Last news in Fakti

23 Октомври, 2012 20:23 760 3

48% от сърбите подкрепят членството в ЕС

  • сърбия-
  • ес-
  • подкрепа

 

48% от сръбското население подкрепя усилията за членство в Европейския съюз, показва ново изследване, цитирано от агенция Бета.

Същевременно 33% от анкетираните се противопоставят на тази идея, показва изследването на Ипсос Стратеджик Маркетинг, оповестено в Белград. Все по-голям брой сърби смятат, че страната днес се е отдалечила от членство в ЕС спрямо една година по-рано, а една трета са убедени, че процесът напредва.

Повечето анкетирани, 70%, са на мнение, че ЕС ще постави нови условия за членството на Сърбия в бъдеще. Ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Венсан Дежер заяви, че е добре известно, че страната трябва да изпълни определени цели, за да се присъедини към съюза и че няма да има нови условия.

Той допълни, че мрази думата условия, обяснявайки, че ЕС "не въвежда условията, че Копенхагенските критерии са еднакви за всички и че проблемът с Косово трябва да бъде разрешен преди присъединяването на страната към Евросъюза".

В сравнение с предишни изследвания процентът на хората, подкрепящи диалога Белград-Прищина, е нараснал на 51%, а 40% от сръбското население е против, факт, който Дежер определи като окуражителен. Колкото до общото отношение към ЕС, населението на Сърбия е разделено. Само 31 на сто от анкетираните заявили, че имат положително отношение към ЕС, 36 на сто имат негативно мнение, а 31 на сто са неутрални.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скарлет Монтани

    0 0 Отговор
    ще го ядат голям е ЕС ;)
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    същите глупаци като българите които плащат 3 милиярда всяка година на ес а от същите тези пари им дават трохи уж помощ от ес
  • 3 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    ПОСЛЕ 99 ПРОЦЕНТА ЩЕ ИСКАТ ДА СЕ МАХНАТ ОТ ЕС,ОБАЧЕ ВЕЧЕ ДОГОВОРИТЕ СА РАЗПИСАНИ
Новини по държави: