Last news in Fakti

24 Август, 2020 04:27 5 777 28

24 август 1572 г. Клане на хугеноти във Франция

  • хугеноти-
  • клане-
  • вартоломеева нощ

През 1576 г. на територията на Южна Франция се образува Хугенотска конфедерация, а на север се образува Католическата лига, в която ръководна роля играе аристокрацията

24 август 1572 г. Клане на хугеноти във Франция - 1

В нощта на 24 август 1572 г. - празника на св. Вартоломей, във Франция е извършено масово клане на хугеноти (френските протестанти). Клането е организирано от Катерина Медичи и херцозите Гизи. Това е най-кървавият момент от Религиозните войни, водени във Франция в периода 1562-1594 г.

Тогава са убити хиляди хугеноти, в това число и адмирал Колини. Религиозните войни във Франция са войни между католици и протестанти (калвинисти, хугеноти). Те избухват в резултат на разпространението на калвинизма и стремежите на френския крал и католическия клир да се противопоставят на новото, утвърждаващо се във Франция, религиозно течение.

Калвинистите са ръководени от Бурбонските принцове (наварския крал Антоан, Анри III Наварски, принц Луи I Конде). Начело на католиците стоят херцозите Гизи. Първите три войни (1562–1563 г., 1567–1568 г., 1568–1570 г.) завършват с успех за хугенотите, като те извличат определени привилегии от това впоследствие. След масовото избиване на хугеноти във Вартоломеева нощ (24 август 1572 г.), религиозните войни се разгарят с нова сила.

През 1576 г. на територията на Южна Франция се образува Хугенотска конфедерация, а на север се образува Католическата лига, в която ръководна роля играе аристокрацията. През Третия период на войните (1585-1594 г.) народните маси, увлечени от перспективата да се освободят от фискалната експлоатация поддържат Католическата лига, така в края на 80-те години политическа анархия достига своя връх. На 1 август 1589 г. кралят (Анри III) е убит от наемници на лигата. Наследява го Анри Наварски (Анри IV), но той не е допуснат в Северна Франция от войските на лигата и на испанския крал Филип II.

През 1593 г. Анри IV приема католицизма и през март 1594 г. влиза в Париж. С това се слага край на Хугенотските войни. Последните отгласи от това движение (1595-1598 г.) са потушени отчасти със сила, отчасти с някои отстъпки.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А православните

    16 7 Отговор
    Направо са ги изгаряли на клада. Спасили са се само тези в османската империя.
  • 2 Тези Демократи отдавна си колят

    18 4 Отговор
    Противниците, а с Циганите коя година са се разправили??? Много е по различно от сега, фондациите дават пари за "цветни революции" Арабски пролети, този ламтеж за много пари не води към нищо добро!!!!!
  • 3 Гост

    16 31 Отговор
    Във Франция са убити хиляди от СВОИТЕ и то само за една нощ, а в България по време на Османска власт населението се е УВЕЛИЧИЛО. През това време НЯМА данни за починали от ГЛАД или недохранване,имало е аптеки, имало е болници, и наистина дипломирани лекари, кпито били на разположение на населението, а ТУК ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ НА ХОРАТА, ПЛАШЕЙКИ ГИ, КОЛКО Е БИЛО ЛОШО ПРЕЗ ОСМАНСКО ВРЕМЕ, А СЕГА КАК Е, КОЛКО ХОРА УМИРАТ ИЛИ СЕ САМОУБИВАТ ОТ ЛИПСАНА ХРАНА И БОЛЕСТИ...Честита "българска/ДРУГА власт!

    Коментиран от #5, #11, #28

  • 4 Тук бих казала

    12 0 Отговор
    Френската и английската история, доста са сложни, по, кървави,, и жестоки, винаги по заповед на,, краля,, в случая на тази наистина,, вартоломеева нощ, - Медичи, самия ад.....!
  • 5 Напротив

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Промиват мозъци такива умници като теб, опитвайки се да променят историята. Това, че не се е водело статистика навремето, не означава, че не са клали народа за кеф. Ако е било толкова розово, защо някой ще тръгне да вдига въстания и да се трепе, бягайки от "хубавото". И друго, защо толкова чуждестранни преподаватели и офицери са дошли да обучават "напредналото" ни население и армия!? Аман от "историци".

    Коментиран от #6, #8, #10, #15, #17

  • 6 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Напротив":

    Това,че българите както винаги си били УПОТРЕБЯВАНИ,не е виновна Историята,а този който я пише...
  • 7 Академик

    6 2 Отговор
    Всичко е било много културно, по френски!
  • 8 Иван

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Напротив":

    Ами вземи прочети Историята, която са учили в училищата преди 9 IX 1944 година. Аман от изгладени комунистически гънки.

    Коментиран от #21

  • 9 Българин

    5 2 Отговор
    Еми то и сега се организират подобни европейски фестивали, я как изгориха хорицата в Одеса соросоидните фашисти, ама стана демократично, с флага на ЕС начело! Затова Лукашенко да ги бие неговите немирници, да си налягат парцалките!
  • 10 Различни времена, различни нрави

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Напротив":

    Тогавашните протести сега наричаме въстания...
  • 11 Ти па кой беше че да ти вярвам

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Баба ми, знае от нейната баба, която знае от нейната и т.н. че османските узурпаторите не са били желани тука, миризмата е била непоносима, какво като имало болница и лекар уе ??? и преди османците е имало, не знаеше ли ?

    Коментиран от #12, #13, #16

  • 12 преди османците

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ти па кой беше че да ти вярвам":

    Е имало воня и шамани...
  • 13 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ти па кой беше че да ти вярвам":

    Аз знам, но ти се доверяваш сляпо...ако не е било това"робство" България е нямало как да се изправи и да бъде ЗАВЛАДЯНА, ИЗПОЛЗВАНА, УПОТРЕБЕНА от тези, които я"освободиха". Честита ви"свобода"! Приказките за "робството" галят егото на"смелите" българи, които над 500 год.са били СЪЖИТЕЛСТВАЛИ ЗАЕДНО, ко е било робство, НЯМА ДА ИМА И ЕДИН ХРИСТИЯНИН, НИТО ЕДИН, а камо ли държава България!

    Коментиран от #14, #18, #22

  • 14 Ама си лош и ти...

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Отмени на робо робството и нищо не остава от него...недей така
  • 15 TRoskOt

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Напротив":

    Даи пример за въстание на българи по него време( 1576).
  • 16 Кажи така за разкош имената

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ти па кой беше че да ти вярвам":

    На двама трима български лекари от преди османците....
  • 17 TRoskOt

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Напротив":

    Обясни ми защо Пайси е казал '' О неразумни юроде поради що се срамиш да се наричаш болгарин а се гърчеше ' . Та защо по онова време 1722-1773 'те години не е казал турчееш се обясни ни ? Отеца български не е ли имал деди, прадеди и предстои за да помнят поне 200 - 300 години.

    Коментиран от #20, #23

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    1. "ТУРСКО робство" не е идентично понятие с "робство", а е най-префинен начин за заличаването на един народ.
    2. "Кръвния данък" се е наричал Девширме, което на турски значи "събиране на цветен прашец" При девширмето е имало ПОДБОР през 5г., а по-късно и ЕЖЕГОДЕН ПОДБОР на най-будните и красиви български момченца И ТАКА ВЕКОВЕ НАРЕД. Фактите за този ежегоден "кастинг" много често се премълчават по родолюбиви причини. Еничарите първоначално нямат семейства за да оставят поколение, а и по-късно еничарите търпят огромни човешки загуби. Част от момченцата пък директно са продавани като роби. Според мен това е ОБЕКТИВНАТА причина за незавидното състояние на държавата ни и за липсата на критична маса от будни и родолюбиви Българи които да поведат сънародниците ни. Отделно, че едва създаденият елит е бил ликвидиран от комунягите 1944-1946 г.
    Май доста време ще мине докато Българинът се пробуди.
    3. Доста любопитно е, че законът е забранявал на турчин да отнеме коня на Българин, ако цената му е под сто гроша. По този начин се е осигурявало турските коне да са добри и с висока цена. А е било законно да отнемеш хубавия кон от Българина.

    Коментиран от #19

  • 19 TRoskOt

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    1. Робът има ли собственост? Така както казваш в точка 3 че има кон макар и лиш значи не е.
    Голямо е било учудването на руските крепостни селяни които били току що освободени от това им плложение когати видели къщите земите стсдата и собственостите на българските'' роби''. За това говори Вазов и други в севои писания.
    2 Девширме значи подбор, събиране, подреждане и подобно. Вярно е това че са подбирани предимно от българския елит. Знаино е и това че в първите му години е и доброволно. Нещо все едно сега да заминеш за работа по европата.
    3 За конят напраео си смешен а знаеш ли за статута на Панагюрище(Аврат алан - навярно знаеш значението му) и правата и законите по него време за българите там.

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Историко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Ми дай да я видим тая история преди 9 IX 1944 г. Или в главата ти са само комунисти и фашисти? Само се хвърлят едни фрази във въздуха "Чети това... Чети онова..." и дотам. Като си толкова отворен, научи ни на нещо.
  • 22 Тоест

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Искаш да кажеш, че робството е било режисирано и планувано от онези които са освободили България и които сега я управляват (отвън разбира се). Ама мислете малко бе хора. И стига вече с това "съжителство". Има достатъчно исторически извори (отпреди лошия комунизъм), които меко казано да оспорват "съжителството". Какво ли се учудвам, американците си променят историята вече, ред е и на чуждопоклонници като нас.
  • 23 Какво

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "TRoskOt":

    още искаш да ти обяснявам? Като ти изобщо не си успял да вденеш онова което съм написал!

    Коментиран от #24

  • 24 TRoskOt

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Какво":

    Именно онези чуздестранни преподаватели за които споменаваш са дошли да промиваъ мозъци.
    Обясни ми защо за времето дето споменаваш в американския Роберт колеж(в Истснбул) 80 % от учениците му са българи и арменци. И защо почти никои не е успял да го завършат а са умрели къде и как ти ги ороучи.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "TRoskOt":

    Не бъркайте понятията, РОБСТВО НЕ Е ИДЕНТИЧНО ПОНЯТИЕ С "ТУРСКО РОБСТВО". Ти кво, нов "Турски език" ли ще изобретяваш заради "девширме" ??? Запазени са много документи за "кръвния данък" включително и инструкциите за "събирането" му. Имало е смъртно наказание ако не изведеш детето си на мегдана за оглед....Водила се е доста прецизна отчетност за отнетите малки БЪЛГАРСКИ момченца... По пътя за казармите, дечицата са били конвоирани от редовна войска...След една година "обучение" е имало нов подбор и по-слабичките момченца са продавани за слугинчета....

    Коментиран от #26

  • 26 TRoskOt

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За да разбереш трябва да се чете разнообразен материсл.
    Децата са вземани от мслки и първо са изучавани в училища и възпитавани в турски семеиства съответни по техен морал и култура Когато достигат определена въздрастт по някакъв критерии е правен подбор(селекция). Децата които имат някаква дарба като ръководна,строителна, занаятчиисйа и други дарби са отстранявани и устроивани по дарбите ию. Чак тогава остсналата част изпрсщани за воените казарми и където опитните стават еничари а нексдърниците БАШИБОЗУЦИ.
    Известният архитет от османско време Синан дето е учител на маисторът на джамията в София също е минал по този път. Военнокомандващия Ибрахим паша на султан Сюлеиман също и много дриго. Примери много.

    Коментиран от #27

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "TRoskOt":

    Да де, само че, като е било толкова хубаво да бяха вземали от семействата им и мюсулманчета, а не само Българчета...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: