26 Август, 2020 15:37 4 206 32

Балканите остават без хора

  • балкани-
  • хора-
  • демографска криза-
  • население-
  • икономика-
  • европа

Жените се страхуват да имат повече от едно дете заради липса на гаранции, че няма да бъдат уволнени заради бременност

Балканите остават без хора - 1
Снимка: Shutterstock

Югоизточна Европа се намира в „Параграф 22“. Множеството проблеми на региона карат млади и талантливи хора да напускат масово. Но района няма да настигне останалата част от Европа без именно младите и талантливи хора, които биха могли да донеса благоденствие. На Целия Балкански полуостров народите намаляват и остаряват и освен ако това не се промени, още повече хора ще напуснат. Това пише британското списание The Economist, цитирано от агенция "Фокус".

Да се измерва демографията на Балканите е сложно. Ако не броим данните за раждаемост и смъртност, информацията е трудно достижима. Шофьор на ТИР например, който напуска Белград за да работи в Германия, не е длъжен да информира сръбските власти. Поради усложнената история на региона, много хора могат да вземат паспорти на съседна „татковина“. А това е много привлекателно, особено ако тази „татковина“ е членка на ЕС, а държавата в която си роден не е, тъй като европейското гражданско дава право да се работи и учи на цялата територия на ЕС. Поне 1/5 от притежателите на хърватски паспорт са най-вероятно от Босна, а почти всички молдовци, работещи на Запад имат румънски паспорт. Всичко това прави трудно да се определи кой къде е и какъв е.

И все пак сигурната информация, с която разполагаме, рисува много ясна картина. Населението на всяка една балканска страна се топи заради миграцията и ниския процент раждаемост. В миналото населението е растяло повторно след миграционен поток, тъй като повечето жени са имали по 4-5 или повече деца. А сега малко имат повече от едно. В Сърбия от догодина може да се окаже, че пенсионерите са повече от работоспособните. В краткосрочен план правителствата нямат против миграцията, тъй като по такъв начин се намалява процента на безработни, а от чужбина се изпращат пари. Но ако погледнем дългосрочно на нещата това е „катастрофа“, счита Владимир Никитович, сръбски демографски специалист. От тези, които се връщат, около 10 хил. са пенсионери, прекарали работоспособните си години в Европа. Техните деца няма да ги последват обратно.

Според някои прогнози, България ще има 39% по-малък брой на населението през 2050 отколкото е имала през 1990 г. Регионът е рекордьор що се отнася до ниска раждаемост. Жените в Босна имат средно 1,3 деца, в Хърватия цифрата е 1,4. Косово, където средната възраст е 29 години, имат раждаемост от 2,0 (малко под нужното ниво за ръст на населението), която също върви надолу. Навсякъде процентите са същите, като в западните държави, но тук няма мигранти, които да работят и плащат данъци, за да издържат пенсионерите. Ефектите върху населението са ясни. В разгара на лятото в Раснов – хубаво румънско градче в Трансилвания, където някога е имало оживена търговия, е почти празно с едва едно работещо кафене. Преди поколение местното саксонско население, което се заселва в региона още през средните векове, напуска и се преселва в Германия. Етническите румънци търсят работя на друго място. Да, те пращат пари на застаряващите си родители, но малко от тях се връщат, освен за да се пенсионират. Защо да работиш в кафене в Раснов, когато можеш да правиш същото нещо в чужбина, но за много повече пари?

Много малко от местните градове растат. Това може да се каже например за Клуж или албанската столица Тирана, но това са по-скоро изключения. Според Крезимир Иванда, хърватски демограф, комбинацията от ниска раждаемост, висока емиграция и ниска имиграция дава най-лошия възможен резултат. Гърция, Италия и Испания имат ниска раждаемост, но привличат голям брой мигранти. В Полша повече от милион украинци запълват нуждата от работна ръка. Никитович, който е работил в национална комисия, опитваща се да реши демографския проблем в Сърбия, казва, че правителството не е реагирало и не е подкрепило достатъчно негови предложения, че да има някакъв ефект. Както и в много балкански страни, проблемите са многобройни.

Жените се страхуват да имат повече от едно дете заради липса на гаранции, че няма да бъдат уволнени заради бременност. Ниската цена на самолетните билите прави лесно търсенето на работа в чужбина (или поне това се отнасяше за периода преди коронавируса). В нормални условия, хърватските работници в британски или немски кланици сключват не сезонни, а краткосрочни договори, което от своя страна влошава липсата на работници в родната им страна, което пък води до повишаване на заплатите с цел привличане на служители. Иван Вейвода, част от Института за хуманитарни изследвания във Виена, смята, че да се посрещнат нужните на Западна Европа без в процеса да бъдат източвани Балканите, ще бъдат нужни съвместни действия между ЕС и държавите от региона. Разбира се за тези, които работят на Запад по-високите заплати са предимство. Ремус Габриел Ангел, румънски демограф, каза, че миграцията в последните 15 години е била освен всичко друго, и катализатор на социални промени. Преди хората просто са искали да свържат двата края. Сега живелите в Западна Европа искат по-добри училища, болница и услуги в своите страни. Това е нещо, което правителствата „не разбират изобщо“, подчерта в заключение Ангел.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    20 3 Отговор
    Балканите са новата обетована земя, понеже старата се сбръчка, напука, и изсъхна.
  • 2 губ

    1 1 Отговор
    яяяя
  • 3 Абдул от Кабул

    17 0 Отговор
    Само на мойта улица сме 100 човека рода.

    Коментиран от #9

  • 4 габровец от варна

    34 1 Отговор
    Ми нали това е целта. Да изчезне коренното население и да се запълни територията с пасмина.

    Коментиран от #18

  • 5 Моше

    42 1 Отговор
    Балканите са апетитна хапка. Умерено континентален климат с 4 сезона, плодородна земя, полезни изкопаеми, залежи на сладка вода и дървесина, хубави и дашни жени.
  • 6 Бат Бойко нощния бандит

    22 2 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ!
  • 7 Последния Софиянец

    27 2 Отговор
    Бат Бойко довърши Източните Балкани ,сега се зае и със Западните.
  • 8 Очевидния

    40 1 Отговор
    Те унищожават Източна Европа и те пишат, че сме били зле и хората напускали. Лицемерието при колонистите, граничи с наглост.

    Коментиран от #10, #21

  • 9 На вашата улица затова сте рода!

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Абдул от Кабул":

    Щото никой не знае кой на кого прави деца!

    Коментиран от #13

  • 10 кофти бизнес

    5 15 Отговор

    До коментар #8 от "Очевидния":

    В интерес на истината, можеше днес да заработвате в Турция, или Русия ако не бяха колониалистите. Така че, лицемерието понякога е жизненоважно качество..
  • 11 никой си

    15 2 Отговор
    Сигурни доходи за нормален живот. Това е. Естествено , няма такива, а и не се предвиждат в следващото десетилетие.
  • 12 Намаляват българите!

    24 1 Отговор
    Но зеленчукопроизводството е в разцвет! Накъдето да погледнеш, пълно с патладжани!
  • 13 Абдул от Кабул

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "На вашата улица затова сте рода!":

    Аз имам 7 и всичките са синове на баща си, това е важното.

    Коментиран от #17

  • 14 Диверсант

    18 1 Отговор
    Италия изобщо не привлича емигранти. Карат и ги кораби под германски флаг. Целта съсирване на икономиката, фалиране на сектори, изкупуване на безценица от немски фирми, ангажиране ниско платена работна ръка от Африка. Италианците кучета ги яли. Правителство, Брюкселска марионетка с 4-5 процента. Но докато не изплюскат парите с тоя вирус явно никакво правителство в еврозоната няма да си отиде
  • 15 цербер

    5 2 Отговор
    които биха могли да донесаТ благоденствие. Етническите румънци търсят работА на друго място.Ниската цена на самолетните билЕТИ...да се посрещнат нужДите на Западна Европа...
  • 16 Пламен

    8 1 Отговор
    Жените се страхуват да имат повече от едно дете заради съкращения, а мъжете от Ауди А6 комби за семейна кола избират Сандеро 1.2. Докато не назовем проблемите открито, няма как да се получи! Истината е, че Банкоматът на Мафията изсмука и последният пфенинг от работещите немци. И после разпределяме по шкафовете в Югоизточна Европа.
  • 17 Нищо че са правени

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Абдул от Кабул":

    от баща ти и от родата ти!
  • 18 Астролог

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "габровец от варна":

    Целта е в България да се настанят евреи и турци!! И двете държави се нуждаят от " жизнено пространство"! Евреите ще управляват финансите и търговията, турците- производството,а българите и циганите - работници и обслужващ персонал!!

    Коментиран от #25

  • 19 Астролог

    12 1 Отговор
    Целта е в България да се настанят евреи и турци!! И двете държави се нуждаят от " жизнено пространство"! Евреите ще управляват финансите и търговията, турците- производството,а българите и циганите - работници и обслужващ персонал!!

    Коментиран от #20

  • 20 честен ционист

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Астролог":

    Като го напишеш 2 пъти подред, да не мислиш, че нема да стане..?
  • 21 НеЕС

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Очевидния":

    Точно. Това е политика. Най-важният капитал за дадена страна са хората, и то ОБРАЗОВАНИТЕ, а такива бяха над 90% от бившите соц страни след 1990.
    И най-очевадният факт за съществуването на тази западна политика са циг0ните. Тази политика обвита с европейски правила и закони за етноса прави така, че белия човек в тези страни изчезва, а циг0ните се учеличават. Ако при по-бедните страни в източна Европа правилата и законите важаха еднакво за всички, то за всички, всичко щеше да е пропорционално - циг0ните да нарастват или изчезват симетрично с държавообразуващоя етнос ( както бе преди 1989). НО, не е!

    Коментиран от #22

  • 22 честен ционист

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "НеЕС":

    Нищо лично, просто мургавите туземци са безимотни и по-лесно ще се разберем с тях.
  • 23 Behemoth

    9 2 Отговор
    Иб.аха ни майката!Сега сме разединени и взаимно се мразим....няма надежда за промяна!Най ме е кеф като почнат да си мерят кой е по голям българин палячовците...

    Коментиран от #29

  • 24 Наташи

    10 1 Отговор
    А няма такъв филм тц! Когато САЩ подпедят ЕС сите еуропейци се накъцват на Балканете. Обезлюдиха България, сега и Сръбя бившето СФРЮ. Световните конспирации кон ги не спира
  • 25 Окултистка

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Астролог":

    Я чети Наташи какво е писала. Близо е до истината, мисля
  • 26 ТЕРОРИЗЪМ И УБИСТВО НА БЪЛГАРИ ВЕЧЕ 31Г

    8 1 Отговор
    ВСЯКА ПРЕСТЪПНА ВЛАСТ УПРАВЛЯВАЛА 31Г.Е АНТИБЪЛГАРСКА И БЪЛГАРОФОБСКА С АНТИБЪЛГАРСКИ ЗАКОНИ 31Г.ТЕРОРИЗЪМ ФАШИЗЪМ И РЕПРЕСИИ НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВСЯКО СЕМЕЙСТВО ОТ ДВАМА РОДИТЕЛИ И ЕДНО ДЕТЕ Е МИНУС ,СЕМЕЙСТВО С ДВАМА РОДИТЕЛИ И ДВЕ ДЕЦА Е РАВЕНСТВО А СЕМЕЙСТВО С ТРИ ДЕЦА ВЕЧЕ Е ПОЛОЖИТЕЛЕН ПРИРЪСТ ЗАКОН ЗАДЪЛЖАВАЩ ВСЯКО СЕМЕЙСТВО ДА ИМА МИНИМУМ 3 ДЕЦА ИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ!
  • 27 Софиянец

    15 0 Отговор
    Незнам за Бг обаче София е станала невероятен кенеф
  • 28 Тъй-тъй другари...

    9 0 Отговор
    Така е като вкарвате жените да бачкат, нема раждаемост. Сега нема кой да плаща пенсии и се чудите от де да издърпате работна ръка. Но в развитият свят вече няма раждаемост. Само там дето жените нямат права и работата им е да раждат деца, само там има хора. Това е нормално, няма как жена да работи у деца, да ражда. А пък да ги гледа, хептен.
    Нигерия: 6.8 деца на жена.
    Германия: 1.57
    Франция: 1.98
    Турция: 1.88
    Италия: 1.34
    Индия: 2.24
  • 29 А в най скоро

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Behemoth":

    време ще започнем и да се бием . Знаят си работата хората ,а че сме овце май са прави . Бийте се българи карайте се ,така ще станете интернет звезди . Ако някой има интерес може и по телевизията да ви дадат .🤭👏🤔😄🧐👍👁️👀
  • 30 Странджата

    5 1 Отговор
    Дрън дрън та пляс!Едно нещо разберете хора винаги ще има за мелачката.Дали етноси,емигранти и т.н това е най-неизчерпаемия ресурс на земята,така че хич не се надявайте,че някой ще ви отпусне пари да си оправите дереджето ами се стягайте и си оправяите кой как може.
  • 31 Окото на Саурон

    10 0 Отговор
    Стопяването на населението е заради алчността на политиците, които ще направят всичко възможно, за да вземат още един лев повече.
  • 32 Я ...Я

    4 0 Отговор
    ТОВА, ЧЕ ИЗЧЕЗВАМЕ САМО ББ СЕ ПРАВИ ЧЕ НЕ ЗНАЕ. ЗА НЕГО ВСИЧКО Е ПЕРФЕКТНО. НАЙ НАЙ НАЙ.