пилот на щука" успява да потопи линкора ,,Марат"! И не само.....!

    Коментиран от #65, #89

  • 63 Подобно противопоставяне

    8 3 Отговор

    До коментар #53 от "Ъхъ":

    е по-скоро контрапродуктивно. Огледайте близкото му обкръжение, вижте какъв е процентът на руснаци сред най-висшия генералитет. Може би е имало - най-вероятно наистина е имало - подобно отношение, но то е било в един по-ранен период. А и общата съдба на народите на Съветския съюз в голяма степен унифицира етническия произход, превръщайки го в неотменима, но не толкова значима характеристика. Не е случаен фактът, че в художествената литература и пропагандата от и за периода се акцентира върху характеристиката "съветски човек".

    Коментиран от #67, #69

  • 64 Може може

    6 2 Отговор

    До коментар #57 от "ПЕНКО":

    -както може и всеки недообразован "политик" да си мисли, че може да напише конституция...
  • 65 При една война

    9 1 Отговор

    До коментар #62 от "Есаул":

    таланти в боя има и от двете страни. Да припомням ли древната традиция, при която враговете ритуално почитат достойния противник? Има го още в "Илиада". Но в една - недай,боже - съвременна война това просто няма как да се случи...
  • 66 100 %100 ВЯРНО 100..100..

    20 2 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Стойчо":

    НЯМА СПОР ЗА ТОВА. ..МЕЧТАТА НА ЕВРЕИТЕ Е БОГАТСТВАТА И ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ. .И ВИНАГИ С ЧУЖДИ РЪЦЕ ВАДЯТ КАРТОФИТЕ ОТ ОГЪНЯ. ..В МОМЕНТА ИЗПОЛЗВАТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И АМЕРИКА ПРОТИВ РУСИЯ
  • 67 Есаул

    11 2 Отговор

    До коментар #63 от "Подобно противопоставяне":

    Да! Има много филми за войната, с много положителни коментари на хора от бившите съветски азиатски републики! Споделят техни дядовци къде са се сражавали и загивали. Недоволстват, че в някои филми, особено по новите не се показват лица от техните националности. То няма и такива масовки като при филмите от времето на СССР. А в германски мемоари има спомени точно за 1941 г., че когато л.с. е повече от азиатци са по склонни да се предадат, но ако са повече или руснаци се бият до последно.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Йо Несбьо

    17 6 Отговор

    До коментар #63 от "Подобно противопоставяне":

    Едно време се пишеше така: "...широката душа на съветския, руския човек.. ". Руснаците и тогава, и сега, са все около 50-55% от населението на страната. Опитът е за съветизация, а през нея и за русификация на различните народностни групи, което би премахнало опасността от етнически бунтове и сепаратизъм. Имайте предвид, че ред територии в бившата имперска Русия са завладяване след 1848 г., което оставя спомена за етническата различност достатъчно силен, за да е стимул за отцепване. Бившата Източна Европа щеше да служи като по-нататъшна база за русификация, ползвайки проруски медии, образование, политика. За малко не успяха и то защото загубиха Студената война. Ние на 2 пъти бяхме на позиция да се включим в състава на СССР и между тогавашните наши политици нямаше несъгласни. Единствената причина планът да не се осъществи бяха притесненията на елита на СССР от международния отзвук- всички щяха да си помислят, че СССР анексира България, а не, че България се самопредлага! Ако ни бяха приели, считайте, че днес едно 45% от нас щяха да са билингуални с водещ език руски и в България щеше да е пълно с поне милион-два руснаци!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Йо Несбьо

    9 8 Отговор

    До коментар #41 от "един от стадото":

    Говориш чисти глупости! Какъв героизъм, какви пять рублей, пацаньчик?! Работата е там, че зад всеки нормален батальон от армията има един батальон заградителни отряди на НКВД и дебне СМЕРШ. Иван получава шамари от Ханс, търси да бяга и там друг Иван го стреля с картечници, за да не отстъпва! Неслучайно всеки пленник на германците след завръщане в СССР бива изпратен в концлагер за поне 10 години. Това ли ти е героизма?! Истината е, че от времето на Първата световна война до 1950 Русия губи над 1 милион кв. км територия и вероятно около 100 милиона души население! Това са бившите балтийски страни, Полша, Финландия, части от Украйна и Армения. Отделно са човешките загуби в трите големи руски войни от периода - Първа и Втора световна, и Гражданската война. Отделно са жертвите от сталинските чистки и концлагери, отделно са гладоморите, отделно са НЕП и Ленин... Накрая дойде и разпад на бившата имперска Русия в нейните мюсюлмански територии - Казахстан, Узбекистан и т.н., които са завладяване с реки от кръв!
  • 72 ХЛЯБ И СОЛ

    7 2 Отговор
    ДА ЯДЕШ. .РУСА П £УТКА ДА €БЕШ. .
  • 73 Йо Несбьо

    12 3 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Никога не съм си представял, че ще го кажа, но ти си напълно прав! Германците не са имали потенциал да завладеят С. Петербург, затова го обсаждат и оставят за после, когато Москва ще е срината и Русия завладяна! Не става точно така. Германският блицкриг се проваля по много причини, а германската армия е доста слаба, но въпреки това целият Първи ешелон на кадровата Червена армия е унищожен. Бедата на Хитлер е, че след Първи стратегически ешелон следва Втори, по нататък е Трети, а започва и формирането на Четвърти. Общата численост на съветските армии е достигала вероятно 10 милиона души, военните заводи са бълвали танкове, а немските танкови заводи дори не са били на военен режим, без да броим обявяването на война на практически целия свят! Дори при това положение Хитлер би могъл да спечели, стига да не бяха Великобритания и Франция зад гърба му и активната американска помощ за СССР. Това са само 15%от общата военна продукция и нужни суровини, но точно те оказват онзи нужен прелом във войната, който позволи СССР да задържи Източна Европа в орбитата си за 45 години. Русофилите могат да си представят какво щеше са стане, ако СССР не беше претърпял такова нахлуване и колосални човешки жертви и материални разрушения - вероятно съветските граници щяха да са днес някъде при Португалия и комунизмът щеше да бележи славна 103 годишнина от изстрелите на крайцера "Аврора". Същите моряци впрочем загинаха в Кронщадския бунт, потушен от масовия убиец Тухачевски...
  • 74 Ivan S

    8 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На 14 януари 1944 г. Ленинградският и Волховският фронт преминават в настъпление.
    Публикувано във факти.бг: Германските части са принудени да отпуснат примката от града и на 27 януари 1943 г. блокадата около Ленинград окончателно е свалена.
    Първата битка назад във времето. Драскач, оправи си датите, че е тъпо.

    Коментиран от #77

  • 75 Патето яки

    9 9 Отговор
    Сталин жил, Сталин жив, Сталин будет жить
  • 76 ИДЕЯ

    12 4 Отговор
    22 август 1941 г. Сталин раздава по 100 гр. водка на червеноармейците
    Решението има за цел Вермахтът да не превземе Ленинград .............................................БОЙКО МОЖЕ ПО СЪЩИЯ МЕТОД ДА ЛИКВИДИРА ПРОТЕСТИТЕ И ДА ПРОДЪЛЖИ С КРАДЕНЕТО .
  • 77 бл.134 в Зап. парк

    3 3 Отговор

    До коментар #74 от "Ivan S":

    Нищо особено.Сега раздават бъри кредити , помощи, базов доход ....
  • 78 До Активист на БКП

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Активист на БКП":

    На територията на днешните държави САЩ и Канада — са живели в доколумбовата епоха приблизително десет милиона индианци, разделени на около шестстотин племена. Панимаеш ?

    Коментиран от #79

  • 79 НА ТЕРИТОРИЯТА НА

    14 4 Отговор

    До коментар #78 от "До Активист на БКП":

    РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СА ЖИВЕЛИ ПРИБЛИЗИТЕЛНО 9 МИЛИОНА БЪЛГАРИ. ..СЕГА СА 7 МИЛИОНА. .ПОНЕЖЕ СОБСТВЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО Е УНИЩОЖЕНО. ..И ГЕНОЦИДА ПРОДЪЛЖАВА ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ. .СЕ ОЧЕРТАВА В БЛИЗКОТО БЪДЕЩЕ. ..ДА ИМАМЕ ПОПУЛАЦИЯ ОТ 5 МИЛИОНА ВКЛЮЧИТЕЛНО 4 МИЛИОНА СИГАНИ УБИЙЦИ. .
  • 80 да живее Русията

    8 6 Отговор
    важното че спечели вой. иначе под немцко робство щяхме да сме обратни,браво на Стал-ин

    Коментиран от #106

  • 81 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "веселяк":

    За литър,в Австрия,Щатите и др.
  • 82 Ами ленин метър и педесе с каскета

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо Пенс":

    Ако някои не вярва да се нареди на опашката
  • 83 В голяма заблуда си

    17 7 Отговор

    До коментар #26 от "Не съм сигурен":

    Сталин не е евреин. Това първо. Защото ако беше евреин, нямаше да е християнин и възпитаник на семинарията в Тифлис. Не друг, а Сталин възстановява Руската православна църква през 1942 г. Не друг, а Сталин спасява православния руски народ - това второ.
    Защото ако не беше Сталин, руският народ щеше да е унищожен още преди Хитлер да нападне СССР и то именно от еврейските болшевики, начело с Троцки, Бухарин, Зиновиев...
    Трето, дълбоката еврейска държава в СССР е разбита именно от Сталин. Това е бил смисълът на така наречените "репресии" през 1937-1939 г. Евреинът маршал Тухачевски, комисар по отбраната по онова време, е бил за съюз с Хитлер. Такъв съюз, какъвто имаше през 90-те години на XX век между елцинска Русия и САЩ.
    Не всички врагове на руския народ успя да неутрализира Сталин преди началото на хитлеристкото нахлуване в СССР. Такива като генерал Павлов, който отвори Западния фронт пред група армии Център на Вермахта, в началото на войната, не бяха неутрализирани. В резултат, Минск е овладян от Хитлер на седмия ден от началото на войната.
    Четвърто. Сталин не само спаси Руския народ от евреина Троцки и от еврейския слуга Хитлер, но спаси и целия свят от еврейската мафия за 70 години напред.
    Пето. Без Сталин, Молотов, Георги Димитров, ОФ начело с БКП, българската граница с Гърция сега щеше да минава по билото на Стара планина.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Ало шалом

    12 1 Отговор
    Не заблуждавай, че Сталин е бил евреин. Сталин е от християнско семейство и е кръстен християнин, следвал в семинарията в Тбилиси (Тифлис). Изключен е от семинарията в последния курс на духовното си образование за революционна дейност. През ноември 1941 г., когато хитлеристите са пред портите на Москва, Сталин нарежда да се облети Москва с иконата на Казанската Света Богородица .
    През 1942 г. Сталин възстановява Руската православна църква, забранена от най-гадните евреи в Русия - Свердлов - министър председател опитал да убие Ленин на два пъти и ликвидиран от московските работници, и Троцки - еврейският месия...ликвидиран от германски работник в гр. Мексико.
    Защо евреите толкова много мразят Сталин?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Пройчо, Пройчо.....

    3 1 Отговор
    Прочети малко бе човече! Писането на глупости не е добре за никого! Да ти кажа, че дажбата е била 125 гр. на човек до края на41-ва. Някои са задържали починалите за 1 - 2 дни, за да получат тази дажба. А след като тръгва т.н. път на живота,тази дажба е увешичена. Колко е станала - прочети и не пиши простотии.
  • 89 Допълнение

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "Есаул":

    Всъщност Марат е само полупотопен . Две 50 килограмови бомби взривяват боеприпасите в предната оръдейна кула . Взрива откъртва оръдейната башня , обшивката на горна палуба , и бака .Предната част на носа е потопена и ляга на грунта (дъното) но задната част е над водата , и продължава да води боя с останалите си оръдия. Марат не е единственият пострадал кораб , има и други такива , но като цяло германската авиация там се проваля и не може да постигне очакваният прелом.
  • 90 Ebter

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шалом":

    Всичко което пишеш е вярно, с изключение на това, че изброените не са евреи, а хазари а се преструват на евреи и говорят хазарски-тоест идиш!!! А Сталин се преструва на Хазар уж евреин и избива тези които са избивали руснаци-тоест цели централни комитети! Името му е Соса Джугашвили-можеше да бъде Сергей Стоманов-тоес Сталин!

    Коментиран от #108, #109

  • 91 Антон

    3 1 Отговор
    Сега, не че нещо но на всичко отгоре т. нар. "наркомовски 100 гр." започват да ги раздават още по време на Зимната война с Финландия. Тогава са ги свързвали не толкова със Сталин, колкото с Тимошенко.
  • 92 Абе

    4 2 Отговор
    И Мая Манолова да раздаде по 100 гр. от Люлинската пърцуца на барикадите!
  • 93 rambaldievskievich

    2 7 Отговор
    Сталин е най-зловещото превъплъщение на Сатаната от Сътворението на света и последиците от това превъплъщение още дълго, дълго ще продължават.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 rambaldievskievich

    3 7 Отговор

    До коментар #55 от "Мария":

    Само за зависимости недей да дрънкотиш! Русофилчови-антибългари не бива да говорят за зависимости. Вейте си там бяло-синьо-червените парцаляци, захласвайте си се от разните му там "безсмъртни" полци (пардон - полкове), подмокряйте си се от умиление и лигавщене пред ботоксовото джудже и т. н. и т. н., но за зависимости - млък...
  • 96 Матю

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Шалом":

    Всичко ни е безразлчино. Не ни пука за това население доволно от КОЧИНАТА СИ. Не ме интересува Булгаристан.
  • 97 rambaldievskievich

    1 3 Отговор
    К'во бе, минусчиите на коментарите ми 93 и 95? Нещо не ви се нравят май, а? Минусчиите.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 педал миризлив

    1 0 Отговор
    модер,ше та е.. на жен у путк
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Георги

    3 4 Отговор
    Втора Световна Война за каква 'велика отечествена' ми пишете тука махнете го тоя про руски аутизъм и използвайте точните термини.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Белуга

    3 0 Отговор
    Наркомовската дажба 100 гр водка е въведена през 1939 г по време на "зимната война" с Финландия!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Има разлика

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Ebter":

    между надод, нация, религия.

    Не всички хазари са юдаисти и не всички юдаисти в Русия (СССР) са хазари.

    Евреин не е народност, а посветен на Бог. В този смисъл истинските евреи са православните християни, защото православните християни са в Божията църква, чрез която са посветени и свързани с Бог; основана от самия Бог, от Исус Христос, който е единосъщ със своя Отец.

    А онези, които забраниха православната религия в Русия (СССР), избиха православното царско семейство, избиха милиони православни хора, воглаве с техните водачи - свещенниците, разрушиха техните църкви и манастири - юдо-болшевиките и крипто юдаистите, водени от Свердлов, Троцки, Зиновиев... те са част от сатанинското зло, което и днес шества по света.

    Сталин никого не е убивал и никакви комитети не е избивал. Той умело е лавирал между сатанистите, като ги е оставил да се избиват помежду си.

    Сталин възстановява Руската православна църква през 1942 г.
  • 109 Има разлика

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Ebter":

    мeжду нaрoд, нaция, рeлигия.

    Нe вcички хaзaри ca юдaиcти и нe вcички юдaиcти в Руcия (CCCР) ca хaзaри.

    Eврeин нe e нaрoднocт, a пocвeтeн нa Бoг. В тoзи cмиcъл иcтинcкитe eврeи ca прaвocлaвнитe хриcтияни, зaщoтo прaвocлaвнитe хриcтияни ca в Бoжиятa църквa, чрeз кoятo ca пocвeтeни и cвързaни c Бoг; ocнoвaнa oт caмия Бoг, oт Иcуc Хриcтoc, кoйтo e eдинocъщ cъc cвoя Oтeц.

    A oнeзи, кoитo зaбрaнихa прaвocлaвнaтa рeлигия в Руcия (CCCР), избихa прaвocлaвнoтo цaрcкo ceмeйcтвo, избихa милиoни прaвocлaвни хoрa, вoглaвe c тeхнитe вoдaчи - cвeщeнницитe, рaзрушихa тeхнитe църкви и мaнacтири - юдo-бoлшeвикитe и криптo юдaиcтитe, вoдeни oт Cвeрдлoв, Трoцки, Зинoвиeв... тe ca чacт oт caтaнинcкoтo злo, кoeтo и днec шecтвa пo cвeтa.

    Cтaлин никoгo нe e убивaл и никaкви кoмитeти нe e избивaл. Тoй умeлo e лaвирaл мeжду caтaниcтитe, кaтo ги e ocтaвил дa ce избивaт пoмeжду cи.

    Cтaлин възcтaнoвявa Руcкaтa прaвocлaвнa църквa прeз 1942 г.
  • 110 СУПЕР БОГАТ

    0 0 Отговор
    Който чете е по-наясно, другите чакаме приказки на тъмно....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания