24 Октомври, 2012 10:49 793 0

Върджил Гуд клони везните между Обама или Ромни

  • барак обама-
  • мит ромни
Върджил Гуд клони везните между Обама или Ромни - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върджил Гуд никога няма да бъде президент, но макар мнозинството американци да не са и чували за този кандидат консерватор, няколкото хиляди гласове, които ще бъдат дадени за него, може да се окажат от ключово значение на окончателния резултат.

Този бивш член на Камарата на представителите, който е бил избиран 6 пъти в долната камара на Конгреса, е кандидат на малката Конституционна партия. Бюджетът на кампанията му е нищожен, за него работят едва четирима асистенти, но той има твърдото намерение да направи така, че гласът му да бъде чут.

По време на президентските избори през 2000 г. демократите обвиниха природозащитника Ралф Нейдър, че е "отнел" гласове в щата Флорида от Ал Гор и последният беше победен от Джордж У. Буш. Днес републиканците се страхуват, че този сценарий може да бъде повторен. Сондажите показват, че Върджил може да спечели 2% от гласовете във Вирджиния, един от щатите, където демократът Обама и републиканецът Ромни са с изравнени шансове, ако се съди по последните социологически анкети.

"Върджил Гуд е консерватор с ясни позиции, клонящи към републиканците, по въпросите с абортите, имиграцията или държавния дълг, така че той може да "открадне" доста гласове от Мит Ромни, обяснява Лари Сабато, политически наблюдател в Университета на Вирджиния. Републиканците се опитаха да попречат на Гуд да се регистрира в списъка на кандидатите в щата, но напразно. "Трудно е да се разбере какво става в главата му, защо той представя тази обречена кандидатура", смята коментаторът Марк Роузъл от университета "Джордж Мейсън".

Но в небивало оспорвания дуел Обама-Ромни в един единствен щат може да доведе до трус в тазгодишния президентски вот, ако присъствието на Върджил Гуд във Вирджиния се окаже решаващо", прогнозира Роузъл. Програмата на Гуд е семпла и радикална: да се сложи край на автоматичното даване на гражданство на родените в САЩ, създаване на работни места за американците, пресичане на имиграцията - легална или нелегална, драстично орязване на социалните помощи и ликвидиране на министерствата на енергетиката, на образованието и на търговията. През 1996 г. той влиза в Конгреса като демократ, но напуска партията, след като гласува против Бил Клинтън в аферата с Моника Люински.

През 2002 г. влиза в Републиканската партия, но губи мястото си в Камарата на представителите през 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА